ONSDAG 22 AUGUSTI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digitaliserat stormkök först ut från uppfinnarverkstan

Internet of Sports släpper nu sitt första outdoor-case till kommersialisering.
Det är Trangia som tagit hjälp av forskare och ingenjörer för att förbättra sitt klassiska stormkök.

– Genom de sensorer som nu kan adderas till den klassiska produkten kan man redan vid packning inför fjällvandringen räkna ut hur mycket bränsle som behövs till köket genom att ange beräknad utomhustemperatur. Man behöver inte heller längre hålla koll på koktiden eftersom sensorerna kollar både kärlets interna temperatur och luftens och visar koktiden, säger Kee Bergman, projektchef för Internet of Sports på Mittuniversitetet.

Samarbetet med Trangia är ett exempel på vad Internet of Sports jobbar med. Internet of Sports är ett EU-projekt finansierat av Mittuniversitetet, Östersunds kommun och Europeiska regionalfonden.

– Nationellt Vintersportcentrum är Sveriges ledande miljö inom idrottsforskning och prestationsteknologi och samarbetet med Trangia visar på ett utmärkt sätt hur olika typer av kunskap kan kombineras för att vidareutveckla en redan etablerad och välkänd produkt och nå fler kunder, säger HC Holmberg, professor på Mittuniversitetet.

Inom Internet of Sports bedrivs forskning till kommersialisering i världsklass inom sportteknologi. De processer som skapas inom projektet kommer att ligga till grund för processerna i det nya regionala innovationssystemet som ska bli ett nav i regional tillväxt. Projektet har ett mål att skapa en plattform för Internet of Sports, det andra målet är att långsiktigt påverka folkhälsan.

– Detta är helt klart en spännande produkt utöver det vanliga. Det visar också att rätt styrda satsningar mellan kommun, Tillväxtverket och akademin verkligen fungerar och skapar regional konkurrenskraft. Projektet täcker in hela processen från forskning till färdigställande för marknad, säger Karin Mattsson Weijber, som ingår i projektets styrgrupp.

Under augusti och september genomförs andra fälttester inom ramen för projektet, dels med skidlandslagen i Östersund och i Europa, dels ett höghastighetstest av hjälmar i Italien och tester i Östersund för att digitalisera inlines.

– Vi arbetar med tre olika landslag, flera företag och samverkar med andra projekt för att bygga Internet of Things-hubbar i Åre och Östersund. Vi ska kommersialisera forskning och banbrytande idéer i Sverige och världen, vilket betyder att vi skapar det som ännu inte finns, vilket gör att resultatet blir en konkurrenskraftig produkt som stärker företagen i regionen, säger Kee Bergman.

Det internationella projektteamet kan följas på www.sciencehexagons.blog och efter sommaren utökas teamet med tre universitetsstudenter; från USA (case snowboard), Danmark (case alpint) och Sverige (case turistapp).

Kontaktperson:
Kee Bergman, projektchef Internet of Sports
E-post: kee@4eu.se
Telefon: 0733-75 60 62
2018-08-16
Världsnyhet på Trä & TeknikUppgraderad Polestarmjukvara ger ökat vridmoment till bakhjulen i AWD-bilarGibbsCAM® 13 förhandsvisas på IMTS 2018Kraftig ökning i antalet affärsresor på AirbnbNCC bygger Laröds nya skola utanför HelsingborgASUS Zenbook S är nu lanserad i SverigeFujitsu presenterar fyra nya CELSIUS arbetsstationer för krävande arbetsuppgifterArktisk hälsoforskning i Umeå prisas internationelltUtnyttja er data för smartare inköpSTIHL introducerar ny innovativ röjsele i proffsklassenHandheld utökar sitt avtal med världens ledande paketleveransföretagLC utvecklar och bygger för Ebrex i ÖrebroNy forskning kan ge ökad förståelse för schizofreniEitech vinner fortsatt förtroende att bistå Ellevio i ännu ett kraftstationsprojektUniversalmassa för infästning i murverk och betongVill hjälpa verkstäder bli mer hållbaraMovingo blir giltig för resor med Tåg i BergslagenSmart teknik ger små­företagare en smidigare vardagNy CTO till MatsmartNina Starck - Ny tf design- och produktchef för WallVision SverigeHyundai utvecklar framtidens ljudsystem för bilarWistrand biträder vid försäljningen av Bensin & Rörtjänst i Göteborg ABUnit4 utser ny VD för Sverige och FinlandRafed Elbasam - ny affärschef på ArconaStabil marknadsandel i Saab-affären trots minskad försäljningNy VD i OutnorthÖresundskraft tar ställning i plastfråganInicio antagna till Reach for Change AcceleratorHandbok för smarta hantverkareStolta spårvagnar – en konstmanifestation för allas lika värdeAutoexperten öppnar nya anläggningar i samarbete med KvdbilMiljörivarna stärker sin position genom partnerskap med Drive700 000 användare - SolidSport spränger ny gränsDags för konferens eller kick-off?Beckmans Designhögskola nyrekryterar till programmet Visuell kommunikationDags att digitalisera era fraktbokningar!Lokal fjärrvärme inspirerar internationelltMässorna du inte får missa. Föranmäl dig och få fritt inträde!Så får du bidrag till elbilsladdning genom KlimatklivetSparbanksgruppen på väg mot sina målSJ lanserar ny rösttjänst för Google AssistentSjälvkörande lastbil från Mercedes-Benz på ELMIA Spoon öppnar kontor i NordnorgeÅrjäng är nästa hållplats för Nettbuss Bus4You
2018-08-15
STOREBRO Machine Tools AB säljer maskiner från tyska SPINNERNya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrumTre byggnader nominerade till årets TräbyggnadsprisMälarenergi byter ut alla elmätare i regionen.Ny platschef i BranäsSmarta elnät – Reviderad standard för gränssnitt för nätdriftNytt ramavtal med Svevia för asfaltsbeläggningWürth Group stänger första halvåret 2018 med en försäljning på 6,8 miljarder EuroÖstersundsföretag tilldelas kvalitetspris av HusqvarnaMidroc och Serneke utvecklar ny stadsdelUtbyggnaden av Norrköpings hamn fortsätterArkitema får rikstäckande avtal med Akademiska HusTimecut rekryterar ny VD från Svensk FastighetsförmedlingMolninvesteringarna ökar kraftigt – och IaaS mest av allaSensata Crydoms nya 45 mm breda statiska reläer för 45 & 60 A ACBesök oss på elmia lastbil 2018Ny yh-utbildning inom sportdesign i ÅrePeab Asfalt erhåller nytt uppdrag i Ludvika
Annonser