MÅNDAG 10 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digitaliserat stormkök först ut från uppfinnarverkstan

Internet of Sports släpper nu sitt första outdoor-case till kommersialisering.
Det är Trangia som tagit hjälp av forskare och ingenjörer för att förbättra sitt klassiska stormkök.

– Genom de sensorer som nu kan adderas till den klassiska produkten kan man redan vid packning inför fjällvandringen räkna ut hur mycket bränsle som behövs till köket genom att ange beräknad utomhustemperatur. Man behöver inte heller längre hålla koll på koktiden eftersom sensorerna kollar både kärlets interna temperatur och luftens och visar koktiden, säger Kee Bergman, projektchef för Internet of Sports på Mittuniversitetet.

Samarbetet med Trangia är ett exempel på vad Internet of Sports jobbar med. Internet of Sports är ett EU-projekt finansierat av Mittuniversitetet, Östersunds kommun och Europeiska regionalfonden.

– Nationellt Vintersportcentrum är Sveriges ledande miljö inom idrottsforskning och prestationsteknologi och samarbetet med Trangia visar på ett utmärkt sätt hur olika typer av kunskap kan kombineras för att vidareutveckla en redan etablerad och välkänd produkt och nå fler kunder, säger HC Holmberg, professor på Mittuniversitetet.

Inom Internet of Sports bedrivs forskning till kommersialisering i världsklass inom sportteknologi. De processer som skapas inom projektet kommer att ligga till grund för processerna i det nya regionala innovationssystemet som ska bli ett nav i regional tillväxt. Projektet har ett mål att skapa en plattform för Internet of Sports, det andra målet är att långsiktigt påverka folkhälsan.

– Detta är helt klart en spännande produkt utöver det vanliga. Det visar också att rätt styrda satsningar mellan kommun, Tillväxtverket och akademin verkligen fungerar och skapar regional konkurrenskraft. Projektet täcker in hela processen från forskning till färdigställande för marknad, säger Karin Mattsson Weijber, som ingår i projektets styrgrupp.

Under augusti och september genomförs andra fälttester inom ramen för projektet, dels med skidlandslagen i Östersund och i Europa, dels ett höghastighetstest av hjälmar i Italien och tester i Östersund för att digitalisera inlines.

– Vi arbetar med tre olika landslag, flera företag och samverkar med andra projekt för att bygga Internet of Things-hubbar i Åre och Östersund. Vi ska kommersialisera forskning och banbrytande idéer i Sverige och världen, vilket betyder att vi skapar det som ännu inte finns, vilket gör att resultatet blir en konkurrenskraftig produkt som stärker företagen i regionen, säger Kee Bergman.

Det internationella projektteamet kan följas på www.sciencehexagons.blog och efter sommaren utökas teamet med tre universitetsstudenter; från USA (case snowboard), Danmark (case alpint) och Sverige (case turistapp).

Kontaktperson:
Kee Bergman, projektchef Internet of Sports
E-post: kee@4eu.se
Telefon: 0733-75 60 62
2018-12-05
Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronikNCC bygger om olycksdrabbad väg för närmare en halv miljardInnovativ Pennförpackning För Mångsidig PackningsproduktÅrets julgåva till naturenKartläggning av drivmedel i Sveriges kommuner: få privatägda elbilar Träffa CaCharge på Evolve ArenaEC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärandeINGO har öppnat ny automatstation i ArvikaWürth ökar tillgängligheten och servicen till kunderna – lanserar ny säljkanalDAF har hittat den äldsta DAF-lastbil som fortfarande är i drift kommersielltSå här förbereder du en stålyta för målning eller lackering på bästa sätt!VBN Components fick tyskt innovationsprisSEKs medarbetare Joakim Grafström tilldelades Elsäkerhetspriset 2018Nytt reningsverk ger bättre hälsa för befolkningen i Bolivia
2018-12-03
LMT Group stärker sin plattform – förvärvar PLM GroupVolvo Car Sverige stärker ställningarna i novemberSiemens levererar flytande kraftverkKorrigerad räckvidd och ändrat namn – Kia e-NiroReact Risk Advisory expanderar till BaltikumFinska seniorer testade prototyperebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligenceDe Sydsvenska hamnarna – Viktiga för hela Sveriges näringslivFredrik Häggström utses till ny VD för Elektrosignal InfraNu öppnar förhandsbokningen av elbilen BMW iX3Interroll presenterar ny matning till företagets Crossbelt SorterÅrets största motorhändelse bjuder återigen på tre mässor under samma tak!Makita lanserar batteridriven metallcirkelsåg på 18VRobert Dahlgren förlänger med PWR Racing som presenterar ny huvudpartnerGroupe PSA och Toyota utökar det långsiktiga samarbetet i EuropaIKEA ökar takten för att bli klimatpositiv 2030 Lions Club på besök i båtproduktionenMånga och ofta samverkande korrosionsproblem i skogsindustrin
2018-11-30
Vi söker en besiktningstekniker till Vinsta (Vällingby)Panasonic lanserar en robust Toughpad-lösning för smidiga pass- och ID-kontroller3DVerkstan och 3D Center samarbetar om att sälja HPs Multi Jet Fusion-lösningar Kunder inom byggsektorn utser NCC som bäst i branschen på hållbarhetUtökat soritment av tryckgivare från SucoKIMO AB har öppnat upp ett nytt lager i StockholmSkanska utvecklar ny logistikanläggning för PostNord i HelsingborgRamirent levererar när NCC bygger vårdboende åt Attendo Care i Ronneby​Biljettförsäljningen öppen till Bilsportgalan 2019Lantmännen Agroetanol och Scania har invigt världens första ED95-lastbil för tyngre transporterHur du blir bättre på att behålla kunder med digital serviceLedare: Cirkulär ekonomi – en verklig möjlighetStudsvik anlitar DVel som leverantör av nya mätsystem Vår transportledning utökar med två ess!SaltX grundare och CTO utses till Årets Tekniker 2018Bernats Bil blir Upplands Motor Kia Niro EV vald till Årets FamiljebilKan lönearbetet bli överflödigt i ljuset av den nya ai-tekniken?Toyota Traigo80 – elektrisk motviktstruck får German Design Award 2019Binero Group lanserar Binero.Cloud – en svensk, säker och klimatsmart molntjänst 2300 besökare när Derome invigde ny husfabrikSå maxar du affärerna på nätet
2018-11-29
Peab bygger kontors- och bostadshus i Jyväskylä i FinlandGreen Cargo effektiviserar transporter med nya bromsskivorMissade ni vår pressrelease förra veckan? Om det senaste inom nyckelhantering?
Annonser