TORSDAG 18 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digitaliserat stormkök först ut från uppfinnarverkstan

Internet of Sports släpper nu sitt första outdoor-case till kommersialisering.
Det är Trangia som tagit hjälp av forskare och ingenjörer för att förbättra sitt klassiska stormkök.

– Genom de sensorer som nu kan adderas till den klassiska produkten kan man redan vid packning inför fjällvandringen räkna ut hur mycket bränsle som behövs till köket genom att ange beräknad utomhustemperatur. Man behöver inte heller längre hålla koll på koktiden eftersom sensorerna kollar både kärlets interna temperatur och luftens och visar koktiden, säger Kee Bergman, projektchef för Internet of Sports på Mittuniversitetet.

Samarbetet med Trangia är ett exempel på vad Internet of Sports jobbar med. Internet of Sports är ett EU-projekt finansierat av Mittuniversitetet, Östersunds kommun och Europeiska regionalfonden.

– Nationellt Vintersportcentrum är Sveriges ledande miljö inom idrottsforskning och prestationsteknologi och samarbetet med Trangia visar på ett utmärkt sätt hur olika typer av kunskap kan kombineras för att vidareutveckla en redan etablerad och välkänd produkt och nå fler kunder, säger HC Holmberg, professor på Mittuniversitetet.

Inom Internet of Sports bedrivs forskning till kommersialisering i världsklass inom sportteknologi. De processer som skapas inom projektet kommer att ligga till grund för processerna i det nya regionala innovationssystemet som ska bli ett nav i regional tillväxt. Projektet har ett mål att skapa en plattform för Internet of Sports, det andra målet är att långsiktigt påverka folkhälsan.

– Detta är helt klart en spännande produkt utöver det vanliga. Det visar också att rätt styrda satsningar mellan kommun, Tillväxtverket och akademin verkligen fungerar och skapar regional konkurrenskraft. Projektet täcker in hela processen från forskning till färdigställande för marknad, säger Karin Mattsson Weijber, som ingår i projektets styrgrupp.

Under augusti och september genomförs andra fälttester inom ramen för projektet, dels med skidlandslagen i Östersund och i Europa, dels ett höghastighetstest av hjälmar i Italien och tester i Östersund för att digitalisera inlines.

– Vi arbetar med tre olika landslag, flera företag och samverkar med andra projekt för att bygga Internet of Things-hubbar i Åre och Östersund. Vi ska kommersialisera forskning och banbrytande idéer i Sverige och världen, vilket betyder att vi skapar det som ännu inte finns, vilket gör att resultatet blir en konkurrenskraftig produkt som stärker företagen i regionen, säger Kee Bergman.

Det internationella projektteamet kan följas på www.sciencehexagons.blog och efter sommaren utökas teamet med tre universitetsstudenter; från USA (case snowboard), Danmark (case alpint) och Sverige (case turistapp).

Kontaktperson:
Kee Bergman, projektchef Internet of Sports
E-post: kee@4eu.se
Telefon: 0733-75 60 62
2018-10-12
Onepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på ElmiaInstalco får uppdrag hos SVTJohanna Lakso blir ny VD på Power CircleLogent utvecklar bemanningsaffären och erbjuder Strategisk BemanningBest Transport lanserar utbildning i kundbemötandeMed ett helhetsgrepp ökar säkerheten på höjdTeknik från spelvärlden revolutionerar samhällsplaneringenHilti går in på rörpressmarknaden med löften om pålitlighet och enkel hanteringProducent av dataservrar använder Non-Drip koppling till kylningEngcon lanserar ny sorteringsgrip för minigrävare – möter stor efterfrågan från marknadenGasum förvärvar resten av SkangasVeoneer introducerar superdator2018 års deltagare i Female Leader Engineer klaraSandbäckens utför sprinklerinstallationerna i Torp köpcentrumM3 Bygg erhåller stor samverkansentreprenad åt Svenska Bostäder i Husby
2018-10-10
Billigare emballage till Visma medlemmarHåll ordning på den manuella smörjningen! Sverige laddar för svenskt rekord i VM i TimbersportsBesiktningstekniker till Opus i HalmstadBiogasbolaget och Svealandstrafiken tecknar avtal Pressinbjudan till Persontrafik 2018 "Dagens ErP-direktiv för fläktar fungerar och bör inte förändras"Svenska Retursystem nominerat till Miljöstrategipriset 2018Han är Årets byggchef 2018Robusta antenner för industrins behovSophos Intercept X – nu med integrerat skydd för arbetsstationerPernilla Helmersson i Snåret: ”Översiktsplanen i sin traditionella form är död”Skanska Fastigheter hyr ut 4 400 kvm i Sthlm New Creative Business SpacesSchneider Electric lanserar två nya kompakta motorskyddsbrytare upp till 37 kWConsid optimerar norsk friluftsjättes digitala närvaro Derome och Bovieran inleder nytt samarbeteAhlsells valberedning inför årsstämman 2019
Annonser