LÖRDAG 23 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Digitaliserat stormkök först ut från uppfinnarverkstan

Internet of Sports släpper nu sitt första outdoor-case till kommersialisering.
Det är Trangia som tagit hjälp av forskare och ingenjörer för att förbättra sitt klassiska stormkök.

– Genom de sensorer som nu kan adderas till den klassiska produkten kan man redan vid packning inför fjällvandringen räkna ut hur mycket bränsle som behövs till köket genom att ange beräknad utomhustemperatur. Man behöver inte heller längre hålla koll på koktiden eftersom sensorerna kollar både kärlets interna temperatur och luftens och visar koktiden, säger Kee Bergman, projektchef för Internet of Sports på Mittuniversitetet.

Samarbetet med Trangia är ett exempel på vad Internet of Sports jobbar med. Internet of Sports är ett EU-projekt finansierat av Mittuniversitetet, Östersunds kommun och Europeiska regionalfonden.

– Nationellt Vintersportcentrum är Sveriges ledande miljö inom idrottsforskning och prestationsteknologi och samarbetet med Trangia visar på ett utmärkt sätt hur olika typer av kunskap kan kombineras för att vidareutveckla en redan etablerad och välkänd produkt och nå fler kunder, säger HC Holmberg, professor på Mittuniversitetet.

Inom Internet of Sports bedrivs forskning till kommersialisering i världsklass inom sportteknologi. De processer som skapas inom projektet kommer att ligga till grund för processerna i det nya regionala innovationssystemet som ska bli ett nav i regional tillväxt. Projektet har ett mål att skapa en plattform för Internet of Sports, det andra målet är att långsiktigt påverka folkhälsan.

– Detta är helt klart en spännande produkt utöver det vanliga. Det visar också att rätt styrda satsningar mellan kommun, Tillväxtverket och akademin verkligen fungerar och skapar regional konkurrenskraft. Projektet täcker in hela processen från forskning till färdigställande för marknad, säger Karin Mattsson Weijber, som ingår i projektets styrgrupp.

Under augusti och september genomförs andra fälttester inom ramen för projektet, dels med skidlandslagen i Östersund och i Europa, dels ett höghastighetstest av hjälmar i Italien och tester i Östersund för att digitalisera inlines.

– Vi arbetar med tre olika landslag, flera företag och samverkar med andra projekt för att bygga Internet of Things-hubbar i Åre och Östersund. Vi ska kommersialisera forskning och banbrytande idéer i Sverige och världen, vilket betyder att vi skapar det som ännu inte finns, vilket gör att resultatet blir en konkurrenskraftig produkt som stärker företagen i regionen, säger Kee Bergman.

Det internationella projektteamet kan följas på www.sciencehexagons.blog och efter sommaren utökas teamet med tre universitetsstudenter; från USA (case snowboard), Danmark (case alpint) och Sverige (case turistapp).

Kontaktperson:
Kee Bergman, projektchef Internet of Sports
E-post: kee@4eu.se
Telefon: 0733-75 60 62
2019-02-19
De jobbar med högteknologiskt hantverkNya funktioner lanserade i vår CAD-servicePeab bygger kontor och bostäder i LinköpingNu är vi på plats på LogiMat 2019! Världspremiär för holografisk artificiellt intelligent mässvärd Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator ”Samarbeten är det viktigaste för att skapa ett fossilfritt 2045”Väderstad ser fram mot SIMAAutomation stärker svensk industris konkurrenskraftRenta expanderar och öppnar ny depå i Hässleholm!ITAB och Logent inleder långsiktigt partnerskapConsid stänger ännu ett rekordår – miljarden i sikteUppkopplad byggplatsSubaru VIZIV Adrenaline ConceptErlandsson Bygg och Ramirent i värdefullt säkerhetssamarbeteUppdaterad hemsida för Norton Clipper reservdelarDet är nödvändigt med ökad samverkanKraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriserSiemens uppdaterar sin NX-programvara med artificiell intelligens och maskininlärningOpel flyttar huvudkontoret till MalmöSCA först ut att testa flishugg som ger mindre spill
2019-02-18
Så kommer modern datadelning att förändra SaaSÖppet hus 14 mars i SollentunaHexagon håller event i södra SverigeProcurator i Örnsköldsvik i virtuellt showroomFord släpper ST-version av nya FocusNCC:s nya huvudkontor blir en hållbar byggnad i Solna EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitetNya innovativa och smarta soptunnor på plats i StrömstadFree2move och IBM utbildar fastighetsbranschen om IoT och AISCA hade Grand Opening av Östrand och Zert var där!Johanna Osbeck ska Utveckla Sigmas Verksamhet inom Inbyggda SystemSRS lanserar ny halvpall tillverkad av kasserade pallarSchneider Electric vinner designpris för kabelvinda Mitsubishi premiärvisar 2020 års ASX på bilsalongen i GenèveÖkat fokus på Saab-affären och LogistikHållbarhet i fokus på Norje Smidesfabrik
2019-02-15
Panasonic förbättrar leveranstiderna för TOUGHBOOK Upptäck värmeutveckling i tidSkanska bygger ny grundskola i KarlstadLiten, billig och smartPeab startar bostadsrättsskola på flera språkCarlstad Machinetools inleder samarbete med Siemens Finans!DHL Express Sverige har tilldelats utmärkelsen Top Employer för femte året i rad Nowaste Logistics satsar på autonoma truckarShuttlesystem för förbättrad lagerhanteringFortsatt tillväxt och kraftig lönsamhetsförbättringHär är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare 2019”!Ett välvt tillskott i Strands-familjenStadens transporter ska vara fossilfria senast 2030Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutetHenkel visar hållbar teknologi på Scandinavian Coating 2019Armatec utvecklas och har förstärkt med nya medarbetareMLT´s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige.Lindab öppnar Innovation Hub i HelsingborgElmia belönar framgångsrika utställare med nytt prisHilti levererar den saknade biten i inventariehanteringspussletSkattemedel ska användas effektivtVolkswagen släpper designskiss på kommande T-Roc R
2019-02-14
Safe Control fördubblar sin kapacitet för dragprovningNu släpps KIMOs nya Utbildningskoncept Lunch & Learn!ABB Sveriges vd tilldelas medalj från H.M. Konungen
Annonser