MÅNDAG 19 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Dome of Visions är tillverkad av hållbart trämaterial

Den kupolformade träbyggnaden Dome of Visions kommer att inspirera till nya sätt att bygga och leva under 2017.
Århus är den europeiska kulturhuvudstaden 2017 och för att fira det ska en stor genomskinlig kupol bestående av trälaminerat virke fungera som Århus kommuns kulturpaviljong. Den kupolformade träbyggnaden Dome of Visions, tillverkad med hållbara Kerto® LVL-balkar, kommer att inspirera till nya sätt att bygga och leva under 2017. Samtidigt kommer byggnaden att fungera som en modern samlingslokal med plats för konferenser och debatter om hållbara städer och framtidens byggnader.

Det är en förbättrad version av två tidigare kupolexperiment. I sin första version fanns den både i Århus och Köpenhamn och den andra i Stockholm. I den tredje versionen har kupolen blivit 10,5 meter hög med ett tvärsnitt på 24 meter, vilket ger ett utrymme på 450 kvadratmeter. Den är cirka 100 m2 större än version 1 och 2.

Arkitekten Kristoffer Tejlgaard har fokus på hållbar utveckling och för honom är det naturliga byggnadsmaterialet trä. Därför har så mycket som möjligt av kupolen byggts med trä. Det gäller exempelvis för den spektakulära gallerkonstruktionen som ger kupolen dess form och där Kerto® LVL (laminated veneer lumber) visade sig vara det optimala byggnadsmaterialet.

”Trä som byggmaterial är viktigt för arbetet med hållbar utveckling inom byggindustrin. Man kan säga att trä är ett material som kommer från en fabrik som drivs med solkraft”, säger Tejlgaard och syftar på hur träd fångar koldioxid i atmosfären och lagrar det i sina stammar med hjälp av energi från solen.

Ett nytt system med välvda träbalkar bestående av 21 mm remsor av Metsä Woods Kerto LVL minimerade behovet av stål samtidigt som man fick en smidig och elegant gallerkonstruktion.     Genom att använda välvda träbalkar skärs fästena för kupolens fästpunkter som stjärnor av 5 mm tjocka stålplattor.

”Med de specialtillverkade Kerto-balkarna gick det att undvika komplicerade och kostsamma svetsade fästen som använts i tidigare versioner av Dome of Vision", säger Tejlgaard.

Hela konstruktionen består av cirka 100 kubikmeter trä som enligt arkitekten lagrar 80 ton koldioxid.
”Det innebär att atmosfären slipper cirka 100 ton koldioxid jämfört med en liknande byggnad i betong som skulle släppa ut cirka 20 ton koldioxid, säger Tejlgaard.

Den färdiga kupolen är ett resultat av ett framgångsrikt experiment med Kerto LVL, vilket gett Århus och den europeiska kulturhuvudstaden en unik plats för evenemang i en spektakulär träbyggnad. Det är en byggnad som utan tvekan kommer att inspirera till en framtid med mer hållbart och klimatvänligt byggande i trä.

För mer information kontakta:

Henni Rousu, Communications Manager, Metsä Wood
Tel. +358 40 5548388, henni.rousu@metsagroup.com

PR förfrågningar, kontakta:
Björn Mogensen, Mogensen.info
Tel. +46 708 184298, bjorn.mogensen@mogensen.info

www.metsawood.se
2018-03-14
Skanska säljer kontorsfastighet i Malmö för cirka 1 miljard kronorArtvise Kundtjänst till Strängnäs kommunMotomanroboten för samarbete överträffar kravenNya digitala tidreläer från CrouzetHilti fortsätter att satsa på sin verktygsserviceNy säkerhetschef på NokasSkapa, expandera och förbättra din verksamhet med VanderbiltRiksbyggen ingår samarbetsavtal med JM EntreprenadVarning i god tidNya lamellrondeller för ytkonditionering med vinkelslipTornstaden bygger modernt äldreboende på ÖckeröSverigepremiär för nya Toro Titan HD-serienStålproduktionen minskade i februari 2018
2018-03-13
Lesjöfors tillverkar musik (!) för brittiska NationalteaternNordic Paper Åmotfors utökar vibrationsövervakning med HD-teknologi på PM6Miljövänligt val att renovera teleskopskyddOrder på 105 MSEK till OCS från världsledande inom fordonsindustrinMiljöhänsyn sätter fart på byggandet i träNy prognos Q2: Rejält minskad sysselsättning i byggbranschenNy prognos Q2: Ökad sysselsättning inom tillverkningsindustrinUppstickare firar fem år med ElgigantenHenrik Granström ny VD för snabbväxande 24StorageNy VD och koncernchef till C.A.G MOHV Kungsholmen välkomnar ny delägareInvigning av ny industriutbildning i AlingsåsKarin van der Salm ny vd på GryaabFörsta spadtaget för nya bostäder i Täby parkNy generalsekreterare för Friskis&SvettisLesjöfors Automotive AB blev Årets leverantör 2017Daloc tidiga med CE-certifiering av branddörrarInlandsbanans vd nominerad till Årets samhällsbyggareTekniska verken välkomnar nytt lagförslag om vattenkraftPrecision med grön laserteknik från FLEXGarvat designföretag valde modern stil med RingUpNya Ford Fiesta ST levererar körglädje med hjälp av avancerad teknikGrävarbeten i Tannefors för en framtidssäker infrastrukturMarkus sköter sitt företag med hjälp av smarta lösningar från RingUpTarasso utser Dženana Poljo till ny VDNy väg förbättrar trafikflödet i VälsvikenPatrik Philipsson ny försäljningsdirektör på ITS NordicResultat enligt plan för MittSverige Vatten & Avfalls bolagFramtiden AB fortsätter klättraSkanska investerar cirka 580 miljoner kronor, i nytt kontorsprojekt i Oslo, NorgeNorrlänningar flitigast i landet med att använda svenskt byggmaterialGjut unika och kreativa skapelser med weber vitbetongWihlborgs + Fintechbolag = Säkrare samhälleDENIOS lanserar nytt utdragbart kemikalieskåp för maximerad förvaringIRC AB levererar säkerhetslösning till läkemedelsföretagIRC AB i Björbo ingår i ett partnerskap med tyska Hartmann & König AG.
2018-03-12
Skolbesök ska locka unga till industrin Mekom utökar och omorganiserar för att bättre möta efterfråganLVD offentliggör stor beställning av unik synchro-form kantpressAudi, Italdesign och Airbus visar flygande elbilen Pop.Up Next i GeneveEU-anpassning av skördemaskiner kan ge svensk humleproduktionNu blir det möjligt för alla att flyga med 100 procent biobränsleHela Sverige kan flyga grönt på svensk skogSju av tio småföretagare vill se större satsningar på digitaliseringNy HR-chef stärker HSBs nya nationella organisationTailor Store får ny vdWebsteps omsättning ökar med 21% i SverigeNorrköping är en av landets mest digitala kommunerWinGroup utnämner Rickard Lindqvist till VD
Annonser