LÖRDAG 21 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Dome of Visions är tillverkad av hållbart trämaterial

Den kupolformade träbyggnaden Dome of Visions kommer att inspirera till nya sätt att bygga och leva under 2017.
Århus är den europeiska kulturhuvudstaden 2017 och för att fira det ska en stor genomskinlig kupol bestående av trälaminerat virke fungera som Århus kommuns kulturpaviljong. Den kupolformade träbyggnaden Dome of Visions, tillverkad med hållbara Kerto® LVL-balkar, kommer att inspirera till nya sätt att bygga och leva under 2017. Samtidigt kommer byggnaden att fungera som en modern samlingslokal med plats för konferenser och debatter om hållbara städer och framtidens byggnader.

Det är en förbättrad version av två tidigare kupolexperiment. I sin första version fanns den både i Århus och Köpenhamn och den andra i Stockholm. I den tredje versionen har kupolen blivit 10,5 meter hög med ett tvärsnitt på 24 meter, vilket ger ett utrymme på 450 kvadratmeter. Den är cirka 100 m2 större än version 1 och 2.

Arkitekten Kristoffer Tejlgaard har fokus på hållbar utveckling och för honom är det naturliga byggnadsmaterialet trä. Därför har så mycket som möjligt av kupolen byggts med trä. Det gäller exempelvis för den spektakulära gallerkonstruktionen som ger kupolen dess form och där Kerto® LVL (laminated veneer lumber) visade sig vara det optimala byggnadsmaterialet.

”Trä som byggmaterial är viktigt för arbetet med hållbar utveckling inom byggindustrin. Man kan säga att trä är ett material som kommer från en fabrik som drivs med solkraft”, säger Tejlgaard och syftar på hur träd fångar koldioxid i atmosfären och lagrar det i sina stammar med hjälp av energi från solen.

Ett nytt system med välvda träbalkar bestående av 21 mm remsor av Metsä Woods Kerto LVL minimerade behovet av stål samtidigt som man fick en smidig och elegant gallerkonstruktion.     Genom att använda välvda träbalkar skärs fästena för kupolens fästpunkter som stjärnor av 5 mm tjocka stålplattor.

”Med de specialtillverkade Kerto-balkarna gick det att undvika komplicerade och kostsamma svetsade fästen som använts i tidigare versioner av Dome of Vision", säger Tejlgaard.

Hela konstruktionen består av cirka 100 kubikmeter trä som enligt arkitekten lagrar 80 ton koldioxid.
”Det innebär att atmosfären slipper cirka 100 ton koldioxid jämfört med en liknande byggnad i betong som skulle släppa ut cirka 20 ton koldioxid, säger Tejlgaard.

Den färdiga kupolen är ett resultat av ett framgångsrikt experiment med Kerto LVL, vilket gett Århus och den europeiska kulturhuvudstaden en unik plats för evenemang i en spektakulär träbyggnad. Det är en byggnad som utan tvekan kommer att inspirera till en framtid med mer hållbart och klimatvänligt byggande i trä.

För mer information kontakta:

Henni Rousu, Communications Manager, Metsä Wood
Tel. +358 40 5548388, henni.rousu@metsagroup.com

PR förfrågningar, kontakta:
Björn Mogensen, Mogensen.info
Tel. +46 708 184298, bjorn.mogensen@mogensen.info

www.metsawood.se
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser