SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Draghjälp mot framtiden

Drivteknikens avgörande roll i tillverkningen
I takt med att efterfrågan fortsätter att öka måste tillverkningen lita på robust och pålitlig drivteknik för attmöta industrins framtida krav. Marcus Schneck, VD för norelem, förklarar varför konstruktörer och anläggningsansvariga måste se till att deras drivteknik är ändamålsenlig, eftersom tillverkningsindustrin fortsätter att utvecklas mot smartare, grönare och effektivare produktion.

Industrisystem över hela världen är beroende av drivenheter och motorer. En drivenhet utnyttjar och hanterar den elektriska energin som tillförs en motor på dess mest grundläggande nivå. Drivteknik ger processstyrning och effektivitet för system som fläktar, kompressorer, pumpar och transportband, som finns i industriell verksamhet över hela världen, genom att styra vridmoment och hastighet. Efterfrågan på effektiv drivteknik växer i takt med att automationen ökar.

Operatörer kan dra nytta av lägre driftskostnader och lägre energianvändning genom att optimera kraftöverföringsprocesser. Med flera system och alternativ tillgängliga är det viktigt att ange rätt typ av utrustning för ökad noggrannhet och högre produktivitet.

Välja rätt drivsystem
När man söker rätt drivsystem för en tillämpning måste tekniker ta hänsyn till de viktigaste fördelarna med varje teknik:
Kedjedrivningar - En kedjedrift består av kedjehjul och en rullkedja, där vissa tillämpningar kompletteras med kedjeglidstycken, glidskenor och spännelement. Detta är det tuffaste och mest hållbara systemet, och norelems kedjedrivningar tillverkas enligt DIN/ISO 606-standarden.

Kuggarna är frästa och härdade, exakt i linje med spåret med kuggspetsen. Denna lösning gynnar konstruktörer som vill implementera ett drivsystem med betydande kraftöverföring över en kort sträcka med låga underhållskrav. Det alternativa tillägget av kedjehjul i rostfritt stål gör detta också till ett vanligt val inom livsmedelsindustrin.

Kuggremsdrivning - Med en kuggrem tillsammans med två eller flera kuggremskivor finns det flera fördelar med ett kuggremssystem. Kuggremmar klarar stora krafter med hög acceleration samtidigt som de säkerställer exakt positionering och garanterar konstant hastighet.

När systemet är korrekt installerat och skräddarsytt med de nödvändiga komponenterna för sitt avsedda ändamål kan kuggremmar vara energieffektiva, tysta och exakta - vilket möjliggör höga accelerationsvärden om det behövs. På grund av detta lämpar sig systemet bra inom maskintekniska branscher som fordon och flyg.

Växlar, rack och vinkelväxlar - Växlar är också vanliga i maskintekniska tillämpningar, vilket gör att anpassningsbara vridmoment kan överföras från en axel till en annan inom en kompakt och enkel design.

Tekniker kan helt enkelt justera vridmoment eller hastighet genom att byta individuella växlar, vilket möjliggör större flexibilitet vid behov.

I likhet med kedjedrivningar har växlarna också lågt underhåll och kan leverera höga krafter över korta avstånd, allt inom en halkfri, formanpassad design.

Snäckhjul/Snäckhjulssatser - Den träffande namnet 'snäcka' refererar till en axel med en eller flera skruvgängor som sedan ansluts till ett snäckhjul (spiralformad kuggning) som bildar snäckhjulssatsen.

Systemets axel förskjuts med 90°, vilket gör att stora gängavstånd blir långsamma hastigheter.

Med norelems snäckhjulsatser, som kan köras kontinuerligt vid höga hastigheter och vridmoment, är systemet naturligt motståndskraftigt på grund av dess konstruktion. Det är dock värt att notera att eftersom drivningen genomförs av både en rullande och glidande rörelse, är växeln inte lika effektiv som de andra drivalternativen.

Fördelarna med att installera rätt drivtekniksystem
Det finns flera fördelar med drivteknik som är lämplig för ändamålet - där varje system erbjuder unika funktioner skräddarsydda för specifika tillämpningar.

Till exempel, medan livslängd och lågt underhåll av kedjedrivenheter och växlar bättre kommer att tjäna maskintekniska industrier, kommer kuggremsdrivningar bättre att passa tillämpningar som kräver exakt processkontroll och höga produktionshastigheter.

På samma sätt kommer valet av komponenter i rostfritt stål att bättre passa tillämpningar där hygien har högre prioritet, till exempel medicin eller livsmedel.

Genom att välja rätt system kan konstruktörer välja en drivenhet som är lämplig för ändamålet och underlättar produktionseffektiviteten. Genom att integrera rätt system i processen kommer tillverkarna att dra nytta av optimal kraftöverföring, minskat slitage och underhåll, ökad systemlivslängd och konstanta utväxlingsförhållanden.

På lång sikt ger ett finjusterat drivsystem inte bara optimal effektivitet utan minskar även energin som behövs för att driva systemet. Som ett resultat av detta sänks driftskostnaderna och hjälper samtidigt företag att minska sina koldioxidavtryck - ett starkt hänsynstagande för tillverkare som måste börja arbeta mot miljömål som drivs av regeringar runt om i världen.

Integration av framtida teknik
Framöver väntas efterfrågan fortsätta att stiga och med högre produktionstakt som krävs från tillverkare kommer automatisering av processer att visa sig vara avgörande under de kommande åren.

Drivteknik är inte längre bara en rent mekanisk process; norelems drivsystem kan enkelt integreras tillsammans med digitala gränssnitt. Med framgångsrik implementering kan digitala gränssnitt ge ökad inblick i prestanda, felsökning och skräddarsydda effektivitetslösningar för varje specifik tillämpning.

Detta öppnar i sin tur en mängd olika möjligheter för att ytterligare förbättra drivtekniken. Med sensorer för att upptäcka tidiga potentiella fel inom produktionslinjen kan företag undvika oförutsedda produktionsstopp genom att förebygga fel och driftstopp. Mindre oplanerade driftstopp innebär att avvikelser och nya risker kan hanteras snabbt utan att hindra produktionen.

Medan drivkomponenter är byggda för att klara utökad användning kommer automatiska underhållsflaggor att säkerställa att systemet regelbundet inspekteras, vilket är ett stort steg mot att öka systemets livslängd.

Genom att använda och fånga data under produktionen kan företagen bättre optimera sina system och förbättra effektiviteten ytterligare. Detta kan uppnås genom att analysera viktiga områden mot ineffektivitet, såsom modifiering, kvalitetskontroll och underhållsperioder, för att förbättra drivsystemets kapacitet med hjälp av databaserad analys.

Drivning av industrier över hela världen
Drivtekniken kommer att fortsätta att spela en integrerad roll under de kommande åren och tekniker måste se till att systemet är ändamålsenligt. Med en hel portfölj av drivsystemkomponenter erbjuder norelem råd och vägledning för kunder som är osäkra på vilket system som passar bäst för deras behov. För att se norelems sortiment av drivkomponenter kan konstruktörer hitta alla relevanta delar i norelems katalog, THE BIG GREEN BOOK.

Mer information om norelem finns på www.norelem.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN