Dubbelt så många kvinnor söker data/IT-utbildningar - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Dubbelt så många kvinnor söker data/IT-utbildningar

Ny statistik från SCB visar att antalet kvinnor som söker data/IT-utbildningar inom yrkeshögskolan har fördubblats på bara ett år.
Nu vill Myndigheten för yrkeshögskolan bidra till att få fler kvinnor att söka sig till andra traditionellt sett mansdominerade utbildningsområden.

De behöriga sökandes val av utbildningsområde skiljer sig mellan könen. Kvinnor utgör en stor majoritet av de sökande till utbildningar inom Hälso- och sjukvård samt socialt arbete. Även utbildningar inom Friskvård och kroppsvård samt Juridik domineras av kvinnliga sökande. Män söker sig i högre utsträckning än kvinnor till utbildningar inom Teknik och tillverkning, Samhällsbyggnad samt Data/IT.

Förra året fördubblades antalet kvinnor som sökte utbildningar inom Data/IT. Även andra traditionellt mansdominerade utbildningsområden hade fler behöriga sökande. 36 procent fler kvinnor sökte utbildningar inom Teknik och tillverkning, men eftersom även fler män söker var fortfarande bara var fjärde sökande kvinna. När det gäller Samhällsbyggnad och byggteknik ökar antalet kvinnor som söker utbildningarna för tredje året i rad, förra året med 28 procent.

Antalet manliga sökande till Hälso- och sjukvård och socialt arbete ökade förra året med 22 procent.

Tidigare i år nominerades Myndigheten för yrkeshögskolan till byggbranschens jämställdhetspris Jämställdhetsbygget. I motiveringen till nomineringen nämndes bland annat myndighetens kvalitetsgranskningar, i vilka jämställdhet är ett kvalitetskriterium.

- Yrkeshögskolan har i uppdrag att bidra till att bryta könsbundna utbildnings- och yrkesval. Det är inte bara en rättighetsfråga. Jämställdhet och mångfald i arbetslivet handlar också om att skapa högre kvalitet och bättre lönsamhet, säger utredaren Anna Svensson.

Myndigheten för yrkeshögskolan stöter ofta på utbildningsanordnare som vill utveckla sitt jämställdhetsarbete men inte vet var de ska börja eller hur de ska lägga upp arbetet. Därför har myndigheten nu tagit fram ett stödmaterial som ska hjälpa anordnarna.

- Det är stora skillnader i hur långt de kommit, men de allra flesta är bra på marknadsföring. De lyfter fram det underrepresenterade könet i bildval och försöker locka nya grupper. Oftast är anordnarna också duktiga på att beskriva sin utbildning som något som inte är könsbundet, men vi vet att det går att göra ännu mer, säger Anna Svensson.

Johan Lindahl
Pressansvarig
johan.lindahl@myh.se
070 - 95 33 373

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledare
Annonser