SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Dynabook satsar på klient­teknik i smidigt format

Smidigt verktyg för slutanvändarna
Nu behöver användare av tunna klienter inte längre snegla avundsjukt på kollegor med bärbara Macar och PC. Dynabooks säkra tunna klient är utformad som en vanlig laptop och avsedd för moderna virtuella skrivbordsmiljöer. Den nya produktfamiljen består av enheter med bildskärmar i storlekarna 13, 14 och 15 tum.

Varför inte kombinera den bärbara datorns fysiska format med den virtuella klientens användning och hantering? Det måste ha varit frågan som Dynabooks produktutvecklare ställt. Funderingarna utmynnar i Dynabook Mobile Secure Client (DMSC), som lanserats nyligen. Det är en så kallad tunn klient, närmare bestämt en klientenhet för virtuella skrivbord (VDI, Virtual Desktop Infrastructure).

Det som utmärker DMSC är att den har samma fysiska utformning som en vanlig laptop. Det är inte så konstigt med tanke på Dynabooks historia, tidigare som en del av Toshiba, numera som en globalt ledande fristående leverantör av bärbara datorer. Lägg till det efterfrågan på klientenheter för moderna IT-miljöer och ett starkt fokus på cybersäkerhet, så blir DMSC resultatet.

Säkert och enkelt
Poängen med virtuella skrivbord är att varken data eller program finns på klientenheterna, utan på servrar. Det ger flera fördelar, kanske framför allt enklare konfiguration, administration och drift av IT-miljöer. Ett exempel på den enkla hanteringen är centrala uppdateringar, till exempel med säkerhetspatchar. Lägg till det förbättrad kontroll över vilka applikationer som används och av att lagar och regler efterlevs. Och framför allt ökad cybersäkerhet, eftersom klientenheterna inte blir en svag punkt säkerhetsmässigt.

De här argumenten går hem. Undersökningsföretaget Global Market Insights spår en årlig ökning på 20 procent av försäljningen av lösningar för virtuella skrivbordsmiljöer, från 2021, till 2028. Det ger en nästan fyrfaldig ökning under hela tidsperioden.

Det Dynabook hoppas kunna konkurrera med är främst tre saker. För det första att erbjuda samma smidiga fysiska format som för vanliga bärbara datorer. För det andra att bygga in ett flertal starka säkerhetsfunktioner i enheterna. För det tredje att erbjuda färdigkonfigurerade enheter vid leverans, skräddarsydda efter specifika kundkrav.

Stängt för bovarna
Bland en mängd säkerhetsfunktioner i DMSC-enheterna kan följande nämnas:

Ett krypterat operativsystem laddas in i en enhets minne vid start, vilket förhindrar datastöld. Krypteringen förhindrar otillåten åtkomst till operativsystemet.

Enhetens minne rensas vid avstängning, vilket inkluderar alla sessionsdata.

En enhet autentiseras av en specialiserad server vid start och under varje session. Om problem misstänks med en enhet kan den stängas av på distans, så att den inte kan användas.

Dynabooks proprietära BIOS (grundläggande systemprogram) minskar risken för störningar från tredje part kraftigt. Dynabook är ensamma om att ha ett egenutvecklat BIOS.

De snabbt ökande problemen med cybersäkerhet talar för virtuella skrivbord och tunna klienter, liksom ökande krav på regelefterlevnad. Med DMSC hoppas Dynabook kunna erbjuda ett smidigt verktyg för slutanvändarna i sådana IT-miljöer.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN