SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Edwin trivs som svetsare: “Jag vill jobba med grovarbete”

Svetsare. Där har du ett yrke med goda framtidsutsikter.
- Jag kommer att bli kvar många år inom svetsindustrin, säger Edwin Järpenge som läser till svetsare på Yrkesgymnasiet i Huddinge.

Svetsare är ett hett yrke. Inte bara bokstavligt eller på grund av att Sveriges statsminister Stefan Löfvén har en bakgrund som svetsare, utan även för att det finns goda möjligheter att få jobb i framtiden. Enligt en prognos från Arbetsförmedlingen i augusti 2018 är svetsare ett av åtta praktiska jobb där det är störst chans att få jobb.

Edwin Järpenge läser andra året på industritekniska programmet på Yrkesgymnasiet i Huddinge. Han gör sin APL på Forssells Smide och trivs väldigt bra på företaget som jobbar med att tillverka svetsad balk och stålkonstruktioner.

- Jag vill jobba med grovarbete för man får jobba mycket med kroppen då, det gör inget om man blir skitig och man får göra roliga saker helt enkelt. Man får lyfta mycket också, och det kan bli mycket finlir på millimetern också när man ska sätta på plåtar och detaljer.

Edwins intresse för svetsning väcktes redan då han som 14-åring började bygga om en Volvo till en A-traktor. Drygt halvvägs in på sin utbildning till svetsare ångrar han sig inte.

- Jag skulle rekommendera alla mina kompisar att utbilda sig till svetsare. Man får en stor bredd och kan arbeta inom båtar, bilar, byggen och ute på industrier om man känner för det, säger Edwin.

Enligt SCB-statistik från 2019 finns det totalt 14 356 personer (514 kvinnor och 13 842 män) i Sverige som har svetsare som yrkestitel. På Forssells Smide har man stor erfarenhet av praktikanter från skolvärlden – och dessa faktiskt har väldigt stor chans att få jobb direkt efter avslutad utbildning.

- Det är en fantastisk möjlighet att visa vad man vill, sedan är det lite olika hur mogen man är men de som förstår det här får oftast en anställning direkt efter sin praktik, säger Dennis Forssell, vd för familjeföretaget som startades av hans farfar 1957.

- För att vara en bra svetsare krävs att du har ett driv och att kunna förstå sig på ritningar. Svetsningen är egentligen en liten bit även om vi svetsar mycket. Det är väldigt mycket läsa ritningar och förutse framåt, vad blir det, vad är det vi gör, säger Forssell.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN