SÖNDAG 18 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Edwin trivs som svetsare: “Jag vill jobba med grovarbete”

Svetsare. Där har du ett yrke med goda framtidsutsikter.
- Jag kommer att bli kvar många år inom svetsindustrin, säger Edwin Järpenge som läser till svetsare på Yrkesgymnasiet i Huddinge.

Svetsare är ett hett yrke. Inte bara bokstavligt eller på grund av att Sveriges statsminister Stefan Löfvén har en bakgrund som svetsare, utan även för att det finns goda möjligheter att få jobb i framtiden. Enligt en prognos från Arbetsförmedlingen i augusti 2018 är svetsare ett av åtta praktiska jobb där det är störst chans att få jobb.

Edwin Järpenge läser andra året på industritekniska programmet på Yrkesgymnasiet i Huddinge. Han gör sin APL på Forssells Smide och trivs väldigt bra på företaget som jobbar med att tillverka svetsad balk och stålkonstruktioner.

- Jag vill jobba med grovarbete för man får jobba mycket med kroppen då, det gör inget om man blir skitig och man får göra roliga saker helt enkelt. Man får lyfta mycket också, och det kan bli mycket finlir på millimetern också när man ska sätta på plåtar och detaljer.

Edwins intresse för svetsning väcktes redan då han som 14-åring började bygga om en Volvo till en A-traktor. Drygt halvvägs in på sin utbildning till svetsare ångrar han sig inte.

- Jag skulle rekommendera alla mina kompisar att utbilda sig till svetsare. Man får en stor bredd och kan arbeta inom båtar, bilar, byggen och ute på industrier om man känner för det, säger Edwin.

Enligt SCB-statistik från 2019 finns det totalt 14 356 personer (514 kvinnor och 13 842 män) i Sverige som har svetsare som yrkestitel. På Forssells Smide har man stor erfarenhet av praktikanter från skolvärlden – och dessa faktiskt har väldigt stor chans att få jobb direkt efter avslutad utbildning.

- Det är en fantastisk möjlighet att visa vad man vill, sedan är det lite olika hur mogen man är men de som förstår det här får oftast en anställning direkt efter sin praktik, säger Dennis Forssell, vd för familjeföretaget som startades av hans farfar 1957.

- För att vara en bra svetsare krävs att du har ett driv och att kunna förstå sig på ritningar. Svetsningen är egentligen en liten bit även om vi svetsar mycket. Det är väldigt mycket läsa ritningar och förutse framåt, vad blir det, vad är det vi gör, säger Forssell.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-12
Nya KNX Närvarodetektorer möjliggör automatisering av belysning och värme i alla typer av rumMässan en språngbräda för fortsatt tillväxtTeknik från Alfa Laval gör luften renare i KinaEnda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona Weland Solutions i samarbete med BITO LagersystemZAPTEC Sverige - nytt partnerföretag i Power CircleFristads lanserar Heritage – ikoniska arbetsplagg för en ny generationSAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/TrysilÅrets Stora Nolia slut – nu startar ett stort utvecklingsarbete för mässgigantenStiga tar grönytan in på Entreprenad LiveDigital marknadsplats ska minska slöseriet i bygg- och anläggningsbranschenBeck Maskin kommer med nyheter från BaumaFramtidens verktyg är här - HiKOKI visar vägen med smart teknikDet modulära testsystemet FAME - nu för 19-tums rackShoppa en 50-tonnare hos Delvator på Load Up North! Hydroscand etablerar sig i Armenien
2019-08-05
Nyhet! Eluttag och telefonladdare infällda i bordet – både smart och snyggt
2019-07-29
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse Foundation – ska identifiera tusen lösningar för ett bättre klimat
2019-07-22
---- TREVLIG SOMMAR! ----Ny IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare drift
2019-07-15
Ny rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändning
2019-07-12
Uthyrare växer i NorrlandSchüco Welcome Forum – det nya hjärtatHur kan Sverige bli världsledande på textilåtervinning?
2019-07-11
Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt! Brion Installation & Service QSR & Brion bildar vitvaruservicebolag ihopClimeon en av 100 innovationer med störst potential att minska koldioxidutsläppBillerudKorsnäs först med maskinproduktion av pappersbatteriAbu Dhabi beställer 168 långfärdsbussar av VolvoGenom att digitalisera och automatisera ekonomiprocesser skapar Amesto värdeVattenfall vinner anbud på nederländsk vindkraftInstalco förvärvar ventilationsbolag i GävleSå här får du en lyckad bilresa i EuropaPrisbelönad Volvo lockar unga besökareSommarpremiär för CadMouse Pro Wireless och CadMouse Pro Wireless Left
2019-07-10
Regeringens kontraproduktiva klimatsatsning!Marknaden för elbilar växer – Hedin Bil investerar i 250 laddningsstationer från Schneider ElectricABB Robotics tar fram lösningar för framtidens sjukhusNCC bygger Nordsjällands nya supersjukhusPeab Asfalt vinner kontrakt i Hylte kommunElbilen ett alternativ för allt flerHyundai lanserar helt ny bilmodell för Europa Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfästeNya Master och nya Trafic tar Renaults transportbilar till en ny nivå Nu lanseras en helt elektrisk MINI CooperHur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet?Toyota och Subaru enas om att tillsammans utveckla en plattform och en batteridriven suvSvensk får toppjobb i den globala kärnkraftsindustrin - Ingemar Engkvist blir VD för WANONytt projekt utvecklar fossilfria transporter
2019-07-09
CEJN utrustar sin produktion med kollaborativa robotar för ökad säkerhet, kvalitet och produktivitet. Peab Asfalt underhåller vägarna i Åre kommun och ÅrehusDachser Sweden hämtar in en Business Development ManagerElding Oscarson ritar Stockholms smartaste hus i trä vid Tekniska museetSveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja.​Småföretagare blir lugna av att jobba på semesternSvevia tryggar broarna i norra Sverige Vi kan avvattna sportanläggningar!Helen Berhane - ny Product Manager på DatschaIKEM söker ansvarig plastbearbetningsfrågorSkövde Energi bidrog till att koldioxidutsläppen på jorden minskade med 102 279 ton under förra åretEkstrands presenterar ytterdörr med ribbor – Värmdö 390
2019-07-08
Conrad fortsätter att utöka sitt sortiment, nu med varumärket DEWALT i fokus
Annonser