SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Effektivitet och digitalisering av byggnader är avgörande för att Europa ska bli koldioxidneutralt

För att Europa ska bli koldioxidneutralt 2050 måste byggnader bli mycket mer energieffektiva. Uppvärmning och kylning i byggnader och industrier står för hälften av Europas energiförbrukning, vilket gör den till den största energislukaren, före både transport och elektricitet.
Två tredjedelar av energin som används för uppvärmning, kylning och varmvatten i bostadshus kommer fortfarande från fossila bränslen. Vi måste agera nu för att göra vårt byggnadsbestånd mycket mer energieffektivt och så småningom koldioxidneutralt.

Viktiga åtgärder som behövs för bostäder
Den “Europeiska gröna given” - Europas plan för att uppnå koldioxidneutralitet fram till 2050 - kräver en fördubbling av antalet energieffektiva renoveringar i bostäder inom ramen för sin Renovation Wave-strategi. Detta skulle innebära att 35 miljoner bostäder renoverades till en högre energieffektivitetsstandard fram till 2030 - men detta lämnar fortfarande de allra flesta av Europas resterande 200 miljoner bostäder som energiineffektiva.

En av de viktigaste utmaningarna är de höga kostnaderna för inköp och eftermontering av främjade åtgärder som isolering, värmepumpar och solpaneler. Även om det finns flera statliga åtgärder i hela Europa som stöder detta, måste de vara mycket mer omfattande för att den gröna given ska kunna uppfyllas. Att göra bostäder mer energieffektiva kommer också att hjälpa de över 50 miljoner européer som lever i energifattigdom. En situation som har förvärrats av coronapandemin.

Smarta värme- och kylreglage utgör dock en mer ekonomiskt sinnad lösning eftersom en smart termostat vanligtvis kostar under 2000 kronor och kan spara in uppemot en fjärdedel av värmekostnaderna i ett hem. Smarta termostater är en del av olika landsspecifika lagaroch subventionsprogram, men mer övervägande och främjande av detta behövs i den gröna given.

Elektrifiering av värme- och nätintegration
Värmepumpar är mycket mer energieffektiva än gas- eller oljepannor och kan använda förnybar energi när de går på el. De installeras redan som standard i många nya europeiska bostäder och byggnader eftersom gas fasas ut. Anslutningen av värmepumpar och luftkonditioneringssystem i kombination med intelligenta algoritmer kommer att ha stor inverkan. Smartare uppvärmning och kylning kommer att revolutionera sättet att konsumera energi och ge en värdefull källa till flexibilitet för regionala och nationella nät.

”Europa behöver en helt integrerad, sammankopplad och digitaliserad energimarknad. Efterfrågeflexibiliteten för energinätet banar väg för mer förnybar energi utan behov av reservkraftverk. Uppvärmning och luftkonditionering av byggnader är den största potentiella källan till sådan flexibilitet. Kontrollstrategier reagerar sedan på när solen skiner eller vinden blåser utan att det påverkar komforten i byggnader. Detta innebär att vi lanserar efterfrågelösningar och smidiga tariffer som gör det möjligt för kunderna att bättre utnyttja ren, billig förnybar energi, säger Christian Deilmann, grundare och produktchef på tado°.

Ekonomisk stimulans och energioberoende för Europa
Omvandlingen av Europa till en koldioxidsnål ekonomi kommer att stimulera ekonomin och skapa miljoner jobb. Det kommer att förbättra välståndet genom renare luft och vatten och bättre hälsa. Mellan 1990 och 2018 minskade växthusgasutsläppen med 23 procent medan ekonomin växte med 61 procent. Forskning från McKinsey stöder denna tes genom att föreslå att Europa kan uppnå klimatneutralitet utan nettokostnader för samhället. Genom att effektivt hantera sin energiomställning kunde Europa dessutom se en nettovinst på nästan fem miljoner jobb.

Europas energiförsörjning är fortfarande till stor del baserad på fossila bränslen med cirka 90 procent av oljan och över 60 procent av naturgasen importeras. En grön giv med fokus på byggnader kommer att göra det möjligt för Europa att vara till stor del energioberoende och skaffa grönare, mer lokal och mer etisk energi hemma.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd