SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Efterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt Centrum

CT-scanning är en relativt ny och växande teknik
Nu är den på plats, den nya CT-scannern för oförstörande provning och kvalitetskontroll. En efterfrågad resurs av många och utbildningen av operatörer från företagen och bland forskarna verksamma i PTC är redan i full gång.

CT-scanning eller datortomografi är en relativt ny och växande teknik inom industrin som går ut på att med röntgen utföra oförstörande provning (NDT) av till exempel material eller nya produktionsdetaljer. Med scannern kan man i 3D inspektera och analysera med en precision och effektivitet som inte är möjlig med traditionell förstörande provning.

Genom att anpassa klassisk CT-teknik för industriella behov och kombinera den med en kraftfull röntgen, robotmanipulatorer och automatiserad programvara minskar den totala inspektionstiden från timmar till minuter vilket öppnar för en mängd nya användningsområden.

Till nytta för många aktörer, både på och utanför PTC
En av parterna i anskaffandet av scannern är GKN Aerospace som ser stora möjligheter att använda scannern för att utveckla nya testprocesser.

– Kvalitén är alltid superviktig på GKN och vi har stort behov av den här typen av analys för att stötta vår processutveckling och för att utveckla ny tillverkningsteknik, tex additiv tillverkning. Men tekniken är väldigt användbar även vid materialforskning och i förlängning även för kvalificering av våra produkter.
Anders Rosell, Senior research engineer på GKN Aerospace

En annan av parterna i projektet är Högskolan Väst som ser stor nytta av CT-scannern i sin forskning.

– För svetsar, gjutgods och additivt tillverkat material bestäms komponenternas livslängd oftast av defekter. Den nya utrustningen levererar en mycket detaljerad information om defekter som ger oss möjlighet att bedöma livslängd utan att man förstör den tillverkade komponenten. För additiv tillverkning är detta ett av de största hindren för att AM-teknik ska bli allmänt accepterad i applikationer som kräver hög tillförlitlighet.
Erik Lindgren, Forskare inom oförstörande provning på Högskolan Väst

Leverantör av skannern och även ansvarig för implementering, underhåll och utbildning av operatörer är företaget EP-TeQ A/S. Michael Vester, VD på EP-TeQ, ser fram emot det fortsatta samarbetet med alla inblandade parter.

– Vi är väldigt nöjda att kunna leverera en flexibel lösning som passar flera marknader utan att kompromissa med kvalitén. Den nya utrustningen kan utföra inspektion av allt från batterier, plast, stål, metall, kompositer, halvledare och till och med livsmedel. Det har varit ett nöje att delta i anbudsprocessen från Innovatum Science Park och vi vill berömma deras professionella förhållningssätt till upphandlingen. Vi är mycket stolta över att bli valda som partner och ser fram emot det fortsatta samarbetet.
Michael Vester, VD på EPTEQ

Ett steg mot ett mer självförsörjande PTC
Scannern kommer även att hyras ut till intressenter inom forskning och utveckling och även till SME för att möjliggöra processutveckling och testning. Och det finns redan ett stort intresse att använda tekniken från intressenter utanför PTC.

Victor Blom, Projektledare för Springboard på Innovatum Science Park, ser stora möjligheter att utveckla nya samarbeten och lära av varandra för att på bästa sätt utnyttja de möjligheter som den nya scannern medför.

– Med vår nya utrustning tar PTC och Innovatum Science Park ett stort steg framåt inom oförstörande provning. Vi har redan sett att tekniken lockar till sig både befintliga men även nya företag och organisationer vilket ger oss bra möjligheter för ytterligare samverkan och synergieffekter.
Victor Blom, Projektledare på Innovatum Science Park

Med den nya CT-scannern på plats läggs en viktig pusselbit, men arbetet fortsätter för att ytterligare stärka Produktionstekniskt Centrum som en stark och attraktiv arena för nya och mer hållbara tillverkningsprocesser.

FAKTA
Phoenix V|tome|x M240

Ett industriellt röntgentomografisystem som utgör en unik kombination av ett högupplösta 180 kV nanoCT® alternativ och en kraftfull 240 kV mikrofokuskälla tillsammans med högdynamisk detektorteknik för snabbt volumetrisk CT rekonstruktion.

Projektet Springboard

Satsningen genomförs som en del av projektet Springboard vars syfte är att Västsverige ska gå stärkt ur Coronakrisen med en framflyttad position för verkstadsindustrin i allmänhet, och flygindustrin i synnerhet. PTC uppgraderas inom både befintliga och nya tillverkningsprocesser med utrustning som ger en ny bas och forskningsinfrastruktur att bygga teknik- och näringslivsutveckling på.

Parter i projektet
Innovatum Science Park, GKN Aerospace, Högskolan Väst, RISE och Kraftstaden Fastigheter.

Projektet finansieras av
Västra Götalandsregionen, GKN Aerospace, RISE, Högskolan Väst och Kraftstaden Fastigheter.

Leif Johansson
Innovationsledare Hållbar Industri
leif.johansson@innovatum.se
+46 73-826 50 30

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884