SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Elbilen ett alternativ för allt fler

I mars rapporterade vi om att antalet nya elbilar för första gången var större än antalet nya laddhybrider.
Trenden har fortsatt under våren och i juni tar elbilarna återigen en rejäl ledning i förhållande till laddhybriderna. Acceptansen för elbilen som ett alternativ till en bil med förbränningsmotor ökar och det kräver en fortsatt utbyggnad av laddinfrastruktur både publikt, på arbetsplatsen och i hemmet. Power Circle välkomnar därför det nya investeringsstödet specifikt riktat till laddningsstationer för företag och organisationer.

Under juni rullade hela 1792 elbilar ut på Sveriges vägar. Det är cirka 500 fler jämfört med 1280 nya laddhybrider. I mars var den stora anledningen till elbilarnas försprång Tesla Model 3s entré på den svenska marknaden. Även i juni ser vi ett rejält tillskott av Model 3, men det är samtidigt tydligt att vi ser en allmänt ökande popularitet av elbilen hos konsumenterna, med stigande försäljningssiffror på bland annat BMW I3, Renault Zoe och Kia E-Niro. Enligt en undersökning gjord av Yougov i samarbete med Blocket Fordon kan 4 av 10 svenskar tänka sig en elbil som nästa bil.

Trenden är densamma i många andra delar av världen. I både USA och Kina, de två största marknaderna utanför Europa, utgjorde elbilar en majoritet av försäljningen av laddbara fordon under 2018.

- Jag är inte förvånad över att trenden håller i sig, säger Daniel Kulin, sakkunning e-mobility på Power Circle. Elbilarna är snabbare, tystare, och smartare, och nya modeller får en allt längre räckvidd.

Den publika laddinfrastrukturen växer i ungefär samma takt som elbilarna, med en ökning på 49 % de senaste 12 månaderna i jämförelse med de laddbara fordonens 55 %. Det finns idag 7 981 publika laddpunkter fördelade på 1 849 laddstationer varav 401 erbjuder snabbladdning. I tillägg till den publika laddinfrastrukturen finns dessutom laddning hemma och på arbetsplatser.

I juni fattade riksdagen beslut om budgeten och nya medel till klimatklivet, ett stöd som beviljat bidrag till över 2000 ansökningar om laddinfrastruktur. Regeringen meddelade även att ett särskilt investeringsstöd inrättas för laddningsstationer på företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer. Syftet är att förenkla ansökningsprocessen.

- Power Circle välkomnar den här förändringen. Hemmaladdningen är särskilt viktig när du skaffar elbil, och det ska vara lika lätt när du bor i ett flerbostadshus som när du bor i villa, säger Johanna Barr, sakkunnig framtidens elnät och ansvarig för elbilsstatistiken.

Läs mer om det nya stödet hos Naturvårdsverket

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige är Renault Zoe (4 617 st), Nissan Leaf (4 096 st), samt Tesla Model S (4 140 st). Bland laddhybriderna är Volkswagen Passat GTE (11 502 st), Mitsubishi Outlander PHEV (10 625 st) och Kia Optima PHEV (5 633 st) vanligast.

På nya www.elbilsstatistik.se finns ytterligare information om det laddbara beståndet och laddinfrastrukturen i Sverige, inklusive grafer och andra visualiseringar av intressant statistik.

ELIS - Elbilen i Sverige

Power Circle publicerar varje månad utvalda delar av statistiken över beståndet av laddbara lätta fordon i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara fordon (personbilar, lätta lastbilar och fyrhjuliga mc) och ger en mer heltäckande bild av elbilar och laddhybrider i Sverige än annan tillgänglig statistik. I databasen, som går att beställa i sin helhet, belyses bland annat olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och geografiska data för varje enskild bil.

ELIS innehåller även kommun- och regionspecifika prognoser år för år över elbilsutvecklingen fram till och med 2030. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur, inköp av elfordon och marknadsöversikt.

För mer information, kontakta:
Daniel Kulin, sakkunnig e-mobility, Power Circle AB
+46 (0)76-833 07 77, daniel.kulin@powercircle.org

För engångsutdrag eller abonnemang på ELIS, kontakta;
Johanna Barr, sakkunnig framtidens elnät, Power Circle AB
+46 (0)70-532 00 47, johanna.barr@powercircle.org

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN