SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Elprisstöd viktigt på kort sikt

Digitaliseringen för långsiktigt hållbara industrier
Digital transformation är tillverkningsindustrins bästa långsiktiga strategi för att hantera skyhöga energikostnader, skriver PTC:s Nordenchef Filip Stål.

Den senaste statistiken från SCB för augusti månad visar att det elpris som svenska företag betalar för har nått en ny rekordnivå, där det index som visar prisutvecklingen steg från 239 i juli till 385 i augusti. För svenska företag ger regeringens kommande elprisstöd hopp om att den kommande vintern kanske inte blir fullt så dyster som många först trodde.

Stödet kommer lägligt, inte minst för svensk tillverkningsindustri. I en nyligen genomförd undersökning av Företagarna påverkas hälften av företagen i södra Sverige mycket av de höga elpriserna. Bara fem procent upplever någon påverkan alls. Undersökningen, som baseras på företag i Stockholm, Västmanland, Sörmland och Uppsala, visar vidare att 67 procent säger att inflationen har en kännbar eller mycket kännbar påverkan på deras verksamhet, och 16 procent av företagen i regionen uppger att de kan komma behöva varsla personal till följd av den nya situationen.

Många företag har agerat genom att minska sin produktion under kortare perioder, eller undviker helt att producera under perioder med höga energipriser. För en betydande del företag är situationen så svår att de kan behöva lägga ner hela verksamheten.

Det står helt klart att ingen kommer undan energifrågan och hur man bäst hanterar den. Här har de tillverkare som redan arbetar aktivt med energihantering och smarta fabriker ett viktigt försprång. Energieffektivitet har alltid varit en drivkraft för införandet av Industri 4.0. Fabriker omfattar ofta maskiner som drar oproportionerligt med energi jämfört med andra. Elförbrukningen för maskiner som luftkompressorer, pannor eller generatorer, kan modifieras och ställas in utifrån driftbehov och miljöfaktorer som utomhustemperatur. Och maskiner som behöver service förbrukar inte sällan mer energi än de hade gjort om de var fixade.

Genom att koppla samman maskiner med smarta sensorer som kommunicerar med en IIoT-plattform har vi sett tillverkare göra stora framsteg i att identifiera energiförbrukningsmönster på enhetsnivå och ge bättre insyn i den totala energianvändningen.

Genom att använda avancerad analys för att kombinera och analysera energiförbrukningsdata med information från tillverkningssystem (MES) och andra applikationer, går det att optimera produktionen genom att matcha den med perioder med lägre energikostnader.

Med tiden kan smarta tillverkare också utveckla mer avancerade autonoma driftprofiler, där sensorutrustade maskiner kan upptäcka när de behöver vara i gång, och när de kan spara energi genom att stänga av.

Liknande tillvägagångssätt kan tillämpas av tillverkare som använder egna källor för förnybar energi på plats, såsom solpaneler eller vindkraftverk. Framsteg inom batteriteknik hjälper samtidigt tillverkarna att kunna använda ännu mer egen energi. Även detta är beroende av IIoT-teknik. Solpaneler, vindturbiner och batterilagring kan behandlas som vilken annan smart fabrikstillgång som helst, och den data de överför om aktiviteter, status och tillstånd kan samlas in, hanteras och analyseras. IIoT-plattformar kan ta denna data ut från enskilda silos och presentera den på en enda, konsoliderad plats. Där kombineras den med annan information och presenteras för användare. På så sätt kan tillverkare inte bara optimera sin användning av den utrustning de använder för att generera energi på plats, utan också fatta smartare beslut kring när, var och hur den energin ska användas.

Elprisstödet ger svensk tillverkning ett litet andrum - så mycket är klart. Men det är en kortsiktig åtgärd. Energikostnaderna ser dock ut att förbli höga under en lång tid. Under tiden står industrisektorn fortfarande inför ett intensivt tryck att leverera mot Net Zero 2050-målet och bör förbereda sig för en rad policyer och initiativ utformade för att uppmuntra, hjälpa eller tvinga dem att spela sin roll för en koldioxidfri framtid. Bättre energihushållning är också en stor del av den bilden – och digital transformation är fortfarande den bästa strategin för att uppnå det.

Av: Filip Stål, Nordenchef på PTC

För mer information, vänligen kontakta:
Henrik Aare, Northern Link PR
Mail: henrik@nlpr.se
Tlf.: +46 70 598 22 82
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN