SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Elproduktionen kan ökas i befintliga kraftvärmeverk

Med sänkning av returtemperaturen
Forskningsrapporter, bl.a. BeBo-rapporten ”Vinster med sänkta returtemperaturer i fjärrvärmesystem” , visar att sänkning av returtemperaturen till fjärrvärmeproducenten med 5 grader Celsius kan ge 4–5 % besparing på fjärrvärmekostnaderna för fastighetsägaren. Speciellt hos de fjärrvärmebolag som har egen kraftvärmeproduktion (elproduktion) och taxor (bonus/avgift) baserade på returtemperatur.

”Med tanke på den vinna-vinna-vinna-situation som fastighetsägare, fjärrvärmebolag och samhället i stort har av att minska returtemperaturerna i fjärrvärmenät, finns många goda anledningar att arbeta mer med frågan", säger Karin Lindström energikonsult på Anthesis och medförfattare till BeBo-rapporten.

Men hur kan fastighetsägaren minska sin returtemperatur?

Nyckeln ligger i energiöverföringen!

Effektiviteten i att via värmeväxlarna suga ur så mycket värme som möjligt ur fjärrvärmevattnet och därmed skicka tillbaka så svalt fjärrvärmevatten som möjligt till fjärrvärmeverket är hemligheten.

Energibolagen får effektivare kraftvärmeproduktion, mer el produceras eftersom mer energi skickas över till elproduktionen när det går åt mindre värmeenergi till fastigheterna.

Mer el blir tillgänglig för elbilar, industrins och hushållens behov. Den högre effektiviteten i fjärrvärmenätet leder till minskat koldioxidutsläpp och klimatpåverkan.

QTF har nyckeln.

Gaser (främst syre och kväve) i systemvätska försämrar energiöverföring, flöden och värmeväxlare ger dålig effekt. QTF avgasar och renar systemvätska så att energiförluster minskas och korrosion avstannar och begränsas. Energitjuvar som bubbelpäls på växlare försvinner, magnetit filtreras bort och flöden förbättras. I fjärrvärmesystem har returtemperaturer minskats med 5 grader genom att systemvätskan i fastigheter effektivare tar emot och bär värmeenergin i värmesystemen.

Erfarenhet från mer än 15 000 besiktningar visar att ca 80 % av värme-/kylsystem i fastigheter i Sverige kan minska sin energiförbrukning med i genomsnitt 5–7 % genom att åtgärda brister i energiöverföringen i vätskeburna system. Ännu mer om man kompletterar avgasning och rening av systemvätskan med en ny injustering. En avgasad och ren systemvätska kan ge väsentligt bättre injustering. Tillsammans med driftoptimerad injustering har QTF uppmätt ända upp till 35 % energibesparing i värmesystem (se referens på www.qtf.se). Bella Center i Köpenhamn sänkte returtemperaturen med 5 grader, minskade energikostnaden med mer än 6 % och sänkte koldioxidutsläppet med 43,6 ton/år efter att QTF hade avgasat deras värmesystem (se nedan).

Fjärrvärmebolagen har information om vilka fastigheter som skickar tillbaka höga returtemperaturer och QTF har metoden och förmågan att sänka fastigheternas returtemperatur. Tillsammans kan vi hjälpa fastighetsägarna till energibesparingar.

Och vi behöver inte vänta 8, 10 eller 15 år på de positiva effekterna av höjd elproduktion på hemmaplan. Vi kan börja nästa vecka.

QTF har länge förespråkat mätning av syre i systemvätska, fler och fler mäter nu sina system innan korrosionshaverier uppstår och energiförlusterna blir betydande. De som ännu inte förstått brukar förstå när vattnet rinner från sönderrostade takbafflar, rör, ventiler och pumpar.

Vad väntar du på?

Beställ syremätning och besiktning på www.qtf.se.

Hans Widell
Marknadschef
Marknadsföring och kommunikation
hans.widell@qtf.se
0480-430096

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN