SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

En game-changer för data- och lagringshantering

HPE ska hjälpa kunder påskynda digitalisering och datadriven transformation.
HPE:s närvaro i Sverige är stark och den 4 maj fyrade bolaget av ännu en salva i sin ”as-a-service”-strategi. Med en ny och unik lösning möjliggörs molnbaserad hantering av verksamheters data. Nu presenterar HPE ett helt nytt sätt för kunder att förhålla sig till lagring och data, menar Stephan Andersson, affärsområdeschef inom Hybrid IT på HPE.

När någon ombeds att tänka på IT-infrastruktur går tankarna ofta till en högljudd serverhall där flertalet bolag köper den infrastruktur de nyttjar och betalar för datatrafiken, alternativt köper in sig i någon annan leverantörs färdiga lösning. HPE har traditionellt tillhört skaran bolag som bygger och levererar själva infrastrukturen efter kunds specifikationer, men nu utlovas inget mindre än en game-changer för hur verksamheter hanterar sin data.

– Vi har lanserat en portal som heter Data Service Cloud Console. Syftet med cloud-tjänsten är att vi ska ge våra kunder exakt samma upplevelse, enkelhet och snabbhet som de kan få i publika molntjänster, fast för den data de har i sina egna datacenter, säger Stephan Andersson.

Data Service Cloud Console är utvecklat för att leverera en bred samling molntjänster, kombinerad med hårdvara i form av lagringsarrayer i serierna Alletra 6000 och 9000. Den stora förtjänsten med Data Service Cloud Console är central hantering av såväl data som säkerhet i ett gränssnitt som tillåter enklare managering än tidigare.

– Föreställ dig produkter för smarta hem, med centraliserad hantering i en molntjänst där du kan ta hand om allt på ett enkelt sätt. Du kan utan djup teknisk kunskap styra dina lampor och din tvättmaskin – vi erbjuder samma sak för lagring och hantering av data, säger Stephan Andersson.

HPE:s nya tjänster och lösningar kan komma alla typer av kunder till nytta – från det mindre e-handelsbolaget till statliga institutioner och alla typer av företag däremellan som har ett behov av att lagra data.

– Det traditionella sättet att köpa IT-infrastruktur har varit att man försökt förutsäga verksamhetens behov, för att därefter investera i något som ska räcka i tre år. Det innebär att det under de första åren högst sannolikt finns en del kapacitet som inte används, som står och tar plats, drar ström och dessutom binder kapital. Att i stället använda en skalbar tjänst, likt de vi erbjuder på HPE, innebär en helt annan flexibilitet genom att man alltid har tillgång till den kapacitet som krävs, samtidigt som man bara betalar för faktisk användning.

Att hanteringen av IT blir enklare, mer kostnadseffektiv och snabbare möjliggör för företag att fokusera på sin kärnverksamhet snarare än att ständigt behöva övervaka sin IT-infrastruktur. Bland svenska HPE-kunder har sänkta totalkostnader för IT-lösningar ofta visat sig landa i spannet 30–40 procent, men fördelarna med lösningarna kan förutom i pengar även räknas i tid. HPE:s tjänster har visat sig påskynda implementationen av nya funktioner, i många fall med hela 75 procent, vilket i sin tur kan leda till ökande intäkter för de kunder som nyttjat tjänsterna.

– Företag ska inte behöva lägga mer tid eller pengar än nödvändigt på managering av sin IT-infrastruktur, i stället ska de lägga sina resurser och sin expertis på att utveckla nya produkter och tjänster. Vårt mål är att förenkla hanteringen, så att våra kunder kan fokusera på det de är bäst på.

As-a-service-modellen är en resa som HPE inledde redan för tio år sedan. Det är en resa som framöver fortgår med ambitionen att under år 2022 kunna erbjuda hela produktportföljen som en tjänst. Data Service Cloud Console och Alletra är ett viktigt steg på vägen.

– Kunderna kan beställa lösningarna redan nu. All funktionalitet som planeras att erbjudas framöver finns däremot inte tillgänglig ännu. Eftersom det rör sig om intelligenta molntjänster kan vi när som helst tillföra ny funktionalitet utan handpåläggning från kunden. De närmsta tolv månaderna inkluderar en intensiv utrullningsplan för HPE, säger Stephan.En gradvis övergång mot att främst vara ett as-a-service-företag innebär att HPE kan dra nytta av sin långa historik som hårdvaruleverantör, men bolaget skiftar nu affärsmässigt fokus från hårdvaran till att i stället fokusera på helhetslösningen och värdet som den tillför kunderna. Att siktet är inställt på moln i kundernas datacenter innebär dock inte att HPE tänker lokalt. Stephan talar om molnet som en upplevelse snarare än en fysisk plats, och att dess tillgänglighet och enkelhet är stora styrkor. Ett exempel på användarvänlighet och valfrihet han nämner är bland annat plattformens öppna API:er, vilka innebär att det inte finns någon inlåsning, kunderna kan flytta in och flytta ut sin data och sina applikationer i takt med att kunders krav förändras.

– HPE:s vision är att kunderna ska se oss som en moln-leverantör i kundernas egna datacenter. Vi kommer särskilja oss från konkurrenterna eftersom vi på så sätt blir mer strategiskt viktiga för kunderna. Vi ska leverera värdet som infrastrukturen representerar, inte bara själva infrastrukturen, avslutar Stephan Andersson.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jonas Klar
+46 (0) 735 107 345

Geelmuyden Kiese
Kornhamnstorg 61, 3 tr
111 27 Stockholm
jonas.klar@gknordic.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN