ONSDAG 17 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

En konferens som gav mersmak

15 maj arrangerades den internationella konferensen Industrial Interoperability Summit
Ett 90-tal personer samlades den 15 maj till den internationella konferensen Industrial Interoperability Summit 2019 på Scandic City i Upplands Väsby. Konferensen var en sista leverans från det SSG-ledda Vinnova-projektet LCDM (Life Cycle Data Management).

Syftet med konferensen var att uppmärksamma det pågående internationella arbetet med att etablera ett standardiserat datautbyte mellan olika stödsystem i en anläggnings livscykel.

– Det här är ett nödvändigt nästa steg i svensk industris digitala transformering. De industriella vinsterna är stora och intresset för projektet har därför varit varit mycket stort, säger den operativa projektledaren Erik Molin.

Erik Molin inledde med att tala om hur inte bara industrin, utan också hela omvärlden är på väg att sakta transformeras.

– Vi ser nu ett generationsskifte, där yngre IT-vana människor är uppväxta med en helt annan verklighetsbild, som industrin måste anpassa sig och förhålla sig till. De yngre generationerna lever redan i en digital värld, där de upplever de digitala verktygen och de nya teknologierna som självklara och vägrar att acceptera de gamla analoga arbetssätten, förklarade han.

Peter Wallin, VD för PiiA (Processindustriell IT och Automation, fortsatte med att berätta om PiiAs roll och hur de ser på digitaliseringsfrågorna i Sverige. Därefter gjorde Johnny Sundström, Chef för fabriksdata på avdelningen Technology & Investment inom Stora Enso Consumer Board, en nulägesanalys för svensk industri, där han förutom Stora Enso även hade intervjuat personer inom BillerudKorsnäs, SCA och Holmen. Johnny Sundström konstaterade att svensk industri idag inte har förmågan att få den information den behöver i rätt format, under rätt förutsättning och i rätt tid. Projektorganisationerna får den kanske så småningom, men då långt efter att projektet är avslutat. När leveransen väl kommer har projektorganisationen redan påbörjat nästa projekt.

– Det innebär att man missar mängder av viktig information, vilket skapar bristande förutsättningar för optimal förvaltning, säger Erik Molin.

Niklas Norén, chef för området System and Civil engineering på Preem, fortsatta sedan med att belysa situationen från Preems och Lysekils perspektiv. Även han konstaterade att den information som används vid projekteringar är bristfällig. Därför blir kraven extra stora på dokumentation. Med tillgång till rätt information i tid behöver vi med dagens och framtidens AI-teknologier framöver ingen dokumentation, menade han. Därför är det viktigt att vi börjar tala om behovet av information istället för dokumentation.

Lyckad pilot

Under dagen deltog även flera internationella organisationer, bland andra nederländska USPI-NL/CFIHOS och tyska DEXPIsom redan arbetar med interoperabilitet och internationell standardisering inom detta område.

– Slutligen visade vi en presentation av den pilot vi inom projektet har tagit fram för att på ett effektivare sätt utbyta information. Det här skapar en ny plattform i svensk industri för effektivare projektöverlämningar. Vi har visat hur vi på bästa sätt kan bygga en ny motorväg för dataströmmarna, avslutar Erik Molin.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser