TORSDAG 17 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

En konferens som gav mersmak

15 maj arrangerades den internationella konferensen Industrial Interoperability Summit
Ett 90-tal personer samlades den 15 maj till den internationella konferensen Industrial Interoperability Summit 2019 på Scandic City i Upplands Väsby. Konferensen var en sista leverans från det SSG-ledda Vinnova-projektet LCDM (Life Cycle Data Management).

Syftet med konferensen var att uppmärksamma det pågående internationella arbetet med att etablera ett standardiserat datautbyte mellan olika stödsystem i en anläggnings livscykel.

– Det här är ett nödvändigt nästa steg i svensk industris digitala transformering. De industriella vinsterna är stora och intresset för projektet har därför varit varit mycket stort, säger den operativa projektledaren Erik Molin.

Erik Molin inledde med att tala om hur inte bara industrin, utan också hela omvärlden är på väg att sakta transformeras.

– Vi ser nu ett generationsskifte, där yngre IT-vana människor är uppväxta med en helt annan verklighetsbild, som industrin måste anpassa sig och förhålla sig till. De yngre generationerna lever redan i en digital värld, där de upplever de digitala verktygen och de nya teknologierna som självklara och vägrar att acceptera de gamla analoga arbetssätten, förklarade han.

Peter Wallin, VD för PiiA (Processindustriell IT och Automation, fortsatte med att berätta om PiiAs roll och hur de ser på digitaliseringsfrågorna i Sverige. Därefter gjorde Johnny Sundström, Chef för fabriksdata på avdelningen Technology & Investment inom Stora Enso Consumer Board, en nulägesanalys för svensk industri, där han förutom Stora Enso även hade intervjuat personer inom BillerudKorsnäs, SCA och Holmen. Johnny Sundström konstaterade att svensk industri idag inte har förmågan att få den information den behöver i rätt format, under rätt förutsättning och i rätt tid. Projektorganisationerna får den kanske så småningom, men då långt efter att projektet är avslutat. När leveransen väl kommer har projektorganisationen redan påbörjat nästa projekt.

– Det innebär att man missar mängder av viktig information, vilket skapar bristande förutsättningar för optimal förvaltning, säger Erik Molin.

Niklas Norén, chef för området System and Civil engineering på Preem, fortsatta sedan med att belysa situationen från Preems och Lysekils perspektiv. Även han konstaterade att den information som används vid projekteringar är bristfällig. Därför blir kraven extra stora på dokumentation. Med tillgång till rätt information i tid behöver vi med dagens och framtidens AI-teknologier framöver ingen dokumentation, menade han. Därför är det viktigt att vi börjar tala om behovet av information istället för dokumentation.

Lyckad pilot

Under dagen deltog även flera internationella organisationer, bland andra nederländska USPI-NL/CFIHOS och tyska DEXPIsom redan arbetar med interoperabilitet och internationell standardisering inom detta område.

– Slutligen visade vi en presentation av den pilot vi inom projektet har tagit fram för att på ett effektivare sätt utbyta information. Det här skapar en ny plattform i svensk industri för effektivare projektöverlämningar. Vi har visat hur vi på bästa sätt kan bygga en ny motorväg för dataströmmarna, avslutar Erik Molin.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4RealNordisk E-handelslogistik tar fart i Finland under AXLALidl nominerade till ännu ett pris för hållbart byggandeClasbilen hördes i hela Stockholm – förväxlades med glassbilenPowerCell deltar i EU-projekt kring tunga lastbilar som elektrifieras med bränslecellsteknologiSkellefteå Kraft och Ardian möjliggör ny vindkraftpark i HärjedalenJämtkraft, framtidens elbolag, väljer Connectel som innovativ partnerASAP till Umeå för att träna studenter i hållbart ledarskap
Annonser