SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

En konst att arbeta med plåt

Konstpaviljongen "Jussi – till havs" gick att beskåda i Kungsträdgården våren 2017
Plåtslagare, se hit! Nu har du chansen att synas i offentligheten och samtidigt locka framtidens elever till plåtslagaryrket. Projektet ”En konst att arbeta med plåt” är ett samarbete mellan plåtslagare, konstnärer och Stockholms stad.

Bleckkopparslagarmästare Björn Hammar är initiativtagare och projektledare för framtagandet av projektet, som bär arbetsnamnet ”En konst att arbeta med plåt”.

– Det här är ett gyllene tillfälle att locka ungdomar till plåtslagaryrket, genom att visa upp vad man kan skapa med plåt, säger Björn Hammar.

Han jobbar för att unga människor ska få upp ögonen för plåtslagaryrket och menar att de som gör detta yrkesval rustar för en trygg framtid, i och med att det verkligen finns ett jobb att gå till och goda förutsättningar att ha en bra inkomst.

Projektet, som bland annat genomförs i samarbete med Stockholms stad och Plåt & Ventföretagen, planeras att lanseras under våren 2022. Björn Hammars initiativ uppmuntras också av företag och organisationer inom plåtslageribranschen.

– Vi ska fråga flera plåtslagerier om de vill vara med. Men det går också bra att kontakta mig direkt om man vill delta, berättar Björn Hammar.

Tillverka en tavla

Kraven på de plåtslagare som vill vara med är att de har kunskapen att tillverka en tavla, eller snarare baksidan och ramen som blir ett mästerstycke i utförande. Framsidan kommer att bestå av canvas, pannå, metall, glas, elektronisk duk eller något annat material och ett antal plåtslageriföretag kommer att bjudas in att tillverka en eller två tavlor. Totalt ska tolv större tavlor tas fram i olika metallmaterial och i olika storlekar, former och stilar.

– Baksidorna och ramarna ska vara ”state of the art” – det bästa som kan tas fram när det gäller plåtarbete.

Deltagande plåtslagerifirmor står för tillverkningen och materialet står sponsorer för.

Eventdag för plåtslageri

Stockholms stad bjuder via kulturförvaltningen in konstnärer som på plats målar live samtidigt som det pågår en eventdag för och om plåtslageriyrket, där skolförvaltning, PVF Yrke & Utbildning, plåtslagerier och sponsorer deltar. Även media, allmänheten och skolor kommer att bjudas in till eventet.

– Efter eventdagen kommer tavlorna att auktioneras ut – intäkterna ska gå till ungdomsprojekt för att få in dessa på yrkeslinjer. Ramarna blir en gåva till staden som vartannat år arrangerar S A O, Stockholm Art Open, för liknande projekt, säger Björn Hammar.

Det är ännu inte klart var tavlorna kommer att kunna beskådas, men Sergels torg och Kungsträdgården är två möjliga platser. 22 maj är ett preliminärt datum när tavlorna ska vara klara att ställa ut.

”En konst att arbeta med plåt” är uppföljare till de tre konstpaviljongerna ”Droppen”, ”Jussi – till havs” och ”La Nilsson”. Projektet har samma upplägg som de tidigare projekten, där elever och lärlingar deltar i tillverkningen hos de medverkande plåtslagerierna. De erfarna plåtslagarna är handledare för lärlingarna och står för den mer avancerade kunskapen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tomas Skagerlind
Kommunikationschef
Kommunikation, press och PR
tomas.skagerlind@pvforetagen.se
08-762 75 92

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884