MÅNDAG 27 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Enjay vann Innovationsrace på Power Circle Summit 2019

Första platsen och 100 000 kronor gick till Enjay som vann Innovationsrace 2019.
På andra plats kom SurfCleaner som fick 50 000 kr och på tredje plats kom Einride med en vinst på 25 000 kr. Det nya priset för i år Kommersialiseringspriset, gick till Mimbly.

Innovationsrace 2019 anordnades av Energimyndigheten, InnoEnergy och Ignite Sweden. Tävlingen är ett återkommande evenemang under Power Circle Summit som hålls varje år. Upplägget går ut på att fem start-ups pitchar sina idéer för konferensdeltagare som sedan röstar på sin favorit.

En jury gör sedan det slutliga urvalet enligt kriterierna: affärspotential, innovationshöjd, bidrag till ett hållbart system samt implementering av lösning. Juryn bestod av:

⦁Malin Carlström, Senior VP Northern Europe – ABB Technology Ventures.
⦁Robert Andrén, generaldirektör Energimyndigheten.
⦁Anna Ljungbergh, affärsängel.
⦁Boel Rydenå-Swartling, affärsängel.
⦁Ingvar Eriksson, Business Creation Officer, InnoEnergy Scandinavina.
Juryns motivering till varför Enjay utsågs till vinnare lyder:

"En innovativ och patenterad lösning med global affärspotential och en möjlighet att mycket snabb ge en konkret reduktion i klimatpåverkande utsläpp. Och ett högt kompetent team som redan är branschveteraner. Kort och gott, ett välkänt problem som har hittat en lösning, inte en lösning som söker en marknad"

Jesper Wirén från företaget Enjay som utvecklar energiåtervinnare för restaurangventilation säger:
– Vi uppskattar Energimyndighetens arbete väldigt mycket - både med finansieringshjälp och alla program som anordnas över året! Prissumman är välbehövlig i vår satsning på försäljning i Sverige och Norge. Tack för att ni tror på oss!

Enjay har tagit fram världens första patenterade energiåtervinnare som klarar av att återvinna energin från restaurangventilationen, som man idag oftast kastar rakt ut i luften. Problemet med fett och sot har gjort det omöjligt att återvinna på ett effektivt sätt i imkanalen men vår produkt Lepido är helt okänslig för fett så vi kan hämta energin och leverera den som värme i ventilation, radiatorkrets, tappvarmvatten etc och/eller som komfortkyla med en besparing på mycket pengar och fossil CO2 för fastighetsägaren varje år.

SurfCleaner som kom på andra plats har en patenterad produkt som samlar in och separerar allt som flyter på vattenytan från det tunnaste oljeskimmer till tjock olja, slam och plastskräp. Tekniken bygger på gravimetrisk separation och i ett steg separeras upp till 100 procent av det flytande ämnet med en kapacitet på upp till 8 000 liter i timmen. SurfCleanern kan användas i sjöar och vattendrag, hamnar, reningsverk och API bassänger. Befintliga installationer finns på raffinaderier, oljehamnar, kustbevakningen, industrier och reningsverk.

Företaget Einride som kom på tredje plats är ett svenskt teknikföretag grundat 2016 av Robert Falck, Filip Lilja och Linnéa Kornehed. Einride utvecklar intelligenta transportlösningar – hållbara, kostnadseffektiva och säkra – och har rönt internationell uppmärksamhet för T-poden, den första lastbilen specifikt utformad för elektrisk framdrivning och självkörning

Kommersialiseringspriset
På årets Innovationsrace så har ett nytt pris introducerats. Syftet med kommersialiseringspriset är att lyfta vikten av att etablerade företag inleder kommersiella samarbeten med unga innovativa start-ups. Målet med den här satsningen är att hjälpa start-ups med positiv miljöpåverkan att nå sin potentiella marknad snabbare.

Företaget Mimbly vann kommersialiseringspriset och får möjlighet att starta ett kommersiellt pilotprojekt med företaget COOR.

– För oss betyder det här samarbetet många nya möjligheter. Det finns många synergier mellan oss och COOR både inom hållbarhet och innovation som kan hjälpa oss att växa betydligt snabbare, säger Isabella Palmgren, vd och grundare av Mimbly.

Mimbly tar fram hållbara vattenlösningar, genom både hårdvara och mjukvara. Mimboxen är Mimblys första produkt som är en tilläggslösning för tvättmaskiner som återvinner upp till 90 procent av vattnet, återvinner energi genom att bevara värmen och fångar in alla mikroplaster som släpps från kläderna. Systemet kan kopplas på flera maskiner åt gången för att maximera den ekonomiska besparingen i tvättstugor i fastigheter, hotell eller tvätterier.

Kontakt:
Andreas Stubelius, 016-544 21 99
andreas.Stubelius@energimyndigheten.se

Sasan Shaba,016-544 21 75
sasan.Shaba@energimyndigheten.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-22
​Land Rover Discovery Sport uppdaterasInformationsträffar ökar återbruk av byggpallarDirektflyg från fem städer till Skandinaviens största skidområdeAMAB Hydraul öppnar butik i StockholmReningsverk ovan jord med möjlighet att återanvända renat avloppsvattenTyréns fortsätter sin expansion i Uppsala och flyttar till större kontorSVAB visar framtidskonceptet ToolTip Control på MaskinExpoAlmi Invest investerar i Peafowls unika solcellsteknikGekås Ullareds nya plastpåse ger miljonbelopp till välgörenhet!Dachser Air & Sea Logistics startar verksamhet i SverigeBrister i skydd för anställda vid sanerings- och rivningsarbeteÄngelholm är bäst i landet på avfallshantering
2019-05-21
Rekordung plåtslagare belönas med prestigefylld utmärkelseConrad utmanar marknaden med storsatsning på B2BSkanska bygger bostäder åt SGS Studentbostäder i Göteborg för 385 miljoner kronorFärgstarka profiler speglar het branschFörvärv av Pilotene Transport: Best Transport expanderar vidareTvå vindkraftsprojekt klimatkompenserar alla utsläpp av växthusgaser från BRAUnder 2019 kommer vi att lansera ett tiotal produkter.RF-modul ger ökad säkerhet och precisionGymnasium Skövde i unikt samarbeteRedskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety Day
Annonser