TISDAG 16 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

EOS firar 30 år av passion för industriell 3D-printing

EOS, världens ledande leverantör av teknologi och lösningar inom industriell 3D-printing, firar i år sitt 30-årsjubilieum.
Bolaget grundades 1989 av Dr. Hans J. Langer och formar nu den tillverkande världen med sina innovativa lösningar. Idag använder företag världen över additiv tillverkning för att kunna möta behovet av serieproduktion. EOS ekosystem har under årens lopp satt kursen mot framtiden genom sina 3D-printinglösningar som är med och skapar den digitala fabriken.

Göteborg, 11 april, 2019 – Med nästan 3500 installerade industriella 3D-printingsystem är det tyska familjeägda bolaget EOS världens ledande leverantör av system för additiva tillverkningslösningar (även kallat Additive Manufacturing eller AM). Vägen till framgång har byggts på pionjäranda, mod och en stark vilja att förbättra människors liv genom teknologin. När Dr. Hans J. Langer grundade bolaget 1989 hade han en tydlig vision: Att producera tredimensionella objekt direkt från CAD-data genom laserteknologi för vad som då var en ny snabbfotad prototypmarknad.

En balans mellan förändring och beständighet
Medan den tidiga fasen dominerades av stereolitografiteknologi så har EOS sedan 1997 enbart koncentrerat sig på lasersintring. Det var på den tiden ett långtgående beslut som visade sig vara rätt strategi. Den pulverbaserade processen är särskilt passande för dagens växande marknad inom serieapplikationer. Detta både på grund av dess kvalitet, reproducerbarhet och snabbhet inom kostnad och produktion av delarna.

Ytterligare en framgångsfaktor var att EOS i ett tidigt skede kunde erbjuda AM-system för processering av både polymerer och metaller såväl som material, processer och mjukvara som är skräddarsydda för systemen. För att ytterligare kunna stödja företags användande av AM-teknologi startade EOS sin konsultavdelning Additive Minds 2015. Med över 300 lyckade kundprojekt är avdelningens över 100 experter några av de mest framgångsrika AM-konsulterna i världen.

Från att teamet runt Dr. Langer från början endast bestod av fyra personer har EOS nu fler än 1200 anställda världen över. EOS är familjeägt och oberoende med väldefinierade värderingar som ligger till grund för företagskulturen. 2010 etablerades EOS i Göteborg där det idag arbetar 22 anställda. Kontoret är basen för marknaderna i de nordiska länderna och Baltiska regionen. Christer Bengtsson blev under 2018 utsedd till chef för Norden och Baltikum med ett fokus på att göra teknologin mer tillgänglig i de respektive regionerna och på att hjälpa företag att utnyttja industriell 3D-printings fulla potential.

Regionen täcker idag Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Lettland, Litauen och Estland, och i Finland har EOS även ett kompetenscenter för metaller där 65 anställda arbetar. Kompetenscentret har en nyckelroll i utvecklingen av EOS metallteknologi och har flera funktioner som bland annat inkluderar tillverkning av metallpulver och utveckling av EOS metallprocessprodukter för metallsystemen. Centret har också kompetens inom medicinska produkter och kunskap inom skräddarsydda material och processer.

Skapar framtidens tillverkning
Användningsområdena för industriell 3D-printing är praktiskt taget obegränsade i och med att teknologin kan producera flexibla, lättviktiga och stabila delar som endast använder så mycket råmaterial som behövs för att skapa produkten. EOS teknologi och kunskap används inom flera olika industrier och områden – från bränslesparande komponenter inom flygsektorn och reservdelar on-demand för bussar och tåg, till proteser som skräddarsys efter varje enskild patients behov.

Med det ökande användandet av AM i serieproduktion följer behovet av att kunna integrera teknologin med existerande produktionsmiljöer. Målet är att uppnå en flexibel produktion som kombinerar industriell 3D-printing med konventionella tillverkningsteknologier i en digital fabrik – en utveckling som EOS aktivt bidrar till att avancera framåt.

– En etablering av helt digitala produktionsplattformar är ett mål som vi siktar på att nå inom de kommande åren. Det handlar inte bara om att erbjuda rätt 3D-printinglösningar utan också att utvärdera, planera, implementera och optimera AM-produktionsceller för att kunna utnyttja alla fördelar och möjligheter inom digitaliseringen, säger Dr. Adrian Keppler, vd på EOS.

Fortfarande efter 30 år så bibehåller EOS sin grundinställning: Att skapa framtidens tillverkning.

Om EOS
EOS är den världsledande leverantören av teknik inom industriell 3D-printing av metaller och polymerer. Sedan 1989 har EOS varit en pionjär och innovatör för helhetslösningar inom additiv tillverkning. Produktportföljen av system, material och processparametrar ger kunderna en avgörande konkurrensfördel i form av produktkvalitet och långsiktig ekonomisk hållbarhet i tillverkningsprocessen. Dessutom drar kunderna nytta av bred teknisk kompetens inom global service, applikationsteknik och konsultverksamhet

Presskontakt
Andrea Svanberg
PR-kontakt, Story Media
+46 (0) 72 325 16 69
andrea.svanberg@storymedia.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser