MÅNDAG 22 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

EOS firar 30 år av passion för industriell 3D-printing

EOS, världens ledande leverantör av teknologi och lösningar inom industriell 3D-printing, firar i år sitt 30-årsjubilieum.
Bolaget grundades 1989 av Dr. Hans J. Langer och formar nu den tillverkande världen med sina innovativa lösningar. Idag använder företag världen över additiv tillverkning för att kunna möta behovet av serieproduktion. EOS ekosystem har under årens lopp satt kursen mot framtiden genom sina 3D-printinglösningar som är med och skapar den digitala fabriken.

Göteborg, 11 april, 2019 – Med nästan 3500 installerade industriella 3D-printingsystem är det tyska familjeägda bolaget EOS världens ledande leverantör av system för additiva tillverkningslösningar (även kallat Additive Manufacturing eller AM). Vägen till framgång har byggts på pionjäranda, mod och en stark vilja att förbättra människors liv genom teknologin. När Dr. Hans J. Langer grundade bolaget 1989 hade han en tydlig vision: Att producera tredimensionella objekt direkt från CAD-data genom laserteknologi för vad som då var en ny snabbfotad prototypmarknad.

En balans mellan förändring och beständighet
Medan den tidiga fasen dominerades av stereolitografiteknologi så har EOS sedan 1997 enbart koncentrerat sig på lasersintring. Det var på den tiden ett långtgående beslut som visade sig vara rätt strategi. Den pulverbaserade processen är särskilt passande för dagens växande marknad inom serieapplikationer. Detta både på grund av dess kvalitet, reproducerbarhet och snabbhet inom kostnad och produktion av delarna.

Ytterligare en framgångsfaktor var att EOS i ett tidigt skede kunde erbjuda AM-system för processering av både polymerer och metaller såväl som material, processer och mjukvara som är skräddarsydda för systemen. För att ytterligare kunna stödja företags användande av AM-teknologi startade EOS sin konsultavdelning Additive Minds 2015. Med över 300 lyckade kundprojekt är avdelningens över 100 experter några av de mest framgångsrika AM-konsulterna i världen.

Från att teamet runt Dr. Langer från början endast bestod av fyra personer har EOS nu fler än 1200 anställda världen över. EOS är familjeägt och oberoende med väldefinierade värderingar som ligger till grund för företagskulturen. 2010 etablerades EOS i Göteborg där det idag arbetar 22 anställda. Kontoret är basen för marknaderna i de nordiska länderna och Baltiska regionen. Christer Bengtsson blev under 2018 utsedd till chef för Norden och Baltikum med ett fokus på att göra teknologin mer tillgänglig i de respektive regionerna och på att hjälpa företag att utnyttja industriell 3D-printings fulla potential.

Regionen täcker idag Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Lettland, Litauen och Estland, och i Finland har EOS även ett kompetenscenter för metaller där 65 anställda arbetar. Kompetenscentret har en nyckelroll i utvecklingen av EOS metallteknologi och har flera funktioner som bland annat inkluderar tillverkning av metallpulver och utveckling av EOS metallprocessprodukter för metallsystemen. Centret har också kompetens inom medicinska produkter och kunskap inom skräddarsydda material och processer.

Skapar framtidens tillverkning
Användningsområdena för industriell 3D-printing är praktiskt taget obegränsade i och med att teknologin kan producera flexibla, lättviktiga och stabila delar som endast använder så mycket råmaterial som behövs för att skapa produkten. EOS teknologi och kunskap används inom flera olika industrier och områden – från bränslesparande komponenter inom flygsektorn och reservdelar on-demand för bussar och tåg, till proteser som skräddarsys efter varje enskild patients behov.

Med det ökande användandet av AM i serieproduktion följer behovet av att kunna integrera teknologin med existerande produktionsmiljöer. Målet är att uppnå en flexibel produktion som kombinerar industriell 3D-printing med konventionella tillverkningsteknologier i en digital fabrik – en utveckling som EOS aktivt bidrar till att avancera framåt.

– En etablering av helt digitala produktionsplattformar är ett mål som vi siktar på att nå inom de kommande åren. Det handlar inte bara om att erbjuda rätt 3D-printinglösningar utan också att utvärdera, planera, implementera och optimera AM-produktionsceller för att kunna utnyttja alla fördelar och möjligheter inom digitaliseringen, säger Dr. Adrian Keppler, vd på EOS.

Fortfarande efter 30 år så bibehåller EOS sin grundinställning: Att skapa framtidens tillverkning.

Om EOS
EOS är den världsledande leverantören av teknik inom industriell 3D-printing av metaller och polymerer. Sedan 1989 har EOS varit en pionjär och innovatör för helhetslösningar inom additiv tillverkning. Produktportföljen av system, material och processparametrar ger kunderna en avgörande konkurrensfördel i form av produktkvalitet och långsiktig ekonomisk hållbarhet i tillverkningsprocessen. Dessutom drar kunderna nytta av bred teknisk kompetens inom global service, applikationsteknik och konsultverksamhet

Presskontakt
Andrea Svanberg
PR-kontakt, Story Media
+46 (0) 72 325 16 69
andrea.svanberg@storymedia.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-15
Optimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
2019-04-12
Rototilt breddar redskapsprogrammet med kraftfulla rivtänderNy försäljningsdirektör på Volvo Car SverigeNCC får miljardorder för över 200 bostäder på ny ö i Köpenhamn 150 000 bilar riskerar körförbud 1 majVerizon presenterar ny IT-säkerhetsrapport kring insiderhot – så skyddar du din organisationVolvo Cars börjar tillverka XC40 vid fabriken i kinesiska Luqiao där fler märken byggsKobelco visar upp automatiserad grävmaskin och Engcon tiltrotator på BaumaNu öppnar Skansen Baltic Sea Science Center!Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processerMarknadens mest snabborrande och hållbara stegborrNya klimatsmarta batteridrivna häcksaxar för en praktfull häckSchneider Electrics svenska vd tillträder ny roll med ansvar för norra Europa Stor satsning på kompetensutveckling av yrkesverksammaEuropeiska MOTOMAN-robotar rullar ut från fabriken i SlovenienSydsvenskt konsortium testar framtidens elvägarNordisk plastindustri förenas i unik paneldebatt på Plastteknik Nordic.Monitor storsatsar i Sydostasien – anställer fler i SverigeRasmus Linge ny vd för CS LogisticsAlmi Invest investerar i EasyServIKEA är Sveriges mest hållbara varumärke 2019Så går det till att besikta en motorcykelCell PT® - för säker infästning i nya lätta designmaterialSeavus talare på konferens - AI-dagen: AI som stöd för verksamheten, 22 majRekordresultat för BygmakoncernenAnn Krumlinde ny styrelseledamot i VäderstadSopmaskiner från Optimal fortsätter vara en succé på marknadenKungen besökte Apotea i MorgongåvaMitsubishi Outlander PHEV: Sveriges populäraste laddhybrid
2019-04-11
Maximera effekten till hydrauliktillbehör med ADX från CEJNFörvaring gasflaskor – så uppfyller du regler och kravJan Ridfeldt ny vd och koncernchef på Umeå Energi ABLyckad lansering av The Gothenburg Gateway ​Ny standard för miljökostnader – utvecklad i Göteborg Fem stjärnor til Range Rover EvoquePaetronics byter namn till VehcoHög kvalitet på alla forskarutbildningar på Högskolan VästUndervattensrobotar kan lokalisera gifttunnor i Östersjön Världens snabbaste vätgassensor bäddar för ren energiHyundai lanserar privatleasing för sina populära miljö- och familjebilarTarget 3001! - En lättanvänd PCB-mjukvara - Just nu påskrabatt 20% Jernbro förlänger livslängden för styr- och drivsystem med nytt driftsäkerhetsavtalRyobis unika Plattrensare - Rengör uteplatsen blixtsnabbtMaskinExpo nästa för Elise 900 – batteridriven kompaktlastare
2019-04-10
CEJNs Multi-X GII Hydrauliska Multi Koppplingar - Bättre, Starkare, LättareAnders Lindström, lokförare och instruktör, berättar om ett omväxlande arbete OPTIWARE och SICK i IIoT samarbete för ”plug and play”-uppkoppling av tillverkningsmaskinerABB:s snabbladdare bidrar till ett grönare GöteborgVolvo Cars på Techno Classica: Art Deco i rörelse med Volvo PV36Äntligen är Industrimagasinet våren 2019 här!Summ Road Show IBS QMS & TeamcenterNIS-direktivet är IT-chefernas bästa vänBäckebron - Sågverket som älskar det extra krångligaEllevio och Power Circle gör gemensam sak för framtidens elnätKonsultbolaget Exsitec på plats 2 i Powered by People Svenska företaget Blixt Tech vann i internationella tävlingen Startup Energy TransitionABAX blir partner med Hitachi och levererar komplett IoT-lösning till bygg- och entreprenad-branschenMiljardprojekt för digitalisering av europeisk industriEnergibesparingar och reducerat underhållsbehov med fläktväggsapplikation i stor biograf i SingaporeSchneider Electrics Easy UPS 3S nominerad i Elfack Design Award
Annonser