TISDAG 11 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Erfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänster

I maj tog Andreas Gustavsson steget från att vara transportköpare på TTS Marine AB till Operations specialist på Adnavem, en objektiv marknadsplats online som kan förändra hur företag planerar och köper sina transporter.
Den spännande och nytänkande affärsidén lockade Andreas och bidrog till att han tog beslutet att lämna en etablerad verksamhet för att börja i ett nystartat företag.

Nu när du är varm i kläderna, hur ser du att Adnavems affärsidé skapar värde för såväl transportköpare som logistikleverantörer?

Andreas-Gustavsson Operations Adnavem

– Adnavem har ett helt nytt sätt att se på hur man kan köpa transporter. Det gynnar förstås transportköparna, men även logistikleverantörerna får nytta av metoden. Idén går i sin enkelhet ut på att koppla ihop transportköparna direkt med leverantörerna av olika logistiktjänster, istället för att traditionellt sett använda en speditör som mellanhand.

Resultatet är ett alldeles nytt sätt att boka och hantera logistikflöden.

För leverantörerna blir Adnavems marknadsplats ytterligare en säljkanal. För de flesta transportköparna är lägsta pris inte det viktigaste, utan de värdesätter en kombination av hög kvalitet och ett bra pris.

Vad är den största utmaningen med digitaliseringen som just nu håller på att förändra en hel bransch?

– Transportbranschen i stort är en konservativ bransch. Det är också en verksamhet där öppenhet inte lönat sig, utan tvärtom har aktörerna gärna velat hålla priser, scheman och annan information hemliga, elleråtminstone inte lättillgängliga.

En stor utmaning för oss på Adnavem är därför att få leverantörer i transportkedjan att förstå, och inse värdet av, vårt nya erbjudande där en godsägare kan köpa och hantera transporte själva direkt online - vilet innebär en stor fördel även för dem.

De som mest kommer att tjäna på detta är de riktigt duktiga leverantörerna. De sämre, eller de som bara gör det de behöver, kommer få det svårar att ny business på detta sätt.

Hur upplevde du servicen och transparensen från partners som du arbetade med när du var transportköpare?

– Jag har arbetat med de flesta större speditionsföretagen i Norden. Många är duktiga på att bemöta kunder och ger en helt ok service. Men servicen är ofta beroende av hur stora volymer du skickar, eller helt enkelt av vilken kontaktperson du får för dagen hos speditören. Jag fick oftast svar på mina frågor men det kunde ta tid, speciellt om jag ville jämföra flera olika scenarion med små variationer på de ingående parametrarna.

Transparensen är vanligtvis mer eller mindre noll, priser finns sällan tillgängliga för jämförelser, och det är svårt att veta hur en offert står sig mot andra bolag liknande ditt.

Du och Adnavem tänker erbjuda bra service och helt transparenta transportlösningar för alla kunder. Hur går det till?

– Vårt mål är att samarbeta med de absolut bästa leverantörerna på varje marknad. Med hjälp av de smarta algoritmerna som vår marknadsplats använder kan transportköpare omedelbart se alla alternativ och priser för just sina transportbehov – VEM som utför respektive moment i transportkedjan, VAD det kostar, HUR denne tidigare presterat, och VAD andra företag erbjuder för samma tjänst.

Adnavems marknadsplats ger i realtid svar på några av de vanligaste frågorna en transportköpare har, frågor som annars kan ta dagar att få svar på!

Om någon vill jämföra olika alternativ för att optimera en transport, exempelvis att skicka godset från en annan hamn än den först tänkta, tar det oftast lång tid att få alla svar. Och först efter många mejl och telefonsamtal till speditören. Dessutom hamnar du vanligtvis hos olika personer vid varje kontakt, som alla måste sätta sig in i din fråga, om och om igen. På Adnavems går det att själv få fram all information med bara ett par musklick.

Adnavem är ett relativt nytt företag som ständigt utvecklas, för vilka transportköpare respektive transportleverantörer passar Adnavems bäst just nu?

– Initialt hanterar vi sändningar till och från Asien/Norden, framför allt från/till Kina och Vietnam till/från Sverige, Norge och Finland. Leverantörsbasen växer snabbt och Adnavem har redan flera riktigt duktiga leverantörer anslutna till marknadsplatsen.

Den största fördelen med vår marknadsplats är enkelheten att använda den för de medelstora bolagen. Här har medarbetarna inte alltid möjlighet att fokusera på transporterna så mycket som de skulle behöva för att hitta de bästa alternativen och optimera priser och ledtider. Lastvolymerna är inte alltid så stora att bolagen behandlas som “viktiga” kunder och får ta del av konkurrenskraftiga priser. Men med hjälp av vår plattform kan personer utan större logistikkunskaper enkelt utvärdera olika transportalternativ och få en snabb överblick av priser, transittider, snabb spårning, med mera.

För sändningar från flera olika destinationer används plattformens så kallade dashboard enkelt och effektivt – där ser kunden direkt sina alternativ och kostnader. Efter genomförd bokning spåras sändningarna automatiskt utan att du behöver leta upp containernummer och fylla i dem.

Har du några råd att ge transportköparna samt logistikleverantörerna i denna förändringarnas tid?

– Som tidigare transportköpare med många års erfarenhet av att leta alternativ, jämföra priser, och att försöka optimera varje led i logistikflödet kan jag råda alla transportköpare att testa Adnavem.

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig med att komma igång och att boka en transport, om du inte vill göra det själv första gången. Jag är övertygad om att vår metod är framtidens lösning för att hantera transporter när branschen förändras – se till att vara med från början för det är ni som tjänar på det!

Mitt råd till logistikleverantörerna är att våga förändras – ta till er kundernas krav och deras behov av ökad öppenhet samt transparens. adnavem erbjuder en helt ny säljkanal där de duktiga premieras.

Det är inte längre bara priset som ska fälla avgörandet – hög servicenivå och hög kvalitet ska löna sig och generera fler kunder.
2018-12-06
Helt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronikNCC bygger om olycksdrabbad väg för närmare en halv miljardInnovativ Pennförpackning För Mångsidig PackningsproduktÅrets julgåva till naturenKartläggning av drivmedel i Sveriges kommuner: få privatägda elbilar Träffa CaCharge på Evolve ArenaEC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärandeINGO har öppnat ny automatstation i ArvikaWürth ökar tillgängligheten och servicen till kunderna – lanserar ny säljkanalDAF har hittat den äldsta DAF-lastbil som fortfarande är i drift kommersielltSå här förbereder du en stålyta för målning eller lackering på bästa sätt!VBN Components fick tyskt innovationsprisSEKs medarbetare Joakim Grafström tilldelades Elsäkerhetspriset 2018Nytt reningsverk ger bättre hälsa för befolkningen i Bolivia
2018-12-03
LMT Group stärker sin plattform – förvärvar PLM GroupVolvo Car Sverige stärker ställningarna i novemberSiemens levererar flytande kraftverkKorrigerad räckvidd och ändrat namn – Kia e-NiroReact Risk Advisory expanderar till BaltikumFinska seniorer testade prototyperebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligenceDe Sydsvenska hamnarna – Viktiga för hela Sveriges näringslivFredrik Häggström utses till ny VD för Elektrosignal InfraNu öppnar förhandsbokningen av elbilen BMW iX3Interroll presenterar ny matning till företagets Crossbelt SorterÅrets största motorhändelse bjuder återigen på tre mässor under samma tak!
Annonser