TISDAG 19 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Erfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänster

I maj tog Andreas Gustavsson steget från att vara transportköpare på TTS Marine AB till Operations specialist på Adnavem, en objektiv marknadsplats online som kan förändra hur företag planerar och köper sina transporter.
Den spännande och nytänkande affärsidén lockade Andreas och bidrog till att han tog beslutet att lämna en etablerad verksamhet för att börja i ett nystartat företag.

Nu när du är varm i kläderna, hur ser du att Adnavems affärsidé skapar värde för såväl transportköpare som logistikleverantörer?

Andreas-Gustavsson Operations Adnavem

– Adnavem har ett helt nytt sätt att se på hur man kan köpa transporter. Det gynnar förstås transportköparna, men även logistikleverantörerna får nytta av metoden. Idén går i sin enkelhet ut på att koppla ihop transportköparna direkt med leverantörerna av olika logistiktjänster, istället för att traditionellt sett använda en speditör som mellanhand.

Resultatet är ett alldeles nytt sätt att boka och hantera logistikflöden.

För leverantörerna blir Adnavems marknadsplats ytterligare en säljkanal. För de flesta transportköparna är lägsta pris inte det viktigaste, utan de värdesätter en kombination av hög kvalitet och ett bra pris.

Vad är den största utmaningen med digitaliseringen som just nu håller på att förändra en hel bransch?

– Transportbranschen i stort är en konservativ bransch. Det är också en verksamhet där öppenhet inte lönat sig, utan tvärtom har aktörerna gärna velat hålla priser, scheman och annan information hemliga, elleråtminstone inte lättillgängliga.

En stor utmaning för oss på Adnavem är därför att få leverantörer i transportkedjan att förstå, och inse värdet av, vårt nya erbjudande där en godsägare kan köpa och hantera transporte själva direkt online - vilet innebär en stor fördel även för dem.

De som mest kommer att tjäna på detta är de riktigt duktiga leverantörerna. De sämre, eller de som bara gör det de behöver, kommer få det svårar att ny business på detta sätt.

Hur upplevde du servicen och transparensen från partners som du arbetade med när du var transportköpare?

– Jag har arbetat med de flesta större speditionsföretagen i Norden. Många är duktiga på att bemöta kunder och ger en helt ok service. Men servicen är ofta beroende av hur stora volymer du skickar, eller helt enkelt av vilken kontaktperson du får för dagen hos speditören. Jag fick oftast svar på mina frågor men det kunde ta tid, speciellt om jag ville jämföra flera olika scenarion med små variationer på de ingående parametrarna.

Transparensen är vanligtvis mer eller mindre noll, priser finns sällan tillgängliga för jämförelser, och det är svårt att veta hur en offert står sig mot andra bolag liknande ditt.

Du och Adnavem tänker erbjuda bra service och helt transparenta transportlösningar för alla kunder. Hur går det till?

– Vårt mål är att samarbeta med de absolut bästa leverantörerna på varje marknad. Med hjälp av de smarta algoritmerna som vår marknadsplats använder kan transportköpare omedelbart se alla alternativ och priser för just sina transportbehov – VEM som utför respektive moment i transportkedjan, VAD det kostar, HUR denne tidigare presterat, och VAD andra företag erbjuder för samma tjänst.

Adnavems marknadsplats ger i realtid svar på några av de vanligaste frågorna en transportköpare har, frågor som annars kan ta dagar att få svar på!

Om någon vill jämföra olika alternativ för att optimera en transport, exempelvis att skicka godset från en annan hamn än den först tänkta, tar det oftast lång tid att få alla svar. Och först efter många mejl och telefonsamtal till speditören. Dessutom hamnar du vanligtvis hos olika personer vid varje kontakt, som alla måste sätta sig in i din fråga, om och om igen. På Adnavems går det att själv få fram all information med bara ett par musklick.

Adnavem är ett relativt nytt företag som ständigt utvecklas, för vilka transportköpare respektive transportleverantörer passar Adnavems bäst just nu?

– Initialt hanterar vi sändningar till och från Asien/Norden, framför allt från/till Kina och Vietnam till/från Sverige, Norge och Finland. Leverantörsbasen växer snabbt och Adnavem har redan flera riktigt duktiga leverantörer anslutna till marknadsplatsen.

Den största fördelen med vår marknadsplats är enkelheten att använda den för de medelstora bolagen. Här har medarbetarna inte alltid möjlighet att fokusera på transporterna så mycket som de skulle behöva för att hitta de bästa alternativen och optimera priser och ledtider. Lastvolymerna är inte alltid så stora att bolagen behandlas som “viktiga” kunder och får ta del av konkurrenskraftiga priser. Men med hjälp av vår plattform kan personer utan större logistikkunskaper enkelt utvärdera olika transportalternativ och få en snabb överblick av priser, transittider, snabb spårning, med mera.

För sändningar från flera olika destinationer används plattformens så kallade dashboard enkelt och effektivt – där ser kunden direkt sina alternativ och kostnader. Efter genomförd bokning spåras sändningarna automatiskt utan att du behöver leta upp containernummer och fylla i dem.

Har du några råd att ge transportköparna samt logistikleverantörerna i denna förändringarnas tid?

– Som tidigare transportköpare med många års erfarenhet av att leta alternativ, jämföra priser, och att försöka optimera varje led i logistikflödet kan jag råda alla transportköpare att testa Adnavem.

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig med att komma igång och att boka en transport, om du inte vill göra det själv första gången. Jag är övertygad om att vår metod är framtidens lösning för att hantera transporter när branschen förändras – se till att vara med från början för det är ni som tjänar på det!

Mitt råd till logistikleverantörerna är att våga förändras – ta till er kundernas krav och deras behov av ökad öppenhet samt transparens. adnavem erbjuder en helt ny säljkanal där de duktiga premieras.

Det är inte längre bara priset som ska fälla avgörandet – hög servicenivå och hög kvalitet ska löna sig och generera fler kunder.
2019-02-14
​Cat C13B: Ny EU steg V-motor från Caterpillar blir starkare, snålare och mindreSvevia gör sitt bästa resultat någonsinLowell och Tieto i fördjupat strategiskt samarbeteMakita lanserar kolborstfri stark och kompakt 18V 1/2” mutterdragareNorwegians svenska bolag har fått tillstånd att flyga till USAProjekt ska visa vägen till fler nollutsläppsfordon i nordiska städerSJ avslutade året starkt och slog nytt reserekord Scandic satsar på utbildning för housekeeping – hoppas på 100 nya medarbetare till sommarenRiksbyggen förstärker satsningen på digital affärsutveckling76 procent av småföretagen kan tänka sig att ta emot lärlingarNya limiterade MINI John Cooper Works GP: Snabbare och kraftfullare än någonsin Fords smarta säng rullar tillbaka själviska sovare till sin sida – med hjälp av bilteknologiGlobal konkurrens i digitaliseringBASF lanserar ny digital plattform för byggindustrinNy vibrationsövervakning på pappersmaskin i HallstavikIKEA investerar i en av världens största vindkraftsparkerMarkant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknikFokus på inkluderande och jämställd arbetsplats på Personal & Chef
2019-02-13
Ny Forrester-rapport: 69% av företagen är missnöjda med sitt molnbaserade kundvårdssystem Indikera maskinens statusStationschef till Luleå (Krossvägen)Peab bygger bostäder och galleria i FalkenbergHur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence award
Annonser