SÖNDAG 26 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Erfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänster

I maj tog Andreas Gustavsson steget från att vara transportköpare på TTS Marine AB till Operations specialist på Adnavem, en objektiv marknadsplats online som kan förändra hur företag planerar och köper sina transporter.
Den spännande och nytänkande affärsidén lockade Andreas och bidrog till att han tog beslutet att lämna en etablerad verksamhet för att börja i ett nystartat företag.

Nu när du är varm i kläderna, hur ser du att Adnavems affärsidé skapar värde för såväl transportköpare som logistikleverantörer?

Andreas-Gustavsson Operations Adnavem

– Adnavem har ett helt nytt sätt att se på hur man kan köpa transporter. Det gynnar förstås transportköparna, men även logistikleverantörerna får nytta av metoden. Idén går i sin enkelhet ut på att koppla ihop transportköparna direkt med leverantörerna av olika logistiktjänster, istället för att traditionellt sett använda en speditör som mellanhand.

Resultatet är ett alldeles nytt sätt att boka och hantera logistikflöden.

För leverantörerna blir Adnavems marknadsplats ytterligare en säljkanal. För de flesta transportköparna är lägsta pris inte det viktigaste, utan de värdesätter en kombination av hög kvalitet och ett bra pris.

Vad är den största utmaningen med digitaliseringen som just nu håller på att förändra en hel bransch?

– Transportbranschen i stort är en konservativ bransch. Det är också en verksamhet där öppenhet inte lönat sig, utan tvärtom har aktörerna gärna velat hålla priser, scheman och annan information hemliga, elleråtminstone inte lättillgängliga.

En stor utmaning för oss på Adnavem är därför att få leverantörer i transportkedjan att förstå, och inse värdet av, vårt nya erbjudande där en godsägare kan köpa och hantera transporte själva direkt online - vilet innebär en stor fördel även för dem.

De som mest kommer att tjäna på detta är de riktigt duktiga leverantörerna. De sämre, eller de som bara gör det de behöver, kommer få det svårar att ny business på detta sätt.

Hur upplevde du servicen och transparensen från partners som du arbetade med när du var transportköpare?

– Jag har arbetat med de flesta större speditionsföretagen i Norden. Många är duktiga på att bemöta kunder och ger en helt ok service. Men servicen är ofta beroende av hur stora volymer du skickar, eller helt enkelt av vilken kontaktperson du får för dagen hos speditören. Jag fick oftast svar på mina frågor men det kunde ta tid, speciellt om jag ville jämföra flera olika scenarion med små variationer på de ingående parametrarna.

Transparensen är vanligtvis mer eller mindre noll, priser finns sällan tillgängliga för jämförelser, och det är svårt att veta hur en offert står sig mot andra bolag liknande ditt.

Du och Adnavem tänker erbjuda bra service och helt transparenta transportlösningar för alla kunder. Hur går det till?

– Vårt mål är att samarbeta med de absolut bästa leverantörerna på varje marknad. Med hjälp av de smarta algoritmerna som vår marknadsplats använder kan transportköpare omedelbart se alla alternativ och priser för just sina transportbehov – VEM som utför respektive moment i transportkedjan, VAD det kostar, HUR denne tidigare presterat, och VAD andra företag erbjuder för samma tjänst.

Adnavems marknadsplats ger i realtid svar på några av de vanligaste frågorna en transportköpare har, frågor som annars kan ta dagar att få svar på!

Om någon vill jämföra olika alternativ för att optimera en transport, exempelvis att skicka godset från en annan hamn än den först tänkta, tar det oftast lång tid att få alla svar. Och först efter många mejl och telefonsamtal till speditören. Dessutom hamnar du vanligtvis hos olika personer vid varje kontakt, som alla måste sätta sig in i din fråga, om och om igen. På Adnavems går det att själv få fram all information med bara ett par musklick.

Adnavem är ett relativt nytt företag som ständigt utvecklas, för vilka transportköpare respektive transportleverantörer passar Adnavems bäst just nu?

– Initialt hanterar vi sändningar till och från Asien/Norden, framför allt från/till Kina och Vietnam till/från Sverige, Norge och Finland. Leverantörsbasen växer snabbt och Adnavem har redan flera riktigt duktiga leverantörer anslutna till marknadsplatsen.

Den största fördelen med vår marknadsplats är enkelheten att använda den för de medelstora bolagen. Här har medarbetarna inte alltid möjlighet att fokusera på transporterna så mycket som de skulle behöva för att hitta de bästa alternativen och optimera priser och ledtider. Lastvolymerna är inte alltid så stora att bolagen behandlas som “viktiga” kunder och får ta del av konkurrenskraftiga priser. Men med hjälp av vår plattform kan personer utan större logistikkunskaper enkelt utvärdera olika transportalternativ och få en snabb överblick av priser, transittider, snabb spårning, med mera.

För sändningar från flera olika destinationer används plattformens så kallade dashboard enkelt och effektivt – där ser kunden direkt sina alternativ och kostnader. Efter genomförd bokning spåras sändningarna automatiskt utan att du behöver leta upp containernummer och fylla i dem.

Har du några råd att ge transportköparna samt logistikleverantörerna i denna förändringarnas tid?

– Som tidigare transportköpare med många års erfarenhet av att leta alternativ, jämföra priser, och att försöka optimera varje led i logistikflödet kan jag råda alla transportköpare att testa Adnavem.

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig med att komma igång och att boka en transport, om du inte vill göra det själv första gången. Jag är övertygad om att vår metod är framtidens lösning för att hantera transporter när branschen förändras – se till att vara med från början för det är ni som tjänar på det!

Mitt råd till logistikleverantörerna är att våga förändras – ta till er kundernas krav och deras behov av ökad öppenhet samt transparens. adnavem erbjuder en helt ny säljkanal där de duktiga premieras.

Det är inte längre bara priset som ska fälla avgörandet – hög servicenivå och hög kvalitet ska löna sig och generera fler kunder.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser