SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Europeisk VD-allians förespråkar ambitiös klimatstrategi

Under 2020 bildade tio europeiska företagsledare “CEO Alliance for Europe’s Recovery, Reform and Resilience” som en så kallad action tank, för att arbeta tillsammans i sektorövergripande projekt för minskad klimatpåverkan.
Alliansen strävar efter en löpande konstruktiv dialog med EU-kommissionen kring konkreta lösningar för att skydda klimatet.

Alliansen kommer att investera 100 miljarder euro fram till 2030, gradvis införa ett sektorövergripande koldioxidpris och sätta ambitiösa utfasningsdatum för kol. Detta är några av de åtgärder som presenterades av de tio företagsledarna inom energi-, transport- och teknikindustrin, i ett gemensamt ställningstagande som gjordes i samband med den sjunde internationella klimatstrejken den 19 mars 2021.

De tio företagsledarna i “CEO Alliance for Europe's Recovery, Reform and Resilience” är Björn Rosengren (ABB), Thierry Vanlanckerl (AkzoNobel), Francesco Starace (ENEL), Johannes Teyssen (E.ON), José Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola), Søren Skou (Maersk), Christian Klein (SAP), Henrik Henriksson (Scania), Jean-Pascal Tricoire (Schneider Electric) och Herbert Diess (Volkswagen).

VD-alliansen bildades 2020 mot bakgrund av Covid-19-pandemin och de historiska besluten om European Green Deal. Deras gemensamma mål är att göra EU till världens ledande region när det gäller att skydda klimatet, samtidigt som man investerar, satsar på innovationer inom ny teknik och skapar framtidssäkra jobb.

Inför klimatstrejken publicerade företagsledarna ett gemensamt ställningstagande med ambitiösa förslag: ”Vi är övertygade om att EU Green Deal och Next Generation EU kommer att leda till att Europas innovations- och affärsförmåga bidrar till det globala klimatarbetet, en våg av investeringar i hållbarhet och motståndskraft och framtidssäkra jobb i hela EU.” Företagsledarna uppmuntrar de europeiska beslutsfattarna att ta rejäla kliv mot klimatneutralitet genom att "fortsätta att driva ett standardiserat koldioxidpris" och "fastställa ett slutdatum för koldioxidintensiv teknik".

VD-alliansen är en så kallad action tank, som arbetar tillsammans i konkreta projekt som rör exempelvis europeisk laddinfrastruktur för tunga transporter, integration av europeiska kraftsystem, digital spårning av koldioxidavtryck, hållbara hälsosamma byggnader, e-bussar, grön värdekedja för vätgas och snabb uppskalning av batteriproduktion.

Företagsledarna strävar efter att samarbeta över branschgränser för att hitta praktiska lösningar för effektivt klimatskydd samt en kontinuerlig, konstruktiv dialog med EU-kommissionen. Vid ett digitalt möte som genomfördes nyligen diskuterade kommissionens vice ordförande Frans Timmermans och företagsledarna i alliansen framstegen med genomförandet av Green Deal och statusen för alliansens gemensamma projekt.

Karolina Blacharska
Presskontakt
karolina.blacharska@se.com
070-282 67 63

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Träffa oss på Nordbygg! Magnus Ericsson, SwerockToppkvalitativa grävlastare från Lännen
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN