SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Evelina Lindgren utsedd till Västsveriges främsta entreprenör

Under tisdagskvällen utsågs Evelina Lindgren, vd för aPak AB, till västra Sveriges främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year.
Under kvällen utnämndes dessutom Karin Dahlin Gunterberg från DBKD Sweden AB till ”Årets kvinnliga stjärnskott”, Erik Gatenholm från CELLINK AB blev ”Årets manliga stjärnskott” och Hannes Wallin från Fractal Design AB vann SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

Evelina Lindgren tog emot utmärkelsen som västra Sveriges främsta entreprenörer då regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year gick av stapeln på Elite Park Avenue i Göteborg. aPak, med huvudkontor i Mölndal, är ett familjeföretag som grundades redan 1917. Företaget tillverkar emballage och förpackningar till både svenska och utländska kunder. Bland kunderna finns många av landets största industriföretag. Evelina och aPak har också ett stort engagemang i hållbarhetsfrågor och har bland annat prisats för Miljöboxen, en kartong som tål vatten och ersätter plastförpackningar.

– Evelina Lindgren har tagit aPak på en otrolig resa sedan hon tog över som vd i företaget. Redan under hennes första år mångdubblades lönsamheten och sedan 2014 har företagets omsättning nästan fördubblats. Hon har genom ett modernt ledarskap med fokus på företagskulturen lyft familjeföretaget, och hennes och aPaks fantastiska resa ser bara ut att fortsätta. Evelina är en mycket värdig vinnare och vi tror att hon har stora möjligheter att ta hem den nationella utmärkelsen vid finalen på Stockholms stadshus, säger juryordförande Eva Moen Adolfsson.

Den oberoende jury som korade vinnarna bestod av juryordförande Eva Moen Adolfsson, vd Resia Travel Group, Magnus Larsson, vd Pincho Nation, Malin Persson, Styrelseproffs, Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren, Assan Njie, vd Njie, Elin Karlsson, kontorschef Almi Väst, Magnus Emilson, grundare Visit Group, och fjolårsvinnaren Magnus Dafgård, vice vd Gunnar Dafgård AB

Juryns motivering löd:

Denna entreprenör driver ett väldigt välmående företag med stora globala konkurrenter. Entreprenörens stora fotavtryck ligger i det värdedrivna ledarskapet med ett fokuserat strategiarbete. Först efter entreprenörens inträde har bolaget gått från en stabil omsättning på 200 till 500 miljoner kronor samtidigt som lönsamheten såväl som omsättningen fortsätter växa. De har även utvecklat sitt arbete kring nya hållbarare produkter och har satt som mål för alla delar i verksamheten för att redan under nästa år kunna erbjuda kunder 100% gröna offerter. Entreprenören har även vågat ta extern hjälp för att lyfta blicken och fortsätta bygga ett företag som kommer att leva i ytterligare 100 år.

Under galakvällen i Göteborg delades även tre kategoripriser ut. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Karin Dahlin Gunterberg från designföretaget DBKD Sweden AB i Vara, som bland annat ligger bakom succékrukan Cloudy. Erik Gatenholm från bioteknikföretaget CELLINK AB blev ”Årets manliga stjärnskott” och SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades Hannes Wallin från Fractal Design AB, tillverkaren av premiumhårdvaror för PC med en exportandel på över 90 procent.

Samtliga vinnare från region Väst kommer den 30 januari att ställas mot vinnarna i de övriga fem regionfinalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus. Den nationella huvudprisvinnaren representerar sedan Sverige i världsfinalen i Monaco i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

– Årets startfält var mycket starkt och jag vet att juryn haft många och långa överläggningar för att komma överens om årets vinnare. Det är en otroligt intressant mix bland vinnarna i år. Från gamla familjeföretag mitt uppe i en spännande förnyelseresa, till ett innovativt medtech-bolag med potential att bli Sveriges nästa stora världssuccé. Lägg därtill två företag som säljer vitt skilda produkter, men med enastående design som gemensam nämnare. Det ska bli mycket spännande att se hur det går för region Västs vinnare vid den stora Sverigefinalen i januari, jag tror de har väldigt goda chanser att vinna även där, säger Malin Höij, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year region Väst.

För mer information, vänligen kontakta:
Malin Höij, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year region Väst, 070-543 82 33, malin.hoij@se.ey.com

För mer information: www.eoy.se
Bilder från finalen: https://www.flickr.com/photos/eoy_sweden/

Jurymotiveringar

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Evelina Lindgren, aPak AB
Denna entreprenör driver ett väldigt välmående företag med stora globala konkurrenter. Entreprenörens stora fotavtryck ligger i det värdedrivna ledarskapet med ett fokuserat strategiarbete. Först efter entreprenörens inträde har bolaget gått från en stabil omsättning på 200 till 500 miljoner kronor samtidigt som lönsamheten såväl som omsättningen fortsätter växa. De har även utvecklat sitt arbete kring nya hållbarare produkter och har satt som mål för alla delar i verksamheten för att redan under nästa år kunna erbjuda kunder 100% gröna offerter. Entreprenören har även vågat ta extern hjälp för att lyfta blicken och fortsätta bygga ett företag som kommer att leva i ytterligare 100 år.

Årets kvinnliga stjärnskott – Karin Dahlin Gunterberg, DBKD Sweden AB
Utifrån sitt intresse, kunskap och estetiska blick har entreprenören skapat ett fint, välmående företag som vuxit med god lönsamhet. Hon har byggt sitt företag från grunden och tagit alla motgångar till en lärdom.

Årets manliga stjärnskott – Erik Gatenholm, CELLINK AB
Denna entreprenör spår vi en otrolig fin framtid för med en framtida livsavgörande produkt och mycket intressanta affärsmodell. En entreprenör som redan har 200 anställda och introducerat sig på börsen. Här ser vi Sveriges nästa stora världssuccé.

Bästa internationella tillväxt – Hannes Wallin, Fractal Design AB
Driven entreprenör, med en exportandel på över 90% har entreprenören tagit en nischprodukt till en internationell spelplan som har en oändlig potential. Med hjälp av svensk design har entreprenören tagit en traditionellt mörk och dyster bransch med storm.

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott, samt SEB:s pris Bästa internationella tillväxt.

Regionfinaler i Sverige 2019
Region Väst: 5 november – Göteborg
Region Svealand: 14 november – Karlstad
Region Syd: 18 november – Malmö
Region Öst: 21 november – Jönköping
Region Stockholm: 25 november – Stockholm
Region Norr: 27 november – Luleå

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN