SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Experter på karosspluggar - tack vare återvinning av gummi

Fordonsindustrin har mängder av underleverantörer som man kanske aldrig ägnar en tanke åt.
– Sedan 2016 har vi levererat många miljoner karosspluggar av miljögummi till Volvo Cars, säger Jan Bäckström, försäljningschef på AnVa Polytech och paneldeltagare på Elmia Subcontractor.

Fordonsbranschen står inför en omvälvande förvandling. Det är inte bara det fossila bränslet som ska fasas ut och ersättas av el. Det kommer också allt högre krav på underleverantörerna att de ska jobba hållbart och långsiktigt.

AnVa Polytech AB är ett företag som på allvar antar sådana utmaningar. Leveranserna ska vara pålitliga och av hög kvalitet och ett av de viktigaste syftena med deras hållbarhetsarbete är att minska de negativa miljöeffekterna.

– AnVa Industries är en ung industrigrupp som hela tiden utvecklas. Vi vill erbjuda våra kunder så lågt koldioxidutsläpp som möjligt och minska energianvändningen. Vi har själva lyckats med det på våra anläggningar runt om i Sverige, säger Jan Bäckström.

På Elmia Subcontractor hoppas han få tillfälle att för besökarna och åhörarna få berätta historien om hur AnVa och Volvo Cars sedan några år tillbaka har ett djupgående samarbete vad gäller den lilla men viktiga beståndsdelen karossplugg.

– Det handlar om att vi har ersatt en betydande mängd fossilbaserad andel av råvaran (kimrök) till våra EPDM-gummin för att istället använda kimrök som framställts från återvinning av uttjänta lastbilsdäck. Sedan kan vi tillverka så kallade karosspluggar av miljögummit, säger Jan Bäckström, och fortsätter:

– En vanlig Svensson kommer kanske aldrig i kontakt med en karossplugg, men det finns där i bilarna och fyller en viktig funktion. Vi har levererat många, många miljoner karosspluggar till Volvobilar över hela världen de senaste åren. Jag måste sticka ut hakan lite och säga att vi ligger i framkant när det handlar om innovativt tänkande kring hållbarhet och cirkulär ekonomi och vi har ytterligare miljöapplikationer i vår pipeline.

Samtidigt är AnVas bransch, precis som många andra, pressad och utsatt för konkurrens.

– Önskemålen är att vi ska producera miljövänliga, hållbara alternativ med minst lika hög kvalitet som tidigare produkter – och helst till ett lägre pris, säger han, och skrattar lite, innan han fortsätter:

– Skämt åsido, det känns faktiskt som om världen har vaknat de senaste åren och att allt fler förstår vikten av att jobba hållbart och långsiktig. Där måste jag ge en eloge till hela Volvo Cars. De har ju alltid jobbat med trygghet i främsta rummet och med människan i centrum, och de var tidiga att anamma och leva efter den hållbarhetstanke som vårt företag också är uppbyggt kring.
Kontaktinformation
Postadress
Box 6066
55006 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Elmia Subcontractor -Den ledande arenan för kunskap, innovation och framtidens tillverkningsindustri.

Elmia Subcontractor är industrins hjärta. Här träffas branschens experter för att göra affärer, skapa innovationer och utveckla industrin. Här möts kompetenser och expertis från närmare 1.200 utställare från runt 30 länder tillsammans med fler än 11 000 besökare.
Det är här som branschen får syre, energi och kraft framåt.

Genom att samla hela industrins kunskap på ett ställe är detta inte bara en arena där branschnyheter visas upp – utan där de kan skapas och framtidens industri formas. Här sker innovationer och affärer direkt på golvet. På plats. Med glädje. Och med morgondagens lösningar i fokus.

Välkommen 12-14 november 2024.

Kontakter

Fredrika Ottosson
-
Maria Vårenius
036-15 20 00

Filmer

Möt årets ambassadör för Elmia Subcontractor 2022 Jelmtech Produktutveckling

Möt årets ambassadör för Elmia Subcontractor 2022 Jelmtech Produktutveckling
Möt årets ambassadör för Elmia Subcontractor 2022 Lundbergs Pressgjuteri

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN