SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Företag i länet får nya perspektiv med Produktionslyftet

Programmet Produktionslyftet utvecklar industriföretag att bli bättre och effektivare. I Örebroregionen hjälper Alfred Nobel Science Park till att lotsa in företag till startprogrammet.

– Det är mycket positivt, vi får nya perspektiv när någon kommer utifrån, säger Daniel Nyström, platschef CNC Quality.

Produktionslyftet startades av Teknikföretagen och IF Metall år 2006. Syftet är att företag ska bli bättre på att utveckla sig själva, och bygga samordnade produktionssystem. Processen bygger på principer som kopplas till Lean som ska höja produktiviteten, konkurrenskraften och förändringsförmågan.

Behoven styr

Inom projektet Transmission hjälper Alfred Nobel Science Park till att lotsa in företag i Örebroregionen i Produktionslyftets startprogram.

– Det är företagets behov som styr upplägget. Vi börjar med en form av daglig styrning för att få bättre kommunikation och frigöra tid för ledarna, säger Christopher Sund vid Alfred Nobel Science Park.

Han är biträdande coach i startprogrammet där forskaren Lars-Gustaf Gustafsson från Rise är huvudcoach. Under hösten genomförde de startprogrammet med företaget CNC Quality i Karlskoga.

– Det har varit jättebra med en konsult som kommer utifrån och ställer krav. Han blev väldigt snabbt insatt i vad vi har för lågt hängande frukt – det blev en spark i baken, säger Daniel Nyström, platschef CNC Quality.

Han säger att företaget tvingas släcka dagliga bränder, eftersom det finns brister i det långsiktiga tänket. I Produktionslyftets startprogram började företaget med ett pulsmöte på mornarna. Tjänstemännens tidigare ostrukturerade möten strukturerades upp med en dagordning i punktform. Och problem som kom fram under pulsmötena lyftes sedan över till en huvudtavla i form av röda prickar.

– Det har gett en helt annan översikt av verkstaden än tidigare, säger Daniel Nyström.

Undviker folksamlingar

Tyvärr har företaget delvis tvingats pausa arbetssättet för att undvika folksamlingar under coronapandemin. Nu följer de upp förslag och synpunkter individuellt istället för att ta det i gruppsamling.

Förutom Daniel Nyström deltog en CNC-operatör, kvalitetschefen och personen som ansvarar för planeringen. Programmet har gett mersmak, och företaget har anmält sig till att gå hela Produktionslyftet – ett program som löper under 18 månader.

– Förhoppningsvis kan vi starta framåt våren, säger Daniel Nyström.

Transmission är ett samverkansprojekt mellan Alfred Nobel Science Park, Mälardalens högskola, Mälardalens Industrial Technology Center och Örebro universitet. Intressenter och finansiärer i Produktionslyftet är IF Metall, Teknikföretagen, Vinnova och Tillväxtverket.

Kontakt: Christopher Sund, Alfred Nobel Science Park, christopher.sund@alfrednobelsp.se, 076-771 75 55

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-11
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web