SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Först i världen med fossilfritt stål

Det står nu klart att Gällivare är en av två kommuner som kan bli aktuell för etablering av Hybrit, en demonstrationsanläggning för fossilfri järnframställning. En satsning som görs av LKAB, SSAB och Vattenfall som innebär att bli först i världen på fossilfritt stål.
- Detta är ett mycket glädjande besked. En etablering av den omfattningen har stor betydelse inte bara för Gällivare utan för hela Norrlands inland, säger Henrik Ölvebo (Mp), Kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.

Satsningen på fossilfritt stål skulle säkra jobb och ge ökad konkurrenskraft, attrahera kunskap och kompetens samt bidra till utvecklingen och klimatnyttan på nationell och global nivå. Hybrit, som det gemensamma bolaget heter, påbörjar nu en utredning om val av plats för demonstrationsanläggningen för direktreduktion av järnmalm med vätgas. Parallella samråd inleds på två alternativa platser i Norrbotten; Vitåfors industriområde, i Gällivare kommun, där LKAB bedriver gruvverksamhet, och Svartöns industriområde i Luleå.

- Gällivare kommun har stora fördelar då vi redan har närheten till malmen och närheten till elen vilket gör klimatnyttan än större för att skapa långsiktig hållbarhet. Detta ligger i linje med vårt mål om att bli ett fossilfritt samhälle, säger Birgitta Larsson (S) i Gällivare.

Hybrit planerar byggstart under 2023 och målet är att ta anläggningen i drift 2025. Tanken är att kunna demonstrera en fullskalig produktion med en kapacitet på drygt en miljon ton järn per år. Målet är att redan 2026 bli först i världen med fossilfritt stål.

- Vi ser positivt på att samverka för att utveckla fossilfritt stål, då vi redan idag har ett nära samarbete med gruv- och mineralnäringen. Det pågår idag ett arbete med att kunna etablera ett campus i Kunskapshuset, en ny byggnad på 23 000 m2 som slår upp sina dörrar till hösten. Det hade varit ett steg i rätt riktning då samhälle, akademin och gruv- och mineralnäringen kan verka på samma ort, säger Jeanette Wäppling, (V) i Gällivare.

Gällivare kommun är mitt i en pågående samhällsomvandling med hög kompetens och erfarenhet inom processindustri och byggnation av anläggningar som är av stor vikt.

- I och samhällsomvandlingen är vi är van att ställa om snabbt och leverera kvalitet. Här kan vi prata om landsbygdsutveckling på riktigt avslutar Henrik Ölvebo, (MP) i Gällivare.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN