SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Facebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien

Två tjecker tillbringade julen i Tjäderbergets mångfaldspark. De lämnade en fin hälsning i SCAs raststuga och vi ville gärna få kontakt med dem.
Bara ett par timmar efter att vi hade efterlyst dem via Facebook fick vi napp.

Upptakten till den här historien var alltså hälsningen som Anna och hennes medresenär Ondřej lämnade i gästboken i raststugan i SCAs mångfaldspark Tjäderberget, som ligger mellan Umeå och Lycksele. Hälsningen hittades av en SCA-medarbetare i påskas, och han tog hjälp av en kollega för att få den översatt. Eftersom vi på SCA gärna ville komma i kontakt med besökarna för att få höra hur de hade hamnat just i Tjäderberget gjorde vi en efterlysning via SCAs Facebooksida. Och bara ett par timmar senare hade vi fått kontakt med Anna.

Det visade sig att Anna, som jobbar på förskola och älskar att resa på fritiden, träffade Ondřej via en resegrupp på Facebook. När de båda insåg att de vill göra en julresa bestämde de sig för Sverige, med förhoppningen att få uppleva norrsken.

– Jag flög från Tjeckien medan Ondřej flög från England där han bor. Vi möttes på Arlanda. Det var mitt andra besök i Sverige och hans första. Vi var inte oroliga för coronapandemin, men var noga med att följa reglerna. Sveriges restriktioner var vid det laget betydligt mildare än vad vi var vana med, säger Anna.

De två lyckades lifta sig norrut, även om det troligen tog lite längre tid än planerat på grund av just coronan.

– Vi hade först tänkt ta oss norr om polcirkeln, men insåg att tiden inte räckte till. Vi ville inte heller spendera julen längs E4, så vi tänkte om. På så vis hamnade vi i Vännäs och därifrån tog vi oss till Tjäderberget med buss. Vi hade hittat raststugan via appen Naturkartan. Men vi visste ju inte om den var öppen….

Efter att blivit avsläppta på E12 vid infarten till mångfaldsparken fick Anna och Ondřej vandra ungefär en timme i snö och totalt mörker innan de kom till SCAs raststuga vid Inre Kroksjön.

– Vilken lättnad det blev när vi såg att stugan var öppen!

De spenderade juldagen i stugan och i den fina miljön runt omkring.

– Det blev en ganska annorlunda jul för oss än vad vi är vana i Tjeckien. Vi smälte vatten på kaminen, åt kex och bönor i tomatsås, tvättade kläder och badade i snön vid sjön. Vi vandrade lite i skogen och gjorde snöänglar. Vi hittade även skidor som vi lånade. På kvällen klädde vi en gran utanför stugan. Äntligen kunde vi få pepparkakor och öl som vi hade haft i ryggsäckarna under hela resan. Även om våra familjer var långt borta så var det var en riktigt magisk upplevelse.

Anna uppskattade särskilt Tjäderbergets fina miljö med skogen och den orörda naturen. Parken har fina talldominerade skogar och lövrika blandskogar och fyra stora höjder som omger Inre Kroksjön.

– I Tjeckien har många skogar förstörts av insektsangrepp, vilket är hjärtskärande att se. Eller så används marken för jordbruk och nya byggnader. I Sverige är det helt annat, med gott om täta skogar och det gav oss mycket energi.

Men hur gick det då med jakten på norrsken?
– Vi fick att se norrsken redan andra resdagen när vi var vid Höga Kusten-bron, berättar Anna. Vi stod där mitt i natten, trötta och utan någonstans att sova, när norrskenet tog vid. Vi blev helt mållösa och bara stod där med bultande hjärtan. Det var en helt otrolig händelse.

Anna hoppas kunna återvända till Sverige i framtiden.
– Det hoppas jag verkligen. Det finns många nya fina ställen jag vill se, men vissa platser vill jag gärna komma tillbaka till. Sverige och Tjäderberget är en av dem.

Foto: Anna Sedláková och Ulf Hallin (toppbilden)

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nytt AI-verktyg ska öka lönsamhetenTECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management System
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa