ONSDAG 17 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Facit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin

Sökningar på facit för SSG Entre, fusk i kursgenomförandet.
Trots SSG Entres goda ambition, att göra arbetsmiljön på svenska industrier till en säkrare plats, finns det några som försöker kringgå reglerna och fuska.

– Genom att fuska med SSG Entre så riskerar du inte bara din egen säkerhet utan också dina arbetskompisars, säger Lena Wiig, affärsområdeschef för arbetsmiljö på SSG.

Över 250 svenska industrianläggningar ställer idag krav på SSG Entre och över 300 000 entreprenörer har gått kursen, som ger grundläggande kunskaper om hälsa, säkerhet och arbetsmiljö. Bakgrunden till att kursen togs fram var att göra svenska industrianläggningar säkrare. Men trots det uppenbart viktiga, att minska risken för olyckor, är det några få företag som inte genomför kursen som det är tänkt.

– Genom att fuska med SSG Entre så riskerar du inte bara din egen säkerhet utan också dina arbetskompisar, säger Lena Wiig, affärsområdeschef för arbetsmiljö på SSG. Det betyder att det går runt människor på en farlig arbetsplats som inte förstår vilka risker som finns. Man äventyrar inte bara sin egen säkerhet, utan riskerar också att sitt företag blir avstängt från anläggningen.

Misstänkt fusk följs upp

SSG tittar regelbundet på hur kurserna genomförs av entreprenörerna för att upptäcka fusk i SSG Entre. De allra flesta sköter sig, men idag har cirka fem procent av de registrerade företagen avvikande mönster, som blir föremål för uppföljning. De blir då uppringda av SSG och man försöker föra en dialog kring vad som skett.

– Ser vi att något inte stämmer i våra system så kontaktar vi företagen och påpekar detta, säger Joel Mårtensson, chef för SSGs tjänstesupport. Ibland finns naturliga förklaringar men ibland inte och då följer vi upp. Ibland får vi även tips från vakten på anläggningar, och då tittar vi på det.

Facit för SSG Entre eftersöks

Sökningar på facit för SSG Entre förekommer också. Men på SSG jobbar man för att ett läckt facit ska bli verkningslöst.

– Vi har ett stort frågebatteri där svar slumpas fram varje gång, säger Lena Wiig. Skulle lösningen på SSG Entre komma ut ändrar vi frågorna. Vi håller koll och omvärldsbevakar. Det är tråkigt att det söks på facit och svar för SSG Entre, då har man inte förstått vitsen med kursen. En industri är en farlig miljö. Det är viktigt att veta om riskerna.

Vid misstanke om fusk kan en industrianläggning använda sig av SSG Entre - Det extra kunskapstestet som en extra säkerhetsåtgärd. När en entreprenör passerar genom vakten på en anläggning kan denne tilldela entreprenören ett extra kunskapstest med tio frågor där åtta måste vara godkänt för arbete.

– Extratestet är ett bra sätt för industrin att testa av kunskaper vid misstanke om fusk eller att man tagit del av ett facit för SSG Entre, säger Lena Wiig.

De allra flesta företagen sköter sig, något som är viktigt att komma ihåg och generellt är säkerhetskulturen god i Sverige menar Lena Wiig.

– 95 % av alla företag gör detta så som det är tänkt, det ska man komma ihåg, säger Lena Wiig. Det betyder att de allra flesta tycker att det är viktigt att sina entreprenörer är medvetna om risker och arbetar för en bra säkerhetskultur.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser