LÖRDAG 16 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fel att göra förbränning av fossil plast till Sveriges miljövänligaste energialternativ

Boverkets regelverk för nära nollenergihus gynnar fjärrvärmen på bekostnad av el kopplad till kyl- och värmepumpsteknik.
Det menar Per Jonasson, vd Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och Johan Aspelin, vd Golvbranschen, i en debattartikel på aktuellhallbarhet.se den 16 januari.

Arbetet med de nya reglerna för nära nollenergihus, eller mer precists Boverkets byggregler avsnitt 9, har kantats av många turer. Från början var de nya reglerna tänkta att vara på plats redan 2017. Efter att det i våras presenterades ett försenat förslag som efter remiss och beredning var planerat att genomföras har Boverket valt att ännu en gång ompröva sitt förslag. Tyvärr verkar det fortfarande som att det finns en resa kvar till ett balanserat och väl avvägt förslag som både gynnar en hållbar omställning och som inte radikalt ändrar spelreglerna på värmemarknaden.

Under ett seminarium i november presenterade Boverket sina nya tankar kring regelverkets utformning. I centrum för hela arbetet med de nya reglerna ligger de så kallade primärenergifaktorerna. Ett krångligt begrepp, men som har oerhört stor påverkan på den svenska bostads- och värmemarknaden. Enkelt uttryckt behöver alla nya hus i framtiden klara kravet på att vara ett nära nollenergihus och för att klara det får inte husets primärenergital överstiga ett visst värde. Detta tal bestäms genom att multiplicera mängden levererad energi till byggnaden med en primärenergifaktor som varierar beroende på vilken energibärare (el, fjärrvärme, olja, gas mm) som levererat energin, summan delas sedan med golvarean för att få primärenergitalet.

Innebörden av detta är att det blir extremt viktigt för olika intressen, liksom kyl- och värmepumpsbranschen, att primärenergifaktorerna inte missgynnar den egna tekniken. Faktorn ska i grund och botten inte fastställas genom en godtycklig bedömning, utan en teknisk sådan. Om mycket primärenergi har använts för att producera och distribuera energin blir faktorn högre och vice versa. Därför förvånades vi av att i det nya förslaget hade helt plötsligt skillnaden mellan el (som används för kyl- och värmepumpsteknik) och fjärrvärme ökad markant, till fjärrvärmens fördel. Detta har skett genom att Boverket bedömt att avfall inte har någon alternativ användning än förbränning och därmed räknas bara avfallets transporter in i hur det påverkar primärenergifaktorn.

En enligt oss fullkomligt absurd bedömning och som osakligt skapar stora skillnader i förutsättningarna mellan värmepumps- och fjärrvärmeteknik i Sverige, då en stor del av fjärrvärmen i Sverige drivs genom förbränning av avfall. För att tala klarspråk, avfall är till nära femtio procent plast producerad av råolja, vilket enligt förslaget skulle bli direkt gynnat att elda med om man som fjärrvärmeleverantör vill driva en energieffektiv verksamhet med en låg primärenergifaktor. Att jämföra med t.ex. biobränsle som skulle bli mer än 25 gånger mer ineffektivt att elda med än fossil plast.

Samtidigt har vi i Sverige en stark rörelse bland plastintensiva näringar såsom t.ex. golvnäringen mot ökad återvinning och cirkulär ekonomi. Denna skulle bli fullkomligt underminerad genom att fossil plast görs till ett av de absolut mest energieffektiva alternativen vid drift av fjärrvärme.

Dessutom innebär den nu presenterade snedvridningen mellan energislagen att det skulle bli så pass svårt att klara kraven för nära nollenergihus med värmepumpsteknik att den idag mest vanliga, effektiva och ekonomiska lösningen för småhus, frånluftsvärmepumpar, skulle vara hotad.

Ett indirekt förbud för frånluftvärmepumpar skulle utgöra en ytterligare och mycket markant fördyrning för småhusproduktionen på en marknad som redan lider av höga byggkostnader orsakade av bland annat tuffa byggregler. Att räkna in den fördyrningen på de minimala energivinster som kan åstadkommas i ett nybyggt småhus utan frånluftvärmepump kan komma att ta uppåt ett halvt sekel. I de fall då bergvärme eller fjärrvärme inte är ett alternativ skulle ett indirekt förbud för frånluftvärmepump dessutom kunna begränsa en byggares valmöjligheter till en sådan nivå att exempelvis oljeeldning kunde bli ett tänkbart alternativ.

Vi vill därför uppmana Boverket att tänka om och tänka rätt medan tid fortfarande finns. Slå inte undan benen för den cirkulära plastekonomin och småhusproduktionen i Sverige genom ett förslag som med bara lite eftertanke är orimligt. Värna en hållbar omställning och ett teknikneutralt regelverk för nära nollenergihus.

Per Jonasson, vd, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, SKVP

Johan Aspelin, vd, Golvbranschen, GBR
2019-02-12
Stororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastrukturBehåll säkerheten, även vid arbete på distans!Hela produktionskedjan under ett tak när Industrimässorna arrangerades på Malmömässan
2019-02-08
Kör säkert på sportlovetNCC bygger parkeringshus för över 400 bilar i VästeråsTvå dagar fyllda av nyheter, inspiration och framtidsspaningStark ekonomi möjliggör viktiga framtidssatsningarSlangExpress har växlat upp i KarlskronaMAN Truck & Bus Sverige AB förstärker försäljningsorganisationen Dags för Dalarna att utse Årets dalakraft!Ett hållbart och giftfritt byggande – så når vi dit Certifikatet för Serporoc fasadsystem förnyas för ytterligare 5 år inom kortNu fler än 50 000 laddhybrider i SverigeKlimatsmarta KomatsuMazda presenterar MX-5 30th Anniversary EditionNya möjligheter med digitala tvillingar.Würth Svenska utökar sin produktportfölj med arbetskläder – säljstart våren 2019Så gör vi framtiden lite mer hållbar – Sweco bjuder in till hållbarhetsvecka i MalmöFinjas nya produktionslinje för EPS-betong invigdFörfinad kraft
2019-02-07
Kunskap på riktigtNy Lissmac till Söderhamn Bilia fortsätter sin expansion av Netbil Begagnat i SverigeVolvo Cars rapporterar ett rörelseresultat på 14.2 miljarder kronor 2018Upphandlingskrav ska bidra till mindre avfall inom byggsektornProduktionsrekord för Vattenfalls kärnkraftBMW:s tekniska flaggskepp testas just nu i Arjeplog
Annonser