FREDAG 23 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fel att göra förbränning av fossil plast till Sveriges miljövänligaste energialternativ

Boverkets regelverk för nära nollenergihus gynnar fjärrvärmen på bekostnad av el kopplad till kyl- och värmepumpsteknik.
Det menar Per Jonasson, vd Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och Johan Aspelin, vd Golvbranschen, i en debattartikel på aktuellhallbarhet.se den 16 januari.

Arbetet med de nya reglerna för nära nollenergihus, eller mer precists Boverkets byggregler avsnitt 9, har kantats av många turer. Från början var de nya reglerna tänkta att vara på plats redan 2017. Efter att det i våras presenterades ett försenat förslag som efter remiss och beredning var planerat att genomföras har Boverket valt att ännu en gång ompröva sitt förslag. Tyvärr verkar det fortfarande som att det finns en resa kvar till ett balanserat och väl avvägt förslag som både gynnar en hållbar omställning och som inte radikalt ändrar spelreglerna på värmemarknaden.

Under ett seminarium i november presenterade Boverket sina nya tankar kring regelverkets utformning. I centrum för hela arbetet med de nya reglerna ligger de så kallade primärenergifaktorerna. Ett krångligt begrepp, men som har oerhört stor påverkan på den svenska bostads- och värmemarknaden. Enkelt uttryckt behöver alla nya hus i framtiden klara kravet på att vara ett nära nollenergihus och för att klara det får inte husets primärenergital överstiga ett visst värde. Detta tal bestäms genom att multiplicera mängden levererad energi till byggnaden med en primärenergifaktor som varierar beroende på vilken energibärare (el, fjärrvärme, olja, gas mm) som levererat energin, summan delas sedan med golvarean för att få primärenergitalet.

Innebörden av detta är att det blir extremt viktigt för olika intressen, liksom kyl- och värmepumpsbranschen, att primärenergifaktorerna inte missgynnar den egna tekniken. Faktorn ska i grund och botten inte fastställas genom en godtycklig bedömning, utan en teknisk sådan. Om mycket primärenergi har använts för att producera och distribuera energin blir faktorn högre och vice versa. Därför förvånades vi av att i det nya förslaget hade helt plötsligt skillnaden mellan el (som används för kyl- och värmepumpsteknik) och fjärrvärme ökad markant, till fjärrvärmens fördel. Detta har skett genom att Boverket bedömt att avfall inte har någon alternativ användning än förbränning och därmed räknas bara avfallets transporter in i hur det påverkar primärenergifaktorn.

En enligt oss fullkomligt absurd bedömning och som osakligt skapar stora skillnader i förutsättningarna mellan värmepumps- och fjärrvärmeteknik i Sverige, då en stor del av fjärrvärmen i Sverige drivs genom förbränning av avfall. För att tala klarspråk, avfall är till nära femtio procent plast producerad av råolja, vilket enligt förslaget skulle bli direkt gynnat att elda med om man som fjärrvärmeleverantör vill driva en energieffektiv verksamhet med en låg primärenergifaktor. Att jämföra med t.ex. biobränsle som skulle bli mer än 25 gånger mer ineffektivt att elda med än fossil plast.

Samtidigt har vi i Sverige en stark rörelse bland plastintensiva näringar såsom t.ex. golvnäringen mot ökad återvinning och cirkulär ekonomi. Denna skulle bli fullkomligt underminerad genom att fossil plast görs till ett av de absolut mest energieffektiva alternativen vid drift av fjärrvärme.

Dessutom innebär den nu presenterade snedvridningen mellan energislagen att det skulle bli så pass svårt att klara kraven för nära nollenergihus med värmepumpsteknik att den idag mest vanliga, effektiva och ekonomiska lösningen för småhus, frånluftsvärmepumpar, skulle vara hotad.

Ett indirekt förbud för frånluftvärmepumpar skulle utgöra en ytterligare och mycket markant fördyrning för småhusproduktionen på en marknad som redan lider av höga byggkostnader orsakade av bland annat tuffa byggregler. Att räkna in den fördyrningen på de minimala energivinster som kan åstadkommas i ett nybyggt småhus utan frånluftvärmepump kan komma att ta uppåt ett halvt sekel. I de fall då bergvärme eller fjärrvärme inte är ett alternativ skulle ett indirekt förbud för frånluftvärmepump dessutom kunna begränsa en byggares valmöjligheter till en sådan nivå att exempelvis oljeeldning kunde bli ett tänkbart alternativ.

Vi vill därför uppmana Boverket att tänka om och tänka rätt medan tid fortfarande finns. Slå inte undan benen för den cirkulära plastekonomin och småhusproduktionen i Sverige genom ett förslag som med bara lite eftertanke är orimligt. Värna en hållbar omställning och ett teknikneutralt regelverk för nära nollenergihus.

Per Jonasson, vd, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, SKVP

Johan Aspelin, vd, Golvbranschen, GBR

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-19
Förstärkning av Government Relations & Public Affairs-funktionen hos ABB i SverigeHetast på höstens mässor Merlos nya ROTO-serie Würth lanserar M-CUBE® - egentillverkade batterimaskinerPorsche Taycan övertygar vid uthållighetstest på NardòFransk student presenterade nya lösningar åt företagFortsatt expansion med Fasadteknik i NyköpingCopiax stärker sin företagsledning med två nytillskott”Hentverksprojekt” ska locka fler kvinnor till byggbranschenCalle Svadling vann dubbelt i Timbersports Trollhättan CupHydroscand breddar sortimentet med ny pneumatisk PA-T-slangNya höjder i sikte när Christer Ohlsson lämnar VD-posten i Ohlssons ABVisma ökar takten inom Business intelligence genom sammanslagning av Visma bWise och OptivasysFinalisterna för Årets Hållbarhetsinitiativ 2019 klara
2019-08-16
Storbritanniens största leverantör av dryckesdispensers väljer robusta TOUGHBOOK-handdatorer Hexagon Production Software visar hur virtuell och verklig produktion kan kombineras under EMO2019. Ejendals ny huvudleverantör till bygghandelskedjan Optimera Nu startar biogasleveranserna i OdensbackenAPM Terminals anställer för framtidenRamirent deltar på GatherDerome förvärvar Woody bygghandel i AnderstorpNorden går i spetsen för bioflygbränsleOKQ8 och Tanka gör det enkelt för bilister att bli fossilfriaOrio fortsätter utveckla satsningen på Saab Original och LogisticsFrån lokal skrothandel till storföretag – Areco fyller 75 årVälkommen till Mapei, Fredrik Derwinger!GARO AB levererar laddinfrastruktur för elbussar Alexandra Stassais Söderblom ny affärschef på TyrénsFord drar 500 ton med elektrisk F-150 – firar med pickup-emoji
2019-08-15
Verizon Software-Defined Interconnect möjliggör anslutning av privata IP-nätverk på bara några minuterFortsatta utmaningar med lägre transportintäkterSchneider Electric hjälper till att framtidssäkra Norrlands universitetssjukhusAxelent tar över agenturer och breddar sitt utbudPressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtid Peab Asfalt vinner asfaltkontrakt i Säffle och Åmåls kommun5 goda skäl att besikta bilenJohan Edén är ny Försäljningschef på SoftOne GroupHelhetslösning från OEM Electronics hjälpte TylöHelo​Bilbranschen varnar för insmugglad AC-gasPorsche Carrera Cup Scandinavia: Prins Carl Philip och Jacques Villeneuve kör Kanonloppet.Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling!Maskinstyrning på väg in i grävmaskinernaWiklund satsar tyngre med Kramer hjullastareOffentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik​Elbilar kan laddas på fler platserNya Volkswagen T-Roc Cabriolet – en frisk fläkt i SUV-segmentetZmarta Group flyttar till nya lokalerOscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VMXL-Bygg Habo blir en del av Woody-kedjanDi Luca & Di Luca väljer Aditro Logistics som 3PL-partner för sin framtida tillväxtProduktlansering HERU NEXT GENERATION
2019-08-14
Träffa Bastec på Fastighetsmässan i Göteborg 4-5 sept 2019Conrad fortsätter att expandera sitt B2B-sortimentLantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten i samarbete om kompetensförsörjningAllkal anställer ny säljareIoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”Vd-succession i Lambertsson Sverige ABTobias Hansson utsedd till ny platschef för ABB i LudvikaBravida förvärvar ventilationsföretag i StockholmWürth ställer ut på Load Up North 29 – 31 augusti 2019 Alnova ställer ut på Fastighetsmässan i Göteborg den 4 - 5 septemberEM-kval och försmak inför NM i Timbersports Storsatsning med fokus på transportbilar på Load Up North i Umeå
Annonser