MÅNDAG 22 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ford i unik satsning på förnybara drivmedel – blir enda märket i Sverige att åter sälja E85-bilar

För snart 20 år sedan var Ford först i Sverige med etanolbilar.
När bilmärket nu presenterar sin nya satsning på förnybara drivmedel för den svenska marknaden står det klart att de återigen kommer vara det enda bilmärket i Sverige att sälja etanolbilar, vid sidan av andra förnybara drivmedel som HVO, fordonsgas och el. Först ut blir Ford Kuga EcoBoost E85 som börjar säljas nu.

I förra veckan avslöjade Ford sina planer på elektrifiering för omvärlden, där man kommer att elektrifiera samtliga segment, från lilla Ford Fiesta till de stora transportbilarna. I Sverige tar Ford nu sina hållbarhetsplaner ett steg till genom att introducera bilar som kan köras på det förnybara bränslet E85.

Etanol är en viktig del i den offensiv som Ford nu gör för att ställa om till förnybara drivmedel, en offensiv där utöver E85 även biodieseln HVO, fordonsgas och el ingår. Innan året är slut kommer Ford på den svenska marknaden att erbjuda både transportbilar godkända för HVO (där tester just nu genomförs), pluginhybrider och mildhybrider, och i början av nästa år kommer en helt eldriven, Mustang-inspirerad SUV. Elbilarna är de första som kommer ur Fords globala 100-miljarderkronorssatsning från 2017 till 2022 som ska resultera i 40 olika elektrifierade modeller, som presenterades under Fords Go Further-event i Amsterdam under förra veckan.

Sverige var runt millennieskiftet ett föregångsland när det kom till E85 som förnybart drivmedel. Ford lanserade Focus med etanoldrift som första märke 2001 och sålde över 50 000 bilar innan höga etanolpriser och straffskatter slog undan marknaden för E85 i början av 2010-talet. När nu prisläget för E85 ser helt annorlunda ut, och en omställning mot förnybara drivlinor är högsta prioritet hos alla bilmärken med självaktning, är det dags för en ny renässans för etanolen.

– Bilbranschen måste ställa om till förnybara drivmedel och det behöver gå fort. Elbilar kommer inte kunna vara hela lösningen inom de närmaste fem–tio åren, och under den perioden behövs kompletterande lösningar. Där ser vi att etanolen fyller ett stort behov. Distributionsnätet finns redan och tekniken är beprövad. De problem med för höga sulfatnivåer som fanns för 20 år sedan är borta sedan länge tack vare en EU-standard, och nu är även priset på E85 rimligare tack vare ett smartare skattetryck. Vi tror på elbilen som en av flera lösningar på lång sikt, men här och nu är etanolen nästan helt oslagbar för att åstadkomma en snabb klimatomställning i stor skala, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

En lättillgänglig omställning till förnybara drivmedel
Etanol är ett förnybart drivmedel som tillverkas av exempelvis sockerrör, grödor eller vinrester. En bil som tankas med E85 halverar klimatpåverkan jämfört med motsvarande bensinbil. I mitten av 2010-talet belastades E85 med höga skatter vilket gjorde det mycket dyrare att köra på etanol än på bensin, men i dag är E85 åter betydligt billigare än bensin, 11.60 kr per liter för E85 och 16.19 kr per liter för bensin (OKQ8 5 april) vilket gör att kostnaden per mil blir lägre med E85 än med bensin, knappt 1 krona, om man räknar med en 30% högre drivmedelsförbrukning för en E85-bil.

Och med tanke på att E85 redan finns på tusentals bensinmackar över hela Sverige erbjuder etanolbilar en väldigt lättillgänglig omställning till förnybara drivmedel för en stor mängd människor.

Lägre vägskatt och neutralt i Bonus-Malus
Då E85 är ett förnybart drivmedel hamnar bilen i den neutrala zonen i Bonus-Malus vilket innebär att den varken får en bonus eller en straffskatt, oavsett deklarerade koldioxidutsläpp (Ford kommer presentera CO2-data för bilen längre fram). Vägskatten för bilen är dessutom endast 360 SEK per år till skillnad från 8 000-10 000 SEK per år för motsvarande bensindrivna bil.

Ford Kuga tar täten - i Sverige och Frankrike
Först ut blir SUV:en Ford Kuga EcoBoost E85, som går att beställa idag hos alla Ford-återförsäljare över hela landet. Bilarna specialanpassas för E85 men om E85 inte skulle erbjudas på en tankstation går det lika bra att köra bilen på bensin.

Utöver Sverige är även Ford i Frankrike med på etanoltåget. I Frankrike ligger etanolpriserna på en betydligt lägre nivå än i Sverige, nästan hälften av kostnaden per liter jämfört med bensin och gapet väntas öka ytterligare. Ford har även många etanoldrivna modeller i USA och Brasilien.

Fords nya etanolmotor baseras på den prisbelönta EcoBoost-motorn på 1,5 liter och 150 hästkrafter, och skiljer sig mycket från de motorer som satt i Fords tidigare Flexifuel-bilar. Motorn modifieras direkt i fabriken i spanska Valencia där bilarna byggs, och motorn och det avancerade bränslesystemet känner själv av vilket bränsle som finns i tanken.

Ford Kuga EcoBoost E85 kostar från 259 900 SEK och kommer att levereras i början av sommaren.

– E85 som drivmedel har varit väldigt orättvist behandlat av politiken de senaste åren, och det har gjort att marknaden dalat. Men potentialen i drivmedlet finns fortfarande där och vi hoppas att fler märken ska följa efter oss nu. På så sätt kan vi tillsammans visa för politiken att vi i branschen fortfarande tror på E85 och få till förbättringar som kommer gynna både klimatet och infrastrukturen, säger Erik Lindham.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Smekab Citylife Hållbarhetsredovisning 2018 GKN:s ITU-elever får ordetEtt parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildning
Annonser