TORSDAG 17 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fordonsfjädrar – en hel vetenskap byggd på tre hörnstenar

Material. Tillverkningsprocess. Konstruktion. Hur dessa tre faktorer samverkar är avgörande för en fjäders egenskaper.
Forskning inom området finns inte i Sverige så Lesjöfors utvecklar själva den kunskap som behövs för att ta fram fordonsfjädrar som klarar de tuffaste kraven.

Hos Lesjöfors Industrifjädrar i Hudene i Västergötland tillverkas bland annat specialanpassade ventilfjädrar för trimmade motorer. Öhlins Racing är en välkänd kund, där Lesjöfors levererat fjädrar till stötdämpare i över 20 år. Med en kundbas där extrema krav ställs på fjädrarna – gällande såväl toleranser, finish som prestanda - gäller det att ligga i yttersta framkant för att behålla och utveckla affären. Stefan Musslinder är teknisk chef för Lesjöforskoncernen och berättar om vad som krävs för att vara framgångsrik i branschen.
- En fjäders egenskaper bygger på tre faktorer; material, tillverkningsprocess och konstruktion. Genom djuplodande kunskaper inom alla tre områden kan vi uppfylla den specifikation vi får från kunden.

Funktion styr konstruktion och material

Att känna till ett materials karaktär och utifrån det räkna ut tråddiameter och antal lindningsvarv är grundläggande för en optimal fjäder. Det finns en stor mängd material att välja på för olika användningsområden. Fjäderstål är bland de hårdaste stålsorter som finns, vilket krävs för att klara de enorma mekaniska spänningar som uppstår i fjädrarna i ett fordon. De ständigt ökande kraven på låg vikt och litet inbyggnadsutrymme innebär att fjädrarna måste tåla högre spänningar.

Processer för hållfasthet

Tillverkningsprocessen är minst lika viktig som materialet, då egenskaper skräddarsys genom olika behandlingar. Efter lindningen värmebehandlas fjädrarna i 200–450 grader beroende på materialsort och typen av fjäderapplikation. I denna så kallade spänningsanlöpning släpper de inre spänningarna från lindningen. Slipning är den process som följer i de fall ändytorna ska vara plana, vilket egentligen är ett grundkrav för alla tryckfjädrar men för enklare fjäderapplikationer avstår man ibland från denna process av kostnadsskäl.
För fjädrar som ska överleva ett stort antal belastningsväxlingar under sin livslängd – t ex ventilfjädrarna i en förbränningsmotor - är kulbombning en viktig och kritisk process. Genom att bombardera ytan med små, hårda stålkulor får man in tryckspänningar i materialets ytskikt. Kulbombningen kan öka utmattningshållfastheten med upp till 50 gånger.

Utveckling av beräkningsmodeller

Sista steget – innan eventuell ytbehandling, märkning etc - är försättning, då fjädern trycks ihop maximalt två till tre gånger för att den ska sätta sig. Härigenom uppnås inre spänningar i materialet i motsatt riktning mot de belastningsspänningar som fjädern normalt har vid användning. Eftersom fjädern blir kortare när den försätts, krävs att konstruktören kan räkna ut hur lång den behöver vara vid lindningen.
- Beräkningsmodellen har vi fått utveckla själva, då fjäderområdet i princip är en vit fläck inom den akademiska forskningen idag. För att kunna ta fram de optimala fjädrarna behöver vi utveckla den teknik vi behöver för att vara marknadsledande, säger Stefan Musslinder.

Enorma påfrestningar för ventilfjädrar

För den särskilt utsatta ventilfjädern som utsätts för rigorösa påfrestningar, särskilt i trimmade motorer, krävs ibland ytterligare åtgärder för att klara hållfastheten. Här arbetar man ofta med fjädersatser där två eller tre ventilfjädrar monteras koncentriskt i varandra och som därigenom minskar belastningen på den enskilda fjädern. Det är en ypperlig lösning på den begränsade yta som finns där fjädern ska arbeta.
- Kraven är hårda rakt igenom; från processer som ska hålla stålet rent, till ytbehandling, anlöpning, slipning och kulbombning. Sedan varmförsätts ventilfjädern för att klara hettan i den miljö där den sedan ska verka, avslutar Stefan Musslinder.
Kontaktinformation

Lesjöfors Springs & Pressings AB

Postadress
Jämtlands­gatan 62
16260 Vällingby
Besöksadress
Hudene
SE-52492 Herrljunga
Region
Herrljunga
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556997-0675
Grundat: 1898
Anställda: 56
Välkommen till Lesjöfors Springs & Pressings AB

Vi är en ledande fjädertillverkare med internationellt välkända kunder. Lesjöfors har ett brett sortiment av fjädrar, både standardfjädrar och skräddarsydda lösningar helt utifrån kundens unika behov.

Vår problemlösningsförmåga är en av de starkaste argumenten för att anlita oss.

Välkommen till Lesjöfors!

Senaste annonser från Lesjöfors Springs & Pressings AB

Se alla företagets 14 annonser »

Företagets tjänster/produkter

Produkter: Fjädrar, Gasfjädrar

Certifieringar

ISO 14001:2000 – ISO 9001:2000 – ISO/TS 16949:2009

Kontakter

Henrik Berner
Försäljning industri
0513 220 22
Mårten Glas
VD
08-445 88 78
Erik Danell
Försäljning industri
08-445 88 72
Niklas Movitz
Försäljning industri
0513-220 21
Dan Larsson
Försäljning industri
0590-608 116
Erik Kolsrud
+47 22 90 57 00

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4RealNordisk E-handelslogistik tar fart i Finland under AXLALidl nominerade till ännu ett pris för hållbart byggandeClasbilen hördes i hela Stockholm – förväxlades med glassbilenPowerCell deltar i EU-projekt kring tunga lastbilar som elektrifieras med bränslecellsteknologiSkellefteå Kraft och Ardian möjliggör ny vindkraftpark i HärjedalenJämtkraft, framtidens elbolag, väljer Connectel som innovativ partnerASAP till Umeå för att träna studenter i hållbart ledarskap
Annonser