ONSDAG 22 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fords zombiedräkt visar farorna med trötta förare

Med hjälp av en sömndräkt vill Ford visa på farorna med att köra trött – en stor bidragande faktor i runt en femtedel av alla trafikolyckor, och som kan likställas med att köra full.
Sömndräkten är en del av Fords förarprogram "Driving Skills for Life", som erbjuder unga förare en chans att förbättra sina föraregenskaper gratis.

Ford har varit med i skapandet av en sömndräkt, som gör det möjligt för förare att uppleva de försvagande konsekvenserna av för lite sömn. Trafikolyckor är den största orsaken till dödsfall bland unga i Europa. Det vill Ford ändra på genom att utbilda unga personer med sitt förarprogram Driving Skills for Life för 17–24-åringar.

– Om du kör när du är trött riskerar du att köra som en zombie, och bli en fara för dig själv, dina passagerare och dina medtrafikanter. Många unga vuxna tvingar sig själva att vara vakna allt för länge för att hinna med sitt stressiga liv, och det gör dem livsfarliga i trafiken, säger dr. Gundolf Meyer-Hentschel, VD på Meyer-Hentschel-institutet som hjälpt Ford att utveckla sömndräkten.

Avancerad teknik skapar en zombieupplevelse för förare
Zombiedräkten, eller sömndräkten som Ford kallar den, består bland annat av ett par specialframtagna glasögon som simulerar extrem utmattning, inklusive mikrosömn. Mikrosömn kan resultera i att förare kör blinda i 10 sekunder eller mer, ibland trots att ögonen är öppna, vilket innebär flera hundra meter av körning utan kontroll. Genom att dräkten är kopplad till en app, kan föraren styra glasögonen och simulera hur hjärnan stängs av och på. Glasögonen bärs tillsammans med en specialdesignad keps, väst och band för armar och anklar, med en sammanlagd vikt på 18 kilo.

– Vi var fast beslutna att lyfta frågan om sömniga förare, och vår sömndräkt är perfekt för att illustrera just detta. Många har säkert varit tacksamma när en vän eller familjemedlem ställt upp för att köra under en utekväll, men bara för att personen inte druckit betyder det inte att den är lämplig som förare, säger Jim Graham, chef för Fords förarprogram Driving Skills for Life.

www.youtube.com/watch?v=yViOeBLgyPI

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-17
Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän vägLesjöfors köper holländska fjäderföretagen Tribelt och De SpiraalPeab Asfalt vinner kontrakt i Växjö kommunTre nya kursnyheter till hösten inom plastsvetsningBerendsen lanserar 2018 års hållbarhetsrapport E.ON förvärvar CoromaticScantruck drar till skogsArtificiell intelligens eftertraktad innovation Vattenfall tar plats i styrelsen för Swedish Green Building CouncilMercedes-Benz Trucks årets generalagent för andra året i radDubbelvinst för Sweco när järnvägen i Boråsområdet ska rustas uppÅngströmlaboratoriet vid Uppsala universitet expanderarÖkat antal lastbilstransporter i inrikestrafikenFerry Svan och Emil Hansson laddar för rekord i Champions Trophy och Rookie-VM ebm-papst fläktserie AxiBlade utökasNya Opel Movano - med hög säkerhet och flexibilitetVolvo omkörd på topplista för begagnade bilarVilka av de 10 finalisterna vinner årets viktigaste elbilspris? Carin Stoeckmann ny ordförande för Sveriges Byggindustrier
2019-05-15
Intercut förstärker sin avdelning för eftermarknadDigitalisering, AI och innovationsfokus på VitalisSuccéstart för EdmoLift i DanmarkPolestar 2 världsturné kommer till Europa Besiktningstekniker till Opus i KarlskronaSju steg som framåtblickande företag tar i sin digitaliseringsresa Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG ChemVärmlandsföretaget Cellcomb gläds åt unikt EU-stödCramo AB och Besqab AB förnyar sitt mångåriga samarbeteBilfinger erhåller order för FUCHS-koncernens expansionNya BMW 8-serie Gran Coupé – här är första glimtenHydroscand lanserar SlangExpress MCKiwa Inspecta går samman med FORCE Technology Sweden FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatanCanon visar innovationer inom storformatsgrafik på FESPA 2019Viktiga beslut för Volkswagen-koncernens framtid
2019-05-14
Enad förändringskraft bland utställare och besökare under årets ElfackVilka utmaningar finns inom gängning?Konfigurera och beställ slangsatser för CEJNs högtryckshydraulikLKs svenska logistikcenter blir koldioxidneutraltGlobala samhällstrender gynnas av 3D-printingVärldens första sollcellsdrivna passagerarbil är här
Annonser