LÖRDAG 15 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fords zombiedräkt visar farorna med trötta förare

Med hjälp av en sömndräkt vill Ford visa på farorna med att köra trött – en stor bidragande faktor i runt en femtedel av alla trafikolyckor, och som kan likställas med att köra full.
Sömndräkten är en del av Fords förarprogram "Driving Skills for Life", som erbjuder unga förare en chans att förbättra sina föraregenskaper gratis.

Ford har varit med i skapandet av en sömndräkt, som gör det möjligt för förare att uppleva de försvagande konsekvenserna av för lite sömn. Trafikolyckor är den största orsaken till dödsfall bland unga i Europa. Det vill Ford ändra på genom att utbilda unga personer med sitt förarprogram Driving Skills for Life för 17–24-åringar.

– Om du kör när du är trött riskerar du att köra som en zombie, och bli en fara för dig själv, dina passagerare och dina medtrafikanter. Många unga vuxna tvingar sig själva att vara vakna allt för länge för att hinna med sitt stressiga liv, och det gör dem livsfarliga i trafiken, säger dr. Gundolf Meyer-Hentschel, VD på Meyer-Hentschel-institutet som hjälpt Ford att utveckla sömndräkten.

Avancerad teknik skapar en zombieupplevelse för förare
Zombiedräkten, eller sömndräkten som Ford kallar den, består bland annat av ett par specialframtagna glasögon som simulerar extrem utmattning, inklusive mikrosömn. Mikrosömn kan resultera i att förare kör blinda i 10 sekunder eller mer, ibland trots att ögonen är öppna, vilket innebär flera hundra meter av körning utan kontroll. Genom att dräkten är kopplad till en app, kan föraren styra glasögonen och simulera hur hjärnan stängs av och på. Glasögonen bärs tillsammans med en specialdesignad keps, väst och band för armar och anklar, med en sammanlagd vikt på 18 kilo.

– Vi var fast beslutna att lyfta frågan om sömniga förare, och vår sömndräkt är perfekt för att illustrera just detta. Många har säkert varit tacksamma när en vän eller familjemedlem ställt upp för att köra under en utekväll, men bara för att personen inte druckit betyder det inte att den är lämplig som förare, säger Jim Graham, chef för Fords förarprogram Driving Skills for Life.

www.youtube.com/watch?v=yViOeBLgyPI
2018-12-11
Norwegian ingår avtal med AVTECH Nya digitala lösningar medför nya utmaningarKombinera fritt med nästa generations modulära drivsystemHalléns digitaliserar transportplaneringenWeberfloor 318 slipsats grov DR- traditionellt golvbruk i modern tappningRototilt bygger ut fabriken i Vindeln Lyckad lansering av SSG On site på SkoghallTH1NG förvärvar plattformsverksamhet för snabbare och flexiblare IoT lösningVälgörenhet högst upp på personalens önskelistaWästbygg bygger ännu mer i LimhamnINGO öppnar automatstation i BjästaSåhär får entreprenadföretaget full kontroll över maskinernaÖrebro in i europeisk 3D-printingsatsning: Industriella nätEnklare slipning i svåråtkomliga utrymmen med ny lamellrondellKommer AI ta över ditt jobb i framtiden? Utökning i ventilfamiljen!Industrikommunerna samlade i Trollhättan Säkrare fordon genom MDH-forskning Säljstart för nya Volkswagen T-CrossVD-byte i 24StorageNy fyrteknik sparar miljöDrakar på hjälpmedelsmässa ska ge vardagslösningar en skjuts in på marknaden Logents Bemanningskontor i Borås växer och är nu en av Borås 100 största arbetsgivare
2018-12-10
Järpås Verkstad satsar på Fiberlaser från IntercutSmart sensor för temperatur och fuktighetDerome engagerar sig i MusikhjälpenSå blir julen en glädjens tid även för handlarePeab ingår ramavtal med statliga SpecialfastigheterNaturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktarAlmi Invest investerar 2 miljoner i cybersäkerhetsföretaget DebrickedRenova utvecklar bränslecellsdriven sopbil Bättre hälsa med elcykel Skånska Energi prisat som inspiratör för hållbarhetClaremont stärker sitt erbjudande kring datadriven tillväxt med ny VDAnpassningsbara rapporteringsfält möjliggör hantering av alla typer av uppdragDAF LF utses återigen till "Fleet Truck of the Year"Kylning med hygienutformning för livsmedelsindustrinThermotech söker UtvecklingsingenjörIntensiv fas i LCDM-projektetNära relationer mellan transportköpare och logistikleverantörer - ett vinnande konceptNy ackumulatortank bidrar till minskade utsläpp i Göteborg 5 - stjärnor till Jaguar I-PACEMed Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare
Annonser