SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fortsatt tryck på försörjningstryggheten

Vi har hamnat i ett limbo efter Corona
Marknaden för rostfritt stål är fortsatt under press gällande försörjningstrygghet. Utbudet kan inte hålla samma jämna steg med efterfrågan på långa produkter, transportsituationen på land och till sjöss är fortfarande under hård press och en "vänta och se"-trend försätter marknaden i en svårtolkad situation.

Nickelpriserna har fallit under maj månad efter att ha nått astronomiska höjder redan i mars. Shanghai har äntligen lättat på Corona-restriktionerna och öppnat upp för frakten av containrar. Ändå tvekar marknaden - och den stora frågan verkar vara vad den verkliga efterfrågan är - och hur stor del av avsvalnandet som beror på prisnivån och bristen på olika komponenter från Asien.

Orsakerna är tydliga:

- Försiktighet krävs i uppköp av material i tider med nedåtgående nickel priser. Nu är det oerhört viktigt att noga följa prisutvecklingen för att se till att alltid ha rätt kvantitet och pris jämfört med resten av marknaden, säger Henrik Ørskov, direktör, CPO Norden på Damstahl a/s.

Nickelpriserna kommer att stiga

Henrik Ørskov är övertygad om att nickelpriserna kommer att öka igen.

– Om man ska tro Mintecs prognos har vi nått "botten" i maj med en förväntning på stigande nickelpris mot augusti. Detta bekräftas också av den säsongsbaserade fluktueringen i åtta av tio fall. Vi förväntar oss att detta kommer att ske även i år av flera skäl, till exempel ett fortsatt underutbud på marknaden och nickel, uppskattar Henrik Ørskov och fortsätter:

- Å andra sidan har London Metal Exchange infört en regulatorisk effekt, som ett resultat av de extrema prishöjningarna under våren, vilket betyder att priset varken kan stiga eller sjunka med mer än 15% per dag. Detta görs för att förhindra de extrema fluktuationer som upplevdes i början av mars. Men utvecklingen kan fortfarande gå förhållandevis snabbt med 15% upp eller ner per dag.

Shanghai har öppnat igen

Nickelpriset är dock inte det enda som är värt att hålla ett öga på just nu.

Från ett mer optimistiskt perspektiv öppnar Kina upp igen, och därmed är de omfattande Corona-restriktionerna i Shanghai över.

– Vi köper väldigt lite från Kina, utvecklingen har därför ingen större påverkan på Damstahls kunder när det gäller rostfritt stål. Tillgången på rostfritt stål från Kina betyder däremot mycket för det allmänna utbudet på världsmarknaden. Dessutom kommer det att ha stor inverkan på alla de företag som har upplevt stora förseningar i leveransen av olika komponenter över hela världen, säger Henrik Ørskov.

Svårare och dyrare att få ut stålet

Hamnarna i både Hamburg och Rotterdam är fortfarande överhettade och utgör en flaskhals för övergången från fartyg till lastbil eller tåg.

- Brist på arbetskraft råder överallt. Rotterdams hamn uppges sakna nästan 9 000 anställda för att fungera optimalt, och tusentals lastbilschaufförer saknas i hela Europa. Vad som gör det ännu värre är att många traditionella förare är ukrainare som nu har lämnat förarsätet för att kämpa för sitt land, konstaterar Henrik Ørskov.

EU:s ändrade cabotageregler och höga oljepriser utgör också ett stort problem. Transportkostnaderna har ökat med upp till 50 procent.

Fortfarande brist på långa produkter

Marknaden för långa produkter av rostfritt stål är fortfarande under press. Franska Ugitech, huvudleverantör av Damstahls stångstål i Norden, påverkas fortfarande av konsekvenserna av en tragisk olycka i januari. En situation där en kranbro av smält stål kollapsade och förstörde en stor del av produktionsanläggningen.

Men framtiden ser ljus ut. Ugitech har äntligen nått den punkt där de kan starta upp en egen smältanläggning igen och börja producera egna kvaliteter, marknadsförda under varumärkena UGIMA respektive UGIMA-X, för vilka Damstahl har ett exklusivt avtal i Norden. Med en förväntad start av egna kvaliteter igen i mitten av juni kommer vi att kunna erbjuda våra många trogna kunder nytt UGIMA/UGIMA-X-material igen från och med Q4, vilket faktiskt är en bättre leveranstid än vad flera av Ugitechs konkurrenter kan erbjuda just nu.

Marknaden är svårtolkad

Till viss del måste vi ta en dag i taget med försiktighet. Den stora miljonfrågan som behöver besvaras är vad den verkliga efterfrågan på marknaden är. Förhoppningsvis är vi klokare efter sommaruppehållet.

Kontaktinformation
Postadress
Cylinder­gatan 2
21241 Malmö
Besöksadress
Cylinder­gatan 2
21241 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556207-8534
Grundat: 1981
Anställda: 40
Damstahl är ett familjeägt företag med drygt 300 medarbetare, och vi är stolta över de mervärden som vi kan bidra med till er verksamhet.

Rostfritt stål är bara rostfritt stål. Eller? När ni väljer Damstahl som er affärspartner kommer ni snabbt att uppleva att mycket mer står på spel. Ni går in i en personlig relation där vi bidrar till hela er värdekedja genom innovativ kunskap, rådgivning, logistik, en rad digitala lösningar, hållbara lösningar etc.

Vi levererar de kvaliteter och dimensioner som uppfyller just era behov.
Vi driver vår verksamhet så att den har så liten miljöpåverkan som möjligt.
Vi tillhandahåller ett flexibelt fjärrlager med snabba leveranser.
Vi delar med oss av vår kunskap om rostfritt stål genom rådgivning, analyser, utbildning etc.
Vi vill vara ert förstahandsval som partner i rostfritt stål-branschen.

Varmt välkommen till Damstahl!

Certifieringar

ISO 14001:2015 – OHSAS 18001 – SS-EN ISO 9001

Kontakter

Martin Hed
Digital stainless steel
0736 - 20 01 91
Oscar Mellbourn
Marknadskommunikatör
0730 - 39 01 75
Mikael Liwgren
Teamleader Sales
0722 - 18 21 18

Filmer

Co2-kalkylator - beräkna din påverkan på miljön

Co2-kalkylator - beräkna din påverkan på miljön
Återvinning av rostfritt stål

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-10
K100 aggregatbytes­system introducerasElbilen ORA lättar inte på gasenCastrol lanserar nytt smörjmedelssortimentSkräddarsydd prefabri­cerad schaktlösningHot forging via sourcing groups
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
2024-04-04
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
2024-04-03
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo