MÅNDAG 10 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidens passerkort är ett mikrochip i handen

Glöm en plånbok som svämmar över av plastkort.
Nycklar och taggar blir överflödiga. Det enda du behöver är ett mikrochip insatt i handen. "Inom tio år kommer en betydande del av människorna i de välutvecklade länderna att ha ett chip", förutspår Jowan Österlund.

Hittills har helsingborgaren Jowan Österlund chippat runt 4 000 svenskar. Han är piercaren som har blivit en av världens största biohackers. Genom sitt företag Biohax International erbjuder han så kallade nfc-chip, vilket står för near field communication.

Med ett enkelt ingrepp placeras ett chip, inte mycket större än ett riskorn, under huden mellan tummen och pekfingret. Tekniken gör att information kan överföras mellan olika ytor, ungefär som ett passerkort. Tanken är att underlätta vardagen med betalningar, inloggningar och behov av plastkort, men möjligheterna är mycket större än så.

För Jowan Österlund, som alltid varit intresserad av teknik, tv-spel och science fiction, började det som ett litet sidoprojekt efter att han 1998 hört talas om möjligheten för första gången. Sedan dess har tekniken utvecklats och Jowan Österlunds verksamhet har växt, både i Sverige och internationellt.

– 2014-2015 började jag ringa runt till vd:ar och inflytelserika personer. Jag talade om för dem att det här kommer att bli en jättegrej som de inte bör missa, säger han.

Många nappade och så började ryktet sprida sig. Några företag har tagit steget längre. Bland annat resejätten TUI som erbjudit sina anställda chip i handen istället för plastkort.

– Ungefär 100 av deras anställda är chippade och använder det för passage, bokning, login och betalning i företagskafeterian, säger Jowan Österlund.

Chipen kan även användas för att visa biljetten på SJ-tåg och flera gymkedjor har installerat chip-läsare. På näringslivsmässan HBG Talks kommer Jowan Österlund att berätta hur han ser på möjligheterna och framtiden för mikrochip-implantat, och berätta vad han tycker behövs för att det här verkligen ska kunna slå igenom.

– Samhället är ännu inte ikapp teknologin. Chippet ska in i folks kroppar, för det behövs vissa lagar och regleringar. Om vi hade kört på till hundra procent så hade det blivit lite vilda västern, förklarar han.

Varför ska man chippa sig?

– Det är det bästa sättet att skydda sin digitala identitet. Människor som till exempel blir skimmade eller blir av med körkort och pass får gå igenom krångliga och tidskrävande procedurer för att bevisa vem de är.

Om din digitala identitet är knuten till din fysiska person uppstår det aldrig några tveksamheter, säger Jowan Österlund.

Men det verkar ganska otäckt att sätta in ett chip i kroppen?

– Om man är nålrädd kan det ju vara lite otäckt. Men är man rädd för ”storebror” så är det snarare en anledning att göra det för det skyddar ens identitet.

Chippa dig på HBG Talks

Vill du chippa dig? Då ska du komma till konferensen HBG Talks den 17 oktober i Helsingborg arena. Jowan Österlund är på plats för att chippa deltagare och berätta om sitt företag.
2018-12-05
Pressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronikNCC bygger om olycksdrabbad väg för närmare en halv miljardInnovativ Pennförpackning För Mångsidig PackningsproduktÅrets julgåva till naturenKartläggning av drivmedel i Sveriges kommuner: få privatägda elbilar Träffa CaCharge på Evolve ArenaEC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärandeINGO har öppnat ny automatstation i ArvikaWürth ökar tillgängligheten och servicen till kunderna – lanserar ny säljkanalDAF har hittat den äldsta DAF-lastbil som fortfarande är i drift kommersielltSå här förbereder du en stålyta för målning eller lackering på bästa sätt!VBN Components fick tyskt innovationsprisSEKs medarbetare Joakim Grafström tilldelades Elsäkerhetspriset 2018Nytt reningsverk ger bättre hälsa för befolkningen i Bolivia
2018-12-03
LMT Group stärker sin plattform – förvärvar PLM GroupVolvo Car Sverige stärker ställningarna i novemberSiemens levererar flytande kraftverkKorrigerad räckvidd och ändrat namn – Kia e-NiroReact Risk Advisory expanderar till BaltikumFinska seniorer testade prototyperebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligenceDe Sydsvenska hamnarna – Viktiga för hela Sveriges näringslivFredrik Häggström utses till ny VD för Elektrosignal InfraNu öppnar förhandsbokningen av elbilen BMW iX3Interroll presenterar ny matning till företagets Crossbelt SorterÅrets största motorhändelse bjuder återigen på tre mässor under samma tak!Makita lanserar batteridriven metallcirkelsåg på 18VRobert Dahlgren förlänger med PWR Racing som presenterar ny huvudpartnerGroupe PSA och Toyota utökar det långsiktiga samarbetet i EuropaIKEA ökar takten för att bli klimatpositiv 2030 Lions Club på besök i båtproduktionenMånga och ofta samverkande korrosionsproblem i skogsindustrin
2018-11-30
Vi söker en besiktningstekniker till Vinsta (Vällingby)Panasonic lanserar en robust Toughpad-lösning för smidiga pass- och ID-kontroller3DVerkstan och 3D Center samarbetar om att sälja HPs Multi Jet Fusion-lösningar Kunder inom byggsektorn utser NCC som bäst i branschen på hållbarhetUtökat soritment av tryckgivare från SucoKIMO AB har öppnat upp ett nytt lager i StockholmSkanska utvecklar ny logistikanläggning för PostNord i HelsingborgRamirent levererar när NCC bygger vårdboende åt Attendo Care i Ronneby​Biljettförsäljningen öppen till Bilsportgalan 2019Lantmännen Agroetanol och Scania har invigt världens första ED95-lastbil för tyngre transporterHur du blir bättre på att behålla kunder med digital serviceLedare: Cirkulär ekonomi – en verklig möjlighetStudsvik anlitar DVel som leverantör av nya mätsystem Vår transportledning utökar med två ess!SaltX grundare och CTO utses till Årets Tekniker 2018Bernats Bil blir Upplands Motor Kia Niro EV vald till Årets FamiljebilKan lönearbetet bli överflödigt i ljuset av den nya ai-tekniken?Toyota Traigo80 – elektrisk motviktstruck får German Design Award 2019Binero Group lanserar Binero.Cloud – en svensk, säker och klimatsmart molntjänst 2300 besökare när Derome invigde ny husfabrikSå maxar du affärerna på nätet
2018-11-29
Peab bygger kontors- och bostadshus i Jyväskylä i Finland
Annonser