MÅNDAG 20 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidens passerkort är ett mikrochip i handen

Glöm en plånbok som svämmar över av plastkort.
Nycklar och taggar blir överflödiga. Det enda du behöver är ett mikrochip insatt i handen. "Inom tio år kommer en betydande del av människorna i de välutvecklade länderna att ha ett chip", förutspår Jowan Österlund.

Hittills har helsingborgaren Jowan Österlund chippat runt 4 000 svenskar. Han är piercaren som har blivit en av världens största biohackers. Genom sitt företag Biohax International erbjuder han så kallade nfc-chip, vilket står för near field communication.

Med ett enkelt ingrepp placeras ett chip, inte mycket större än ett riskorn, under huden mellan tummen och pekfingret. Tekniken gör att information kan överföras mellan olika ytor, ungefär som ett passerkort. Tanken är att underlätta vardagen med betalningar, inloggningar och behov av plastkort, men möjligheterna är mycket större än så.

För Jowan Österlund, som alltid varit intresserad av teknik, tv-spel och science fiction, började det som ett litet sidoprojekt efter att han 1998 hört talas om möjligheten för första gången. Sedan dess har tekniken utvecklats och Jowan Österlunds verksamhet har växt, både i Sverige och internationellt.

– 2014-2015 började jag ringa runt till vd:ar och inflytelserika personer. Jag talade om för dem att det här kommer att bli en jättegrej som de inte bör missa, säger han.

Många nappade och så började ryktet sprida sig. Några företag har tagit steget längre. Bland annat resejätten TUI som erbjudit sina anställda chip i handen istället för plastkort.

– Ungefär 100 av deras anställda är chippade och använder det för passage, bokning, login och betalning i företagskafeterian, säger Jowan Österlund.

Chipen kan även användas för att visa biljetten på SJ-tåg och flera gymkedjor har installerat chip-läsare. På näringslivsmässan HBG Talks kommer Jowan Österlund att berätta hur han ser på möjligheterna och framtiden för mikrochip-implantat, och berätta vad han tycker behövs för att det här verkligen ska kunna slå igenom.

– Samhället är ännu inte ikapp teknologin. Chippet ska in i folks kroppar, för det behövs vissa lagar och regleringar. Om vi hade kört på till hundra procent så hade det blivit lite vilda västern, förklarar han.

Varför ska man chippa sig?

– Det är det bästa sättet att skydda sin digitala identitet. Människor som till exempel blir skimmade eller blir av med körkort och pass får gå igenom krångliga och tidskrävande procedurer för att bevisa vem de är.

Om din digitala identitet är knuten till din fysiska person uppstår det aldrig några tveksamheter, säger Jowan Österlund.

Men det verkar ganska otäckt att sätta in ett chip i kroppen?

– Om man är nålrädd kan det ju vara lite otäckt. Men är man rädd för ”storebror” så är det snarare en anledning att göra det för det skyddar ens identitet.

Chippa dig på HBG Talks

Vill du chippa dig? Då ska du komma till konferensen HBG Talks den 17 oktober i Helsingborg arena. Jowan Österlund är på plats för att chippa deltagare och berätta om sitt företag.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-15
Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG ChemVärmlandsföretaget Cellcomb gläds åt unikt EU-stödCramo AB och Besqab AB förnyar sitt mångåriga samarbeteBilfinger erhåller order för FUCHS-koncernens expansionNya BMW 8-serie Gran Coupé – här är första glimtenHydroscand lanserar SlangExpress MCKiwa Inspecta går samman med FORCE Technology Sweden FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatanCanon visar innovationer inom storformatsgrafik på FESPA 2019Viktiga beslut för Volkswagen-koncernens framtid
2019-05-14
Enad förändringskraft bland utställare och besökare under årets ElfackVilka utmaningar finns inom gängning?Konfigurera och beställ slangsatser för CEJNs högtryckshydraulikLKs svenska logistikcenter blir koldioxidneutraltGlobala samhällstrender gynnas av 3D-printingVärldens första sollcellsdrivna passagerarbil är härScantruck och Söderberg & Haak redo för Maskinmässa RosersbergAllt fler gör sig oberoende av priser på fossila bränslenBlåkläder byter logotype - Om Sverige vinner hockey-VMRekordminskning av biodrivmedel 2018Anders Borg: "2020 kommer bli en svår prövning för den svenska modellen”Trästomme och stenull gav fördelar i TrikåfabrikenEtt nytt rekordår för Midroc EuropeSäkerhet hela veckan i BoKlokYtterbygg satsar på solkraftEnkel mobil ​app​ vägleder patienter inför operationNytt forskningsprojekt om supermaterialet Grafen i 3D-printingIT-utrustning för industrin Panasonic introducerar R32 Big PACi – ny serie anpassad för grön omställningSäkerhet i fokus tillsammans med Skanska på Safety WeekNya Opel Grandland X Hybrid4 - Opel goes electricBahcos sortiment av tillbehör för maskindrivna verktyg nu komplettRenova bygger för världsunik metallåtervinningSTANLEY lanserar FATMAX CLASSIC PRO vattenpass
2019-05-13
3D Center utökar sin MJF-portfölj med 5200 produktions 3D-skrivarserierKompakt fläktlös IoT edge server med 8-kärnors Intel Core i9-9900KABB tar hem stororder för överföring av vindkraft från NordsjönHexagon Manufacturing Intelligence bjuder in rörtillverkare till event med fokus på rör- och trådmätning Stefan Lindau tar över rodret för Panasonic TOUGHBOOK i NordenHSF, Vimmerby investerar Stapelbara fläktlösning med automatisk funktion för resonansdetektionFörenklad hanteringen av maskin- och transporttjänster med autotilldelningAPM Terminals öppnar i Gävle16 maj öppnar Würths nya butik i MalmöSvevia sanerar mark med sjöutsiktNytt avtal för yrkesutbildningen ska ge fler lärlingarVäghyvel i mästarklass när Hidromek kommer till MaskinExpo
2019-05-10
Kalle Lindh Vargas, operativ chef, har en samordnande roll för kundens bästaLyckad första dag på SPINNERs IN-House Mässa i MünchenJacob Birkeland ny presschef på Skanska ABMaskinFransson har ny hemsidaOracle prisar Panasonic för förmågan att kunna leverera enastående kundupplevelserSå reparerar man komponenter i metall på ett hållbart sättNy Logistikchef på Wibax Redan fler än 10 000 förbokningar för Volkswagens nya elbil ID.3Svevia slår rekord i vunna beläggningsjobb för TrafikverketÅrets omgång av Venture Cup Startup imponerar! Circle K inviger första korridoren av supersnabbladdareDavid Frykerås och Elin Ledskog är årets mottagare av Jan Häckners bioenergiprisNy teknik minskar behov av växthusgas Rekordsnabbt bygge av kontor, verkstad och nordiskt reservdelslagerHidromek bryter ny mark sin nya generation maskiner
Annonser