SÖNDAG 17 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidens passerkort är ett mikrochip i handen

Glöm en plånbok som svämmar över av plastkort.
Nycklar och taggar blir överflödiga. Det enda du behöver är ett mikrochip insatt i handen. "Inom tio år kommer en betydande del av människorna i de välutvecklade länderna att ha ett chip", förutspår Jowan Österlund.

Hittills har helsingborgaren Jowan Österlund chippat runt 4 000 svenskar. Han är piercaren som har blivit en av världens största biohackers. Genom sitt företag Biohax International erbjuder han så kallade nfc-chip, vilket står för near field communication.

Med ett enkelt ingrepp placeras ett chip, inte mycket större än ett riskorn, under huden mellan tummen och pekfingret. Tekniken gör att information kan överföras mellan olika ytor, ungefär som ett passerkort. Tanken är att underlätta vardagen med betalningar, inloggningar och behov av plastkort, men möjligheterna är mycket större än så.

För Jowan Österlund, som alltid varit intresserad av teknik, tv-spel och science fiction, började det som ett litet sidoprojekt efter att han 1998 hört talas om möjligheten för första gången. Sedan dess har tekniken utvecklats och Jowan Österlunds verksamhet har växt, både i Sverige och internationellt.

– 2014-2015 började jag ringa runt till vd:ar och inflytelserika personer. Jag talade om för dem att det här kommer att bli en jättegrej som de inte bör missa, säger han.

Många nappade och så började ryktet sprida sig. Några företag har tagit steget längre. Bland annat resejätten TUI som erbjudit sina anställda chip i handen istället för plastkort.

– Ungefär 100 av deras anställda är chippade och använder det för passage, bokning, login och betalning i företagskafeterian, säger Jowan Österlund.

Chipen kan även användas för att visa biljetten på SJ-tåg och flera gymkedjor har installerat chip-läsare. På näringslivsmässan HBG Talks kommer Jowan Österlund att berätta hur han ser på möjligheterna och framtiden för mikrochip-implantat, och berätta vad han tycker behövs för att det här verkligen ska kunna slå igenom.

– Samhället är ännu inte ikapp teknologin. Chippet ska in i folks kroppar, för det behövs vissa lagar och regleringar. Om vi hade kört på till hundra procent så hade det blivit lite vilda västern, förklarar han.

Varför ska man chippa sig?

– Det är det bästa sättet att skydda sin digitala identitet. Människor som till exempel blir skimmade eller blir av med körkort och pass får gå igenom krångliga och tidskrävande procedurer för att bevisa vem de är.

Om din digitala identitet är knuten till din fysiska person uppstår det aldrig några tveksamheter, säger Jowan Österlund.

Men det verkar ganska otäckt att sätta in ett chip i kroppen?

– Om man är nålrädd kan det ju vara lite otäckt. Men är man rädd för ”storebror” så är det snarare en anledning att göra det för det skyddar ens identitet.

Chippa dig på HBG Talks

Vill du chippa dig? Då ska du komma till konferensen HBG Talks den 17 oktober i Helsingborg arena. Jowan Österlund är på plats för att chippa deltagare och berätta om sitt företag.
2019-02-12
Stororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastrukturBehåll säkerheten, även vid arbete på distans!Hela produktionskedjan under ett tak när Industrimässorna arrangerades på Malmömässan
2019-02-08
Kör säkert på sportlovetNCC bygger parkeringshus för över 400 bilar i VästeråsTvå dagar fyllda av nyheter, inspiration och framtidsspaningStark ekonomi möjliggör viktiga framtidssatsningarSlangExpress har växlat upp i KarlskronaMAN Truck & Bus Sverige AB förstärker försäljningsorganisationen Dags för Dalarna att utse Årets dalakraft!Ett hållbart och giftfritt byggande – så når vi dit Certifikatet för Serporoc fasadsystem förnyas för ytterligare 5 år inom kortNu fler än 50 000 laddhybrider i SverigeKlimatsmarta KomatsuMazda presenterar MX-5 30th Anniversary EditionNya möjligheter med digitala tvillingar.Würth Svenska utökar sin produktportfölj med arbetskläder – säljstart våren 2019Så gör vi framtiden lite mer hållbar – Sweco bjuder in till hållbarhetsvecka i MalmöFinjas nya produktionslinje för EPS-betong invigdFörfinad kraft
2019-02-07
Kunskap på riktigtNy Lissmac till Söderhamn Bilia fortsätter sin expansion av Netbil Begagnat i SverigeVolvo Cars rapporterar ett rörelseresultat på 14.2 miljarder kronor 2018Upphandlingskrav ska bidra till mindre avfall inom byggsektornProduktionsrekord för Vattenfalls kärnkraftBMW:s tekniska flaggskepp testas just nu i Arjeplog
Annonser