SÖNDAG 21 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidens passerkort är ett mikrochip i handen

Glöm en plånbok som svämmar över av plastkort.
Nycklar och taggar blir överflödiga. Det enda du behöver är ett mikrochip insatt i handen. "Inom tio år kommer en betydande del av människorna i de välutvecklade länderna att ha ett chip", förutspår Jowan Österlund.

Hittills har helsingborgaren Jowan Österlund chippat runt 4 000 svenskar. Han är piercaren som har blivit en av världens största biohackers. Genom sitt företag Biohax International erbjuder han så kallade nfc-chip, vilket står för near field communication.

Med ett enkelt ingrepp placeras ett chip, inte mycket större än ett riskorn, under huden mellan tummen och pekfingret. Tekniken gör att information kan överföras mellan olika ytor, ungefär som ett passerkort. Tanken är att underlätta vardagen med betalningar, inloggningar och behov av plastkort, men möjligheterna är mycket större än så.

För Jowan Österlund, som alltid varit intresserad av teknik, tv-spel och science fiction, började det som ett litet sidoprojekt efter att han 1998 hört talas om möjligheten för första gången. Sedan dess har tekniken utvecklats och Jowan Österlunds verksamhet har växt, både i Sverige och internationellt.

– 2014-2015 började jag ringa runt till vd:ar och inflytelserika personer. Jag talade om för dem att det här kommer att bli en jättegrej som de inte bör missa, säger han.

Många nappade och så började ryktet sprida sig. Några företag har tagit steget längre. Bland annat resejätten TUI som erbjudit sina anställda chip i handen istället för plastkort.

– Ungefär 100 av deras anställda är chippade och använder det för passage, bokning, login och betalning i företagskafeterian, säger Jowan Österlund.

Chipen kan även användas för att visa biljetten på SJ-tåg och flera gymkedjor har installerat chip-läsare. På näringslivsmässan HBG Talks kommer Jowan Österlund att berätta hur han ser på möjligheterna och framtiden för mikrochip-implantat, och berätta vad han tycker behövs för att det här verkligen ska kunna slå igenom.

– Samhället är ännu inte ikapp teknologin. Chippet ska in i folks kroppar, för det behövs vissa lagar och regleringar. Om vi hade kört på till hundra procent så hade det blivit lite vilda västern, förklarar han.

Varför ska man chippa sig?

– Det är det bästa sättet att skydda sin digitala identitet. Människor som till exempel blir skimmade eller blir av med körkort och pass får gå igenom krångliga och tidskrävande procedurer för att bevisa vem de är.

Om din digitala identitet är knuten till din fysiska person uppstår det aldrig några tveksamheter, säger Jowan Österlund.

Men det verkar ganska otäckt att sätta in ett chip i kroppen?

– Om man är nålrädd kan det ju vara lite otäckt. Men är man rädd för ”storebror” så är det snarare en anledning att göra det för det skyddar ens identitet.

Chippa dig på HBG Talks

Vill du chippa dig? Då ska du komma till konferensen HBG Talks den 17 oktober i Helsingborg arena. Jowan Österlund är på plats för att chippa deltagare och berätta om sitt företag.
2018-10-16
Siemens på SKYDD: Rätt integrerad säkerhetslösning spar pengar och miljöGripdonet PGN-plus-P från SCHUNK nu också i explosionsskyddat utförande Ett steg närmre mot mer hållbara asfalttransporterPressinbjudan: Logistik & Transport 2018Stjärnorna på företagarhimlen: Vem blir Årets Företagare i Sverige 2018?DAF presenterar en ny kollektionMiljörivarna fortsätter sin tillväxtresa Innovativa material från kemiindustrin en förutsättning för hållbara förpackningarNorton lanserar nya slipduksrullar och –arkVD håller låda #11 - Let's talk!Ekstrands presenterar ytterdörrar i ek panelKundanpassad träpall säkrar godsetNy kampanj ska minska antalet pågrävda elledningarGreen Cargo testkör de nya Transmontanaloken
2018-10-15
VBN Components firar 10 år av materialutvecklingErgonomisk fatkärra för ex-zonerNy Toughbook-studie hjälper post- och logistikföretag att möta framtidens utmaningarVolvo Cars tillåter HVO100 för taxibolagen i SverigeInbjudan till Stora Ensos media och analytiker webbsändningar den 26 oktober 2018ABB:s Robotikstipendium tilldelas forskarstudent vid MDHSkanska tecknar tilläggskontrakt för projekt i Nashville, USA, för USD 59 M, cirka 534 miljoner kronorFinja lanserar rörliga arbetsanvisningar i 3D om badrumsrenoveringnorelem förankrar säkerheten med nya lastbärande öglor och skruvarVTI utvecklar effektivare halkbekämpningCTC lanserar ny större varvtalsstyrd bergvärmepumpHär är storsäljaren framför alla – baklampan du aldrig behöver byta utSvevia bygger om trafikplats HedentorpNärmare 10 000 besökte årets Scanautomatic och ProcessTeknikTMF i siffror & TMF:s marknadsrapport från Trä- och MöbelföretagenHager fortsätter bredda produktportföljenFlest miljardföretag i elinstallationsbranschenebm-papst bygger ny produktionsanläggning i KinaUpplands Motor stärker marknadsteametScanDraft erbjuder utbildning inom helfoliering i Göteborg Nu storsatsar Hitachis verktygsverksamhet under nytt varumärke Derome blir Superföretag för femte året i radCramo AB i nytt samarbete med Veidekke Entreprenad AB​Fem nya specialmaskiner lanserade av Hitachi
2018-10-12
3000 ton salt, krångelfritt och snabbt lossatOnepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019
Annonser