LÖRDAG 23 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledning

Att underlätta och utveckla kontakten mellan skolan och näringslivet är nödvändigt för att ge elever en reell chans att göra väl underbyggda studie- och yrkesval.
Den nya regeringen bör därför ta tillvara förslagen till förbättringar av studie- och yrkesvägledningen. Det menar Per Jonasson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i en debattartikel på dagenssamhalle.se idag.

Elever som utbildar sig till kyl- och värmepumpstekniker är starkt efterfrågade på arbetsmarknaden och får i hög utsträckning stabila jobb med bra lön efter sina studier. Ändå är det för få som söker sig till de utbildningar som finns och arbetskraftsbrist är ett stort problem i branschen. En orsak till detta är att unga människor helt enkelt inte har kunskap om yrket. Ett pågående arbete görs just nu med att utreda förslag till förbättringar av studie- och yrkesvägledningen. För oss och många andra branscher är det av yttersta vikt att detta arbete fullföljs av nästa regering.

I skrivande stund är det osäkert vilka partier som kommer att bilda regering i Sverige, men oavsett hur regeringen är sammansatt kommer utbildningssystemets matchning mot arbetsmarknaden att vara en viktig fråga under den kommande mandatperioden.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen vill därför passa på att göra ett medskick till en ny regering – ta vara på det arbete som görs i utredningen ”En utvecklad studie- och yrkesvägledning” (Dir. 2017:116). Två av utredningens uppdrag är att ”analysera hur undervisningen samt kompetensen hos pedagogisk personal kan utvecklas inom studie- och yrkesvägledning och området arbetslivskunskap” och att ”analysera hur studie- och yrkesvägledarens roll kan stärkas och i högre grad integreras i verksamheten”. Svaren på dessa båda uppdrag är avgörande för kompetensförsörjningen inom såväl kyl- och värmepumpbranschen som många andra yrkesområden.

För oss finns det ett antal förslag vi anser är viktiga att de kommer med i utredningen och sedan fångas upp av den nya regeringen. Vi vill:

- Att studie- och yrkesvägledningen tydligare ska integreras i den ordinarie undervisningen.

- Att eleverna får information om vilka yrken som ger dem bäst förutsättningar till arbete efter studierna.

- Att studie- och yrkesvägledarnas roll uppvärderas genom att skolhuvudmännen får ett tydligare ansvar för att säkerställa elevernas arbetsmarknadskunskaper och i att förbättra det yrkesförberedande samarbetet mellan skola och näringsliv.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och våra medlemsföretag har givetvis ett eget intresse i en väl fungerande studie- och yrkesvägledning, men framförallt tror vi att det finns ett samhällsintresse i att elever inom den svenska grundskolan får en generellt bättre kunskap om arbetsmarknaden och vilka jobb som finns. Vi är övertygade om att en bättre arbetsmarknadskunskap, genom att elever får möta olika yrken kopplat till ämnen i skolan även skulle öka nyfikenheten och kunskapstörsten hos elever och på det sättet bidra till skolans kunskapsmål.

Studie- och yrkesvägledare har och kommer att ha en viktig roll i att ge elever vägledning inför deras yrkesval. Att underlätta och utveckla kontakten mellan skolan och näringslivet är dock nödvändigt för att verkligen ge elever chansen att göra väl underbyggda studie- och yrkesval. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och våra medlemmar är beredda att bidra i det arbetet
2019-02-19
De jobbar med högteknologiskt hantverkNya funktioner lanserade i vår CAD-servicePeab bygger kontor och bostäder i LinköpingNu är vi på plats på LogiMat 2019! Världspremiär för holografisk artificiellt intelligent mässvärd Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator ”Samarbeten är det viktigaste för att skapa ett fossilfritt 2045”Väderstad ser fram mot SIMAAutomation stärker svensk industris konkurrenskraftRenta expanderar och öppnar ny depå i Hässleholm!ITAB och Logent inleder långsiktigt partnerskapConsid stänger ännu ett rekordår – miljarden i sikteUppkopplad byggplatsSubaru VIZIV Adrenaline ConceptErlandsson Bygg och Ramirent i värdefullt säkerhetssamarbeteUppdaterad hemsida för Norton Clipper reservdelarDet är nödvändigt med ökad samverkanKraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriserSiemens uppdaterar sin NX-programvara med artificiell intelligens och maskininlärningOpel flyttar huvudkontoret till MalmöSCA först ut att testa flishugg som ger mindre spill
2019-02-18
Så kommer modern datadelning att förändra SaaSÖppet hus 14 mars i SollentunaHexagon håller event i södra SverigeProcurator i Örnsköldsvik i virtuellt showroomFord släpper ST-version av nya FocusNCC:s nya huvudkontor blir en hållbar byggnad i Solna EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitetNya innovativa och smarta soptunnor på plats i StrömstadFree2move och IBM utbildar fastighetsbranschen om IoT och AISCA hade Grand Opening av Östrand och Zert var där!Johanna Osbeck ska Utveckla Sigmas Verksamhet inom Inbyggda SystemSRS lanserar ny halvpall tillverkad av kasserade pallarSchneider Electric vinner designpris för kabelvinda Mitsubishi premiärvisar 2020 års ASX på bilsalongen i GenèveÖkat fokus på Saab-affären och LogistikHållbarhet i fokus på Norje Smidesfabrik
2019-02-15
Panasonic förbättrar leveranstiderna för TOUGHBOOK Upptäck värmeutveckling i tidSkanska bygger ny grundskola i KarlstadLiten, billig och smartPeab startar bostadsrättsskola på flera språkCarlstad Machinetools inleder samarbete med Siemens Finans!DHL Express Sverige har tilldelats utmärkelsen Top Employer för femte året i rad Nowaste Logistics satsar på autonoma truckarShuttlesystem för förbättrad lagerhanteringFortsatt tillväxt och kraftig lönsamhetsförbättringHär är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare 2019”!Ett välvt tillskott i Strands-familjenStadens transporter ska vara fossilfria senast 2030Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutetHenkel visar hållbar teknologi på Scandinavian Coating 2019Armatec utvecklas och har förstärkt med nya medarbetareMLT´s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige.Lindab öppnar Innovation Hub i HelsingborgElmia belönar framgångsrika utställare med nytt prisHilti levererar den saknade biten i inventariehanteringspussletSkattemedel ska användas effektivtVolkswagen släpper designskiss på kommande T-Roc R
2019-02-14
Safe Control fördubblar sin kapacitet för dragprovningNu släpps KIMOs nya Utbildningskoncept Lunch & Learn!ABB Sveriges vd tilldelas medalj från H.M. Konungen
Annonser