TORSDAG 20 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledning

Att underlätta och utveckla kontakten mellan skolan och näringslivet är nödvändigt för att ge elever en reell chans att göra väl underbyggda studie- och yrkesval.
Den nya regeringen bör därför ta tillvara förslagen till förbättringar av studie- och yrkesvägledningen. Det menar Per Jonasson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i en debattartikel på dagenssamhalle.se idag.

Elever som utbildar sig till kyl- och värmepumpstekniker är starkt efterfrågade på arbetsmarknaden och får i hög utsträckning stabila jobb med bra lön efter sina studier. Ändå är det för få som söker sig till de utbildningar som finns och arbetskraftsbrist är ett stort problem i branschen. En orsak till detta är att unga människor helt enkelt inte har kunskap om yrket. Ett pågående arbete görs just nu med att utreda förslag till förbättringar av studie- och yrkesvägledningen. För oss och många andra branscher är det av yttersta vikt att detta arbete fullföljs av nästa regering.

I skrivande stund är det osäkert vilka partier som kommer att bilda regering i Sverige, men oavsett hur regeringen är sammansatt kommer utbildningssystemets matchning mot arbetsmarknaden att vara en viktig fråga under den kommande mandatperioden.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen vill därför passa på att göra ett medskick till en ny regering – ta vara på det arbete som görs i utredningen ”En utvecklad studie- och yrkesvägledning” (Dir. 2017:116). Två av utredningens uppdrag är att ”analysera hur undervisningen samt kompetensen hos pedagogisk personal kan utvecklas inom studie- och yrkesvägledning och området arbetslivskunskap” och att ”analysera hur studie- och yrkesvägledarens roll kan stärkas och i högre grad integreras i verksamheten”. Svaren på dessa båda uppdrag är avgörande för kompetensförsörjningen inom såväl kyl- och värmepumpbranschen som många andra yrkesområden.

För oss finns det ett antal förslag vi anser är viktiga att de kommer med i utredningen och sedan fångas upp av den nya regeringen. Vi vill:

- Att studie- och yrkesvägledningen tydligare ska integreras i den ordinarie undervisningen.

- Att eleverna får information om vilka yrken som ger dem bäst förutsättningar till arbete efter studierna.

- Att studie- och yrkesvägledarnas roll uppvärderas genom att skolhuvudmännen får ett tydligare ansvar för att säkerställa elevernas arbetsmarknadskunskaper och i att förbättra det yrkesförberedande samarbetet mellan skola och näringsliv.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och våra medlemsföretag har givetvis ett eget intresse i en väl fungerande studie- och yrkesvägledning, men framförallt tror vi att det finns ett samhällsintresse i att elever inom den svenska grundskolan får en generellt bättre kunskap om arbetsmarknaden och vilka jobb som finns. Vi är övertygade om att en bättre arbetsmarknadskunskap, genom att elever får möta olika yrken kopplat till ämnen i skolan även skulle öka nyfikenheten och kunskapstörsten hos elever och på det sättet bidra till skolans kunskapsmål.

Studie- och yrkesvägledare har och kommer att ha en viktig roll i att ge elever vägledning inför deras yrkesval. Att underlätta och utveckla kontakten mellan skolan och näringslivet är dock nödvändigt för att verkligen ge elever chansen att göra väl underbyggda studie- och yrkesval. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och våra medlemmar är beredda att bidra i det arbetet

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-17
VVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUS Många fördelar med intelligent uppvärmningFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
Annonser