SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Gasum erbjuder en lösning för renare transport och industri i Sverige

Gas möjliggör minskade utsläpp, snabbt och kostnadseffektivt
De nordiska länderna är förgrundsfigurer när det gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi, men även de står inför utmaningar när det gäller hantering av den växande efterfrågan för ren verksamhet i anslutning till tunga transporter, sjöfart och industriproduktion. För att uppnå EU:s ambitiösa målsättningar för minskade utsläpp, måste alla tillgängliga verktyg utnyttjas. Det nordiska energiföretaget Gasum gör sitt genom att expandera sitt nätverk med gaspåfyllningsstationer över hela Norden och genom att öppna en gemensam biogasanläggning med Stora Enso vid de sistnämndas pappersbruk i Nymölla.

Målsättningen för minskade utsläpp av växthusgaser för de kommande åren är mycket ambitiös. Tidigare i år införde EU nya utsläppsregler, med kravet att koldioxidutsläpp från tunga fordon (HDV:er) ska minskas med 30 procent före 2030. Dessutom har International Maritime Organisation (IMO) som mål att minska utsläppen från sjöfart med 50 procent före 2050 jämfört med 2008 års nivåer. Sveriges målsättning för vägtransporter är att minska utsläppen med 70 procent från 2010 års grundnivå före 2030.

Som respons på den växande efterfrågan för bränslen med låga utsläppsnivåer i Sverige, bygger Gasum ett nätverk med gaspåfyllningsstationer. De första två gasstationerna har öppnat i Västerås, Norrköping, Örebro och i Jönköping.

Sammanlagt siktar Gasum på att skapa ett nätverk med 50 nya HDV-gaspåfyllningsstationer i Finland, Sverige och Norge tidigt 2020, vilket är ett viktigt steg i utvecklingen av gasmarknaden för HDV:er och även för utvecklingen av den nordiska gasmarknaden i sin helhet. Utöver detta andra spelare investerar också denna infrastruktur.

Utöver att expandera sitt nätverk med gaspåfyllningsstationer, investerar Gasum även kraftigt i att öka sin biogasproduktion i Sverige genom att investera i sina befintliga biogasanläggningar och via samarbetsprojekt för att utveckla biogasmarknaden. Ett exempel på dessa nya samarbetsprojekt är öppnandet av den nya biogasanläggningen med Stora Enso vid Nymölla pappersbruk, som är planerat för 2020. Anläggningen kommer att vara den största anläggningen för flytande biogas (LBG) i Sverige och kommer att erbjuda förnybart bränsle för runt 200 långtradare, med en förväntad produktion på 75–90 GWh per år.

Potentialen för biogas i Norden är betydande, eftersom råmaterialbasen för biogasproduktion är av varierande natur, med allt från bioavfall och slam till djurspillning och gräsensilage. Biogasanläggningen i Nymölla är ett bra exempel på en expanderande råmaterialbas inom biogasproduktion, eftersom biogasanläggningen använder sig av avloppsvatten från pappersbruket som råmaterial. Anläggningen kommer att representera en viktig milstolpe när det gäller främjande av cirkulär ekonomi i samarbete med den tunga industrin i Sverige.

"Biogasanläggningen i Nymölla är ett bra exempel på pionjärsamarbetet mellan Stora Enso och Gasum för att öka hållbarheten inom industriprocesser och samtidigt producera förnybart bränsle. Detta bränsle kan användas inom industriella värdekedjor för att öka hållbarheten ytterligare. Vi ser betydande potential inom flera industriområden och inom olika samarbetsmodeller för att öka produktionskapaciteten för biogas snabbt i Norden. Jag hoppas att vi kommer att se nya biogasprojekt snart inom pappers- och massaindustrin”, säger Jukka Metsälä, vice president, Traffic, Gasum.

Genom att använda naturgas kan Sverige uppnå utsläppsmålsättningarna för HDV:er och sjötransporter som har införts av EU och IMO, snabbt och kostnadseffektivt.

Gasums naturgas och biogas är de billigaste förnybara bränslena, vilket minskar kostnaderna betydligt inom industri och transporter och förbättrar konkurrenskraften för lokala företag.

Användningen av flytande naturgas (LNG) i Norden har ökat under det senaste året, i synnerhet inom sjötransporter.

Denna tillväxt är delvis på grund av de allt strängare utsläppskraven för fartyg. Användningen av LNG leder inte till några svaveloxidutsläpp och LNG uppfyller även utsläppsmålen som har satts för kväveoxid-, partikel- och koldioxidutsläpp – vilket är viktigt i synnerhet i Östersjöområdet.

LNG spelar en viktig roll när det gäller att möjliggöra övergång till förnybara bränslen. Det är den bästa tillgängliga lösningen för en snabb minskning av utsläppen av växthusgaser, eftersom utsläppen är 15–20 procent lägre jämfört med dieselbränslen. Samma gasinfrastruktur som används för LNG kan även användas för flytande biogas (LBG), vilket gör övergången till LBG enkelt och kostnadseffektiv. Användning av miljövänlig LBG kan minska växthusgasutsläppen med upp till 85 procent jämfört med fossila bränslen. Och det bästa av allt, är att Gasum redan erbjuder dessa lösningar i dagsläget.

För ytterligare information, var vänlig kontakta:
Jukka Metsälä, vice president, Traffic, Gasum
Telefon: +358 40 5633 756, firstname.lastname(a)gasum.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN