SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Gnosjö Automatsvarvning samarbetar med Volvo, RISE och CFR i nytt projekt

Jens Ringborg ser forskningsprojektet som mycket intressant
– Likt droppen som urholkar stenen kan förekomst av partiklar i till exempel smörjsystem för motorer orsaka onödigt slitage. Tillsammans med Volvo CE, Volvo Lastvagnar, RISE och Centrum för renhet ska vi bland annat undersöka var i produktionen av komponenter smutspartiklar uppstår, vilken påverkan de har och hur förekomsten av dem kan minimeras.

Jens Ringborg är ansvarig för renhetsanalyser på Gnosjö Automatsvarvning. En stor del av deras produktion är svarvning av precisionsdetaljer till bilindustrin. Han ser forskningsprojektet som mycket intressant.

– Minimering av partiklar under produktion leder i slutänden till produkter, i det här fallet fordon, som håller längre. En optimalt ren produktion minskar även behovet av tvätt vilket i sin tur minskar förbrukningen av vatten, kemikalier och energi.

I beskrivningen av forskningsprojektet står det bland annat: ”Det långsiktiga målet är att kunna sätta in rätt åtgärder för hantering av partiklar för optimal produktprestanda och undvika onödiga åtgärder som konsumerar resurser och skapar miljöbelastning.”

– Ja, det här handlar i högsta grad om hållbarhet vilket är en av anledningarna till vi är med. Hållbarhetsfrågan är viktig både för oss och för fordonsindustrin i stort. Och det handlar inte bara om el kontra bensin och diesel, som man kan luras att tro av media.

Jens Ringborg berättar att man därför, för en tid sedan, bjöd in till direktsänd debatt om vad fordonsindustrin och dess underleverantörer kan göra i hållbarhetsfrågan. Deltagare i debatten var Jakob Lagercrantz tidigare ordförande i Greenpeace, Jan-Erik Berggren, redaktör för Allt om bilar på Expressen, Henrik Otto, Creative Director, tidigare Design Director på Volvo Cars, Fredrik Sidahl, CEO för Fordonskomponentgruppen och Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning.

– Debatten kom naturligtvis att handla mycket om ansvar. Hur ska till exempel bilindustrin kunna energideklarera bilarna de säljer genom att ha full koll på tillverkningen av alla ingående detaljer? I en sådan stor fråga kan projektet med partikelrenhet på lång sikt få betydelse för produktionen. Men också för förståelsen för varandras verksamheter i samarbetet mellan oss som liten underleverantör och en betydande aktör som Volvo, avslutar Jens Ringborg.


Projektet ”Inverkan av partiklar vid produktion av partikelkänsliga system förstudie inför ökade krav på nya komponenter” koordineras av RISE IVF med bidrag från Vinnova. Deltagare i projektet är RISE IVF / RISE, Gnosjö Automatsvarvning, Volvo CE AB, Volvo Lastvagnar AB och CFR (Centrum för renhet).
Kontaktinformation
Postadress
Box 182
33524 Gnosjö
Besöksadress
Lidängs­vägen 1
33524 Gnosjö
Region
Gnosjö
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556040-6521
Grundat: 1974
Anställda: 55
Välkommen till Gnosjö Automatsvarvning.

Gnosjö Automatsvarvning tillverkar produkter med hög precision och bästa tänkbara kvalité. Vi har alla möjligheter att automatsvarva avancerade detaljer i vår moderna maskinutrusting.

Gnosjö Automatsvarvnings maskinpark består av ett flertal rundbordsautomater och NC-svarvar.
Dessa klarar upp till diameter 42 mm och NC-svarvarna klarar upp till diameter 65 mm, samtliga för tillverkning av komplicerade detaljer. Rundbordsautomaterna används i huvudsak till stora serier och CNC-maskinerna är lämpligast för små serier.

En styrka på Gnosjö Automatsvarvning är vår kvalitetsmätutrustning som borgar för en jämn och hög kvalité. Alla mätningar som görs lagras och sparas i SPS.

Renhetsanalys:
Gnosjö automatsvarvning erbjuder också renhetsanalyser av komponenter, oljor och tvättvätskor. Renhetsmätning av komponenter görs för att fastställa den mängd smuts som detaljer (ytan), oljor, tvättvätskor eller system innehåller. Det finns flera sätt att mäta renhet, vilken metod som används beror på vilka förutsättningar som finns för att erhålla ett bra resultat.

Produkter: Axlar, Bussningar, Distanshylsor, Hydraulikkopplingar, Kontaktstift, Maskindetaljer, Muttrar, Precisionsdetaljer, Rostfritt, Skruvar, Syrafast

Välkommen att kontakta oss.

Certifieringar

ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000 – ISO/TS 16949:2002

Kontakter

Linda Fransson
VD
0370-33 32 51
Solweig Fransson
Försäljning, inköp
0370-33 32 55
Anna Fransson
Lager, företagsledning
0370-33 32 56
Olle Fransson
Företagsledning
0370-33 32 53

Filmer

Gnosjö Automatsvarvning Rundbordsautomat

Gnosjö Automatsvarvning Rundbordsautomat
Gnosjö Automatsvarvning Ivisys sorteringsutrustning

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884