SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island

Målet var att bygga ett parhus gjort av nästan 100 % Ytong lättbetong
Xella Sverige, ledande leverantör av hållbara byggsystem, har levererat flera av sina lösningar till ett byggprojekt på Island. Målet var att bygga ett parhus gjort av nästan 100 % Ytong lättbetong, för att möta kundernas krav på hållbarhet och stabilitet. Men på grund av seismisk aktivitet och extremt väder, har byggprocessen varit allt annat än förutsägbar.

I den isländska orten Garðabæ ligger ett nytt bostadsområde där man har valt att kombinera en urban karaktär med den naturliga omgivningen. Här har två familjer, som tidigare varit grannar, valt att bygga ett radhus och därmed bli grannar igen. De hade höga krav på hållbarhet, men ville gå ifrån Islands traditionella sätt att bygga på. Efter mycket research omkring hållbara bygglösningar, valde de att investera i produkter av Ytong lättbetong – vilket inte faller under normen för isländska byggen.

Då Island är en del av Xella Scandinavias marknad, och det svenska teamet hade den breda kunskap om produkterna som krävdes för projektet, föll det sig naturligt att Xella Sverige skulle hjälpa till att planera och leverera lösningarna. Men under hela byggprocessen har man mötts av utmaningar så som jordbävningar och vulkanutbrott, samt ostabila väderförhållanden med snöstormar och extremt kalla temperaturer. Något som minst sagt har gjort bygget oförutsägbart.

Går ifrån det traditionella
Slutkunderna hade många idéer från start och visste att de inte ville gå i samma fotspår som andra typiskt gör när man pratar om hållbara lösningar – nämligen att bygga i trä. De tittade istället på byggindustrin utanför Island, med fokus på norra Europa, och bestämde sig för att Ytong var det byggnadsmaterial som krävdes för att passa in i det miljövänliga området. Inga Guðmundsdóttir, Xellas exklusiva leverantör på Island, förklarar:

- Målet var att bygga hela huset av Ytong lättbetong, utan att det skulle överstiga kostnaden för isländska standardmaterial. Och vi lyckades nästan till 100 %. Det enda som kunden valde bort till slut var trapporna, då de skulle ha kostat dubbelt så mycket som en vanlig lösning här på Island. Så vi ser potential till att förbättra oss även här, då vi ständigt arbetar för att erbjuda lösningar som kan omforma den isländska byggprocessen.

Inga Guðmundsdóttir berättar även att Islands byggbransch är väldigt monopolistisk och saknar den kunskapen som krävdes för projektet. Därför valde man att kontakta Xella Sverige.

- Eftersom det här är första gången som ett liknande projekt utförs på Island har vi varit tvungna att överkomma många hinder och utmaningar på vägen. Många har varit emot projektet och vi har haft svårt att hitta rätt vetande och utrustning. Därför behövde vi ta hjälp av våra svenska kollegor. Men vi är verkligen förvånade över produkternas enkelhet och hur de förbättrar byggprocessen, och nu när vi har samlat på oss mer kunskap kan vi se fram emot fler Ytong-projekt på Island i framtiden, säger Inga Guðmundsdóttir och fortsätter:

- Våra kunder blev positivt överraskade över materialet och över hur Xella ägnar sig åt att tillverka naturliga och energieffektiva konstruktionsmaterial. De uppskattade även hur forskningsbaserat Xella är och jag tror att det var en av de stora anledningarna till att de valde Ytong lättbetong.

Unikt projekt kräver hög expertis
Men processen har inte bara varit en dans på rosor. Bygget har utförts samtidigt som landet drabbats av flera jordbävningar, pågående vulkanutbrott mindre än 30 kilometer från byggarbetsplatsen, samt extrema väderförhållanden. Inga Guðmundsdóttir, avslutar:

- Under byggets gång var omständigheterna verkligen inte optimala, då den hög-seismiska aktiviteten gjorde vårt jobb betydligt svårare. Dessutom anlände den isländska våren precis när vi började lasta av containrarna med Ytong-materialet, vilket innebar snöstormar, skiftande väder och extremt kalla temperaturer. Island är Guds laboratorium, och vi bygger mitt i det.

För ytterligare information, kontakta:
Fredrik Johansson | CEO Scandinavia, Xella Sverige AB
T +46 734 22 69 73 | E-mail: fredrik.johansson@xella.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga