TORSDAG 21 MARS 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hållbarhet, infrastruktur och digitalisering

Detta valår är det 50 år sedan Olof Palme höll det första talet i Almedalen.
Politikerveckan befinner sig i ständig utveckling och kan 2018 på goda grunder kallas en av världens viktigaste demokratiska mötesplatser. Många intressen möts på samma plats och det ger utrymme för kreativ dialog inom existerande och inte minst nya allianser. Valets stora frågor syns mest i media men parallellt pågår samtal om utveckling av samhället, välfärdssektorer och framtidens infrastruktur.

En fjärdedel av arrangemangen under Almedalsveckan handlar om hållbarhet eller digitalisering. Hållbarhetsagendan och digitaliseringen är övergripande trender som stöper om affärsmodeller och samhällen i grunden. Självfallet har vårt fokus varit på järnvägssystemets roll men det är i kopplingen till globala trender som vi uppnår effekter och stärker retoriken för järnvägens lösningar.

Genomslaget för klimatfrågan och vad som behövs för att uppnå de ambitiösa klimatmålen i transportsektorn är påtagligt, att vi med dagens takt faktiskt inte klarar målet 70 procents minskning till 2030. Det krävs en transformation av hela transportsystemet. Den cirkulära ekonomin, som innefattar smart reducering av materialanvändning, kommer att bli framtidens ödesfråga som kanske allra bäst illustreras av att det privata bilägandet innebär en låg effektivitet i resursanvändning. I den cirkulära ekonomin har tåget som transportmedel en viktig roll att spela.

Rätt infrastruktursatsningar och ramverk för branschens aktörer, inklusive tydligare styrmedel, ska driva utvecklingen av nya affärsmodeller åt rätt håll. Det Klimatpolitiska rådet kan få en nyckelroll.

Ett inspel från Tågoperatörerna i klimatdebatten är en debattartikel på altinget.se om värdering av koldioxid som publicerades före midsommar.

Tågoperatörerna och Swedtrain höll i tre seminarier i årets Almedalen: ”Nya teknologier och framtidens transporter”, ”Nya stambanor för järnväg – en investering i Sveriges framtid” och ”Mer gods på järnväg, en ökning med 100 procent till år 2030”. Med anledning av den Godstransportstrategi som regeringen presenterade den 28 juni fick vi möjlighet att ge en översikt över möjligheterna med strategin kopplat till Tågoperatörernas branschövergripande strategiarbete under våren. Karin Svensson Smith (MP) framhöll vikten av att fokusera budskapen om vilka mål vi kan nå och sätta tydliga mål för branschen avseende överflyttningen av gods från väg till järnväg. Vi återkommer i höst till det fortsatta arbetet inom ramen för den mycket välkomna Godstransportstrategin.

Vi arrangerade också ett rundabordssamtal om Ökad trygghet och säkerhet i offentliga miljöer, deltog i Rail Test Nordics seminarium om en svensk testbana för järnvägsmateriel i Arvidsjaur, debatterade på temat ”Nollutsläpp i transportsektorn – hur når vi dit och hur kan EU bidra?” med bland andra Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP). Inom ramen för Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik var Tågoperatörerna medarrangörer till seminarium om hur kollektivtrafiken kan bidra till att minska klimatutsläppen. Bland mycket annat i form av kontakter med politiker och nyhetsmedia. I en separat artikel kommer vi att sammanfatta de viktigaste budskapen och intrycken från årets Almedalsvecka.

Gustaf Engstrand
Policyfrågor, EU/CER
gustaf.engstrand@tagoperatorerna.se
070-996 17 99
2019-03-18
Enzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
2019-03-15
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
2019-03-14
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbeståndFounders Alliance har glädjen att presentera finalisterna till Årets Unga Entreprenör 2019Laddbox på köpet vid beställning av elbil – laddar 80 procent snabbare än standardladdningKGK Workshop erbjuder renare luft på jobbetCancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatserNy marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric i Sverige
2019-03-13
Tioårsjubilerande SMV Verktyg växer Den industrialiserade världen står inför en akut brist på arbetskraftBesiktningstekniker till Opus i KumlaNytt ABK-supplement för smidigare och tydligare Construction Management-upphandlingarLimac FormPlast slår ett slag för miljösmarta och närproducerade plastprodukterCamfils luftfilter från Trosa - globala på ISH Frankfurt 2019Volkswagen-koncernen planerar för 22 miljoner elbilar på tio årGrönt ljus för självkörande transporter på allmän vägFull fart framåt!Makita lanserar 2 st 18V värmejackor​Omställning Energisverige på årets Power Circle Summit – Är det evolution eller revolution som gäller?Märsta Förenade vill inte vara en del av dödsstatistiken! Engcon lanserar ny serie lågflödeskrävande markvibratorer för grävmaskiner – kan drivas via tiltrotatornNy generation batterier optimerar trädgårdssysslornaNya företag satsar på MaskinExpoFords nya appar gör det lätt att hitta rätt i trafikenTuffare konkurrens kräver ökad standardiseringBRA lanserar sin första klass: BRA Miljö Class
Annonser