SÖNDAG 15 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hållbarhet, infrastruktur och digitalisering

Detta valår är det 50 år sedan Olof Palme höll det första talet i Almedalen.
Politikerveckan befinner sig i ständig utveckling och kan 2018 på goda grunder kallas en av världens viktigaste demokratiska mötesplatser. Många intressen möts på samma plats och det ger utrymme för kreativ dialog inom existerande och inte minst nya allianser. Valets stora frågor syns mest i media men parallellt pågår samtal om utveckling av samhället, välfärdssektorer och framtidens infrastruktur.

En fjärdedel av arrangemangen under Almedalsveckan handlar om hållbarhet eller digitalisering. Hållbarhetsagendan och digitaliseringen är övergripande trender som stöper om affärsmodeller och samhällen i grunden. Självfallet har vårt fokus varit på järnvägssystemets roll men det är i kopplingen till globala trender som vi uppnår effekter och stärker retoriken för järnvägens lösningar.

Genomslaget för klimatfrågan och vad som behövs för att uppnå de ambitiösa klimatmålen i transportsektorn är påtagligt, att vi med dagens takt faktiskt inte klarar målet 70 procents minskning till 2030. Det krävs en transformation av hela transportsystemet. Den cirkulära ekonomin, som innefattar smart reducering av materialanvändning, kommer att bli framtidens ödesfråga som kanske allra bäst illustreras av att det privata bilägandet innebär en låg effektivitet i resursanvändning. I den cirkulära ekonomin har tåget som transportmedel en viktig roll att spela.

Rätt infrastruktursatsningar och ramverk för branschens aktörer, inklusive tydligare styrmedel, ska driva utvecklingen av nya affärsmodeller åt rätt håll. Det Klimatpolitiska rådet kan få en nyckelroll.

Ett inspel från Tågoperatörerna i klimatdebatten är en debattartikel på altinget.se om värdering av koldioxid som publicerades före midsommar.

Tågoperatörerna och Swedtrain höll i tre seminarier i årets Almedalen: ”Nya teknologier och framtidens transporter”, ”Nya stambanor för järnväg – en investering i Sveriges framtid” och ”Mer gods på järnväg, en ökning med 100 procent till år 2030”. Med anledning av den Godstransportstrategi som regeringen presenterade den 28 juni fick vi möjlighet att ge en översikt över möjligheterna med strategin kopplat till Tågoperatörernas branschövergripande strategiarbete under våren. Karin Svensson Smith (MP) framhöll vikten av att fokusera budskapen om vilka mål vi kan nå och sätta tydliga mål för branschen avseende överflyttningen av gods från väg till järnväg. Vi återkommer i höst till det fortsatta arbetet inom ramen för den mycket välkomna Godstransportstrategin.

Vi arrangerade också ett rundabordssamtal om Ökad trygghet och säkerhet i offentliga miljöer, deltog i Rail Test Nordics seminarium om en svensk testbana för järnvägsmateriel i Arvidsjaur, debatterade på temat ”Nollutsläpp i transportsektorn – hur når vi dit och hur kan EU bidra?” med bland andra Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP). Inom ramen för Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik var Tågoperatörerna medarrangörer till seminarium om hur kollektivtrafiken kan bidra till att minska klimatutsläppen. Bland mycket annat i form av kontakter med politiker och nyhetsmedia. I en separat artikel kommer vi att sammanfatta de viktigaste budskapen och intrycken från årets Almedalsvecka.

Gustaf Engstrand
Policyfrågor, EU/CER
gustaf.engstrand@tagoperatorerna.se
070-996 17 99
2018-07-09
Dalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASBilmarknaden juni 2018Regeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser