ONSDAG 12 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hållbarhet, infrastruktur och digitalisering

Detta valår är det 50 år sedan Olof Palme höll det första talet i Almedalen.
Politikerveckan befinner sig i ständig utveckling och kan 2018 på goda grunder kallas en av världens viktigaste demokratiska mötesplatser. Många intressen möts på samma plats och det ger utrymme för kreativ dialog inom existerande och inte minst nya allianser. Valets stora frågor syns mest i media men parallellt pågår samtal om utveckling av samhället, välfärdssektorer och framtidens infrastruktur.

En fjärdedel av arrangemangen under Almedalsveckan handlar om hållbarhet eller digitalisering. Hållbarhetsagendan och digitaliseringen är övergripande trender som stöper om affärsmodeller och samhällen i grunden. Självfallet har vårt fokus varit på järnvägssystemets roll men det är i kopplingen till globala trender som vi uppnår effekter och stärker retoriken för järnvägens lösningar.

Genomslaget för klimatfrågan och vad som behövs för att uppnå de ambitiösa klimatmålen i transportsektorn är påtagligt, att vi med dagens takt faktiskt inte klarar målet 70 procents minskning till 2030. Det krävs en transformation av hela transportsystemet. Den cirkulära ekonomin, som innefattar smart reducering av materialanvändning, kommer att bli framtidens ödesfråga som kanske allra bäst illustreras av att det privata bilägandet innebär en låg effektivitet i resursanvändning. I den cirkulära ekonomin har tåget som transportmedel en viktig roll att spela.

Rätt infrastruktursatsningar och ramverk för branschens aktörer, inklusive tydligare styrmedel, ska driva utvecklingen av nya affärsmodeller åt rätt håll. Det Klimatpolitiska rådet kan få en nyckelroll.

Ett inspel från Tågoperatörerna i klimatdebatten är en debattartikel på altinget.se om värdering av koldioxid som publicerades före midsommar.

Tågoperatörerna och Swedtrain höll i tre seminarier i årets Almedalen: ”Nya teknologier och framtidens transporter”, ”Nya stambanor för järnväg – en investering i Sveriges framtid” och ”Mer gods på järnväg, en ökning med 100 procent till år 2030”. Med anledning av den Godstransportstrategi som regeringen presenterade den 28 juni fick vi möjlighet att ge en översikt över möjligheterna med strategin kopplat till Tågoperatörernas branschövergripande strategiarbete under våren. Karin Svensson Smith (MP) framhöll vikten av att fokusera budskapen om vilka mål vi kan nå och sätta tydliga mål för branschen avseende överflyttningen av gods från väg till järnväg. Vi återkommer i höst till det fortsatta arbetet inom ramen för den mycket välkomna Godstransportstrategin.

Vi arrangerade också ett rundabordssamtal om Ökad trygghet och säkerhet i offentliga miljöer, deltog i Rail Test Nordics seminarium om en svensk testbana för järnvägsmateriel i Arvidsjaur, debatterade på temat ”Nollutsläpp i transportsektorn – hur når vi dit och hur kan EU bidra?” med bland andra Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP). Inom ramen för Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik var Tågoperatörerna medarrangörer till seminarium om hur kollektivtrafiken kan bidra till att minska klimatutsläppen. Bland mycket annat i form av kontakter med politiker och nyhetsmedia. I en separat artikel kommer vi att sammanfatta de viktigaste budskapen och intrycken från årets Almedalsvecka.

Gustaf Engstrand
Policyfrågor, EU/CER
gustaf.engstrand@tagoperatorerna.se
070-996 17 99
2018-12-10
Med Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare200 000 riskerar körförbud 1 januariNorditek flyttar monteringen för att möta stor efterfrågan på VS1220Rekordökning för laddbara bilar i novemberErfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänsterFödelsedagsfirande och elektrifiering: Opel blickar framåt till 2019Här möter livsmedelsförpackningen framtiden Consids leveranskvalitet i topp enligt kundernaHelt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronik
Annonser