TISDAG 16 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hög kvalitet på alla forskarutbildningar på Högskolan Väst

Igår kom beskedet att även Högskolan Västs forskarutbildning inom produktionsteknik får betyget Hög kvalitet av Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
Det innebär att högskolans alla tre forskarutbildningar håller hög kvalitet enligt UKÄ:s utbildningsutvärderingar.

– Beskedet gör mig glad och stolt! Det visar att vi bedriver utbildningar med hög kvalitet, såväl från grundnivå till doktorshatt, och det är ett kvitto på att vårt kvalitetsarbete ger resultat. Jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade medarbetare, säger Martin Hellström, rektor på Högskolan Väst.

Igår presenterade Universitetskanslersämbetet sitt samlade omdöme av Högskolan Västs forskarutbildning inom produktionsteknik. Betyget hög kvalitet innebär att utbildningen uppfyller samtliga kvalitetskrav som ställs på högre utbildning på forskarnivå. Vid tidigare utvärderingar har samma goda betyg tilldelats högskolans två övriga forskarutbildningar; inom informatik och pedagogik – båda med inriktning arbetsintegrerat lärande (AIL).

I UKÄ:s samlade omdöme av forskarutbildningen inom produktionsteknik lyfts några starka sidor fram:

⦁Att det finns en hög grad av interaktivitet och samverkan mellan doktorander och seniora forskare, och mellan akademin och det omgivande samhället, inklusive industrin och internationella forskningsmiljöer.
⦁Att den formella strukturen för forskarutbildningen säkerställer att målen för kunskap, förståelse, färdighet och förmåga uppfylls med mera.
⦁Att doktoranderna förbereds väl för framtida arbetsliv.

– Vi vet att vår produktionstekniska forskning håller hög klass och det känns skönt att få bekräftelse på att även forskarutbildningen håller samma höga nivå, kommenterar Liselott Lycke, kvalitetschef på Högskolan Väst.

– Dessutom är det glädjande att alla våra forskarutbildningar har blivit granskade och godkända. Vi är troligtvis det enda lärosätet i Sverige som får 100 procent av sina forskarutbildningar granskade. Forsknings- och forskarutbildningsnämnden (FFUN) vid Högskolan Väst har gjort ett gediget arbete under många år, säger Liselott Lycke.

Bedömargrupp och intervjuer
Syftet med UKÄ:s kvalitetsutvärdering är att bedöma i vilken utsträckning forskarutbildningar motsvarar kraven i högskoleförordningen och i högskolelagen. I utvärderingen fokuserar de på hur lärosätet arbetar för att doktoranderna ska nå de examensmål som finns beskrivna i examensordningen. De utvärderar också lärosätets interna arbete med kvalitetssäkring och forskarutbildningens omfattning och kvalitet.

Granskningen har genomförts av en bedömargrupp med ämnessakkunniga, doktorandrepresentanter och arbetslivsföreträdare. Underlag för bedömningarna har varit den självvärdering som utarbetats utifrån UKÄ:s självvärderingsmall med frågor, samt den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå och individuella studieplaner för doktoranderna. Intervjuer har också genomförts med representanter för högskolan och doktorander vid utbildningen.

UKÄ granskar drygt 200 forskarutbildningar mellan 2017 och 2022. I Sverige finns totalt mer än 900 forskarutbildningar spridda över 29 lärosäten och de spänner över en mängd forskningsämnen.

Forskarutbildning leder till doktorsexamen och/eller licentiatexamen. För doktorsexamen krävs 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års heltidsstudier. Licentiatexamen motsvarar 120 högskolepoäng, det vill säga två års heltidsstudier.

Kontaktperson:
Fredrik Danielsson, vice ordförande i FFUN, 0707-76 21 15, fredrik.danielsson@hv.se

Läs UKÄ:s samlade omdöme om Högskolan Västs forskarutbildning inom produktionsteknik

Mer information om Högskolan Västs forskarutbildningar
Text: Christina Axelson

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser