SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hannes är bäst i Sverige!

Hannes Johansson från Jämtlands Gymnasium i Östersund är vinnare av årets Skol-SM i Kyl & Värmepumpteknik som avgjordes den 6-7 maj på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.
I år var det 16 elever från nio skolor som deltog, vilket är rekord för tävlingen. Andraplatsen gick till Petter Gustafsson från värdskolan Erik Dahlbergsgymnasiet och tredjeplatsen gick till Melvin Sigemo från Teknikgymnasiet i Norrtälje. Varje år delas även priset ”bästa skola” ut till den skola vars elever har högst totala poäng i tävlingen. I år var det Polhemsskolan i Gävle som tog hem det priset.

- Det är kul att vinna, säger Hannes. Nu direkt efter gymnasieexamen ska jag göra militärtjänst som mekaniker i Boden, sen ska jag jobba som kyltekniker hemma i Jämtland, säger Hannes.

Årets tävling

Tävlingen består av ett teoriprov och tre praktiska moment. De praktiska momenten bestod av hårdlödning av en detalj enligt ritning, rörbockning enligt en förlaga och koppling av ett tidrelä enligt instruktion.

Under vistelsen i Jönköping var tävlande, deras lärare och medföljande elever på studiebesök på Willys i Huskvarna, där kyldelen är en transkritisk koldioxidanläggning och frysarna består av plugg-in-diskar med propan. Värdar för studiebesöket var Patrik Spjuth, Thomas Hjert och tävlingsdomaren Alexander Bäckman, alla från Polo Kylteknik, som byggt och servar butiken.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, som är arrangör för tävlingen, säger ett stort tack till Erik Dahlbergsgymnasiets kyllärare Urban Gillberg och Christer Johansson. Värdlärarna har ansvarat för många praktiska bitar under tävlingsdagarna och i planeringen. Huvuddomare med ansvar för tävlingsmomentens utformning var Mikael Dagberg, som till vardags är utbildningsansvarig på Tesab. Till sin hjälp hade han i år domarkollegorna Harout Ekizean från Lernia i Uppsala och Alexander Bäckman, till vardags arbetandes som kyl & värmepumptekniker på Polo Kylteknik i Jönköping. Vi tackar även Ahlsell som var tävlingens sponsor.

Grattis och välkommen till kyl- och värmepumpbranschen

SKVP är glada att eleverna, nu när de går ut gymnasiet, visar prov på mycket goda yrkeskunskaper. Föreningen säger grattis till Hannes och välkomnar de snart nybakta studenterna till kyl- och värmepumpbranschen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-19
Unik adapter producerad med hjälp av CNC-svarvQNAP lanserar AI-baserad bildsökningVeeam underlättar datafrihet
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner