ONSDAG 19 JUNI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hemma hos Värmlands största spannmålsbonde

Jan Helin är en minst sagt rutinerad lantbrukare.
Ända sedan 1975 har brukat jorden i Härtsöga, strax utanför Karlstad. Och intresset som började bakom ratten på en 29 hästars Ford-traktor har under årens lopp kommit att bli en passion – fördelat över 750 hektar.

Rullar du in på gårdsplanen hemma hos Jan Helin är det knappast någon 10.000-kronors-fråga att gissa yrket. Praktiskt taget överallt står en maskin eller traktor – här bor utan tvekan en lantbrukare. Men gårdsplanen är bara en liten del av Jans verkliga tillgångar som finns i marken.

”Just nu äger jag runt 750 hektar varav 350 åker, resten arrende”, berättar Jan.

Den omfattningen var det inte 1975, när Jan som femte generation tog över gården.

”I takt med att åren har gått har det blivit mer och mer. Förr i tiden gick det att driva mindre lantbruk betydligt lättare, men idag är det storlantbruk som gäller, vilket gjort att vi ökat allteftersom”.

Våren är Jans favoritårstid
Jan plöjer, sår och skördar spannmål och vall. Såväl höst som vår.

”Varje år blir det väl i runda slängar 3000 ton spannmål och 10 000 ton vall. Hösten är nog den mest intensiva perioden; då slår jag vallen, tröskar och jobbar med höstsådden. Så då finns det att göra, skrattar Jan, och lägger till: ”Alla årstider har något visst. Men våren är alltid speciell, när allt sätter fart”.

Det är då Jans 44 år av lantbrukserfarenhet kommer särskilt till nytta. Tajming är A och O.

”Det viktigaste är alltid att så i rätt tid så att markfukten behålls så bra som möjligt. Samtidigt får man inte så för tidigt heller, då blir det för packat. Det kluriga är att hitta den gyllene medelvägen. Det finns ingen vår som är den andra lik. Sedan är det klart att man har utvecklat en känsla för när det är dags”.

Mer data och teknologi
Förutom fingertoppskänsla krävs det också utrustning. För Jans del allra helst från John Deere.

”Jag har haft John Deere rätt länge nu, och trivs bra med deras grejer. Idag är det data, data, data vilket kan vara en utmaning för en äldre lantbrukare som jag, men man försöker ju hänga med så gott det går”.

För den pågående högsäsongen har Jan också en önskan. Regn. Förra sommarens torka är inget Jan vill se en upprepning av.

”De två senaste somrarna har det inte regnat mycket alls. 2017 var det åtminstone svalare och marken torkade inte ut på samma sätt. När det blir så varmt som ifjol finns det egentligen inte mycket att göra…det är för stora arealer för att vattna. Så det får gärna regna med jämna mellanrum framöver”.

Låt oss – för Jan och alla lantbrukares skull – hoppas att väderguden lyssnar och nås av hans önskan.

Om reportageserien #ilovemymachine
Under parollen/hashtaggen #ilovemymachine kommer du framöver lära känna säljande och köpande kunder hos Klaravik. Personerna är olika och bor i hela landet. Men en sak för dem samman, nämligen kärleken till maskiner, verktyg och fordon.
Kontaktinformation
Postadress
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Besöksadress
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Region
Karlstad
Värmlands län
Sverige
Orgnr:
556881-8693
Grundat: 2012
Anställda: 46
Välkommen till Klaravik.se

Vi är Sveriges snabbast växande nätauktion för maskiner, verktyg och nyttofordon.
Klaravik anlitas av Sveriges största privata och statliga bolag och kommuner.

Välkommen att kontakta oss!

Senaste annonser från Klaravik Nätauktion

Se alla företagets 1 annonser »

Kontakter

Christian Knutsson
070-280 79 20
Klaravik Kundtjänst
Kundtjänst
054-151304
Karin Malmberg
Marknadsansvarig
070-666 98 04

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-06-14
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
2019-06-13
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
2019-06-12
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverkRekordhögt intresse för ingenjörsyrket bland tjejerPlus X Award tilldelas Uponor S-Press PLUS Många fördelar med intelligent uppvärmningFinja lanserar garageprojekt med rörliga arbetsanvisningar och DIY-beskrivningThermotech - ny leverantör till RörvikshusFullständig elektrifiering är inom räckhåll – och billigare än man kan troDePalma Workwer i samarbete med Beijer byggmaterial Deutz-Fahr specialutgåva 6215 TTV WARRIOR, ett perfekt verktyg för alla uppdragSäljstart för nya Volkswagen Passat – mer digital, mer komfortabel och mer utrustadQTF ställer ut på Skånes Energiting 2019Peter Sjödahl ny vd för Woody-kedjanFujitsu sjösätter AI-baserad tjänst för minskade utsläpp till sjöss Serneke bygger bostadsrätter i Sorgenfri i Malmö
2019-06-11
Komatsu bandschaktare schaktar krossmaterial i StockholmSnowflakes nya marknadsplats för datautbyte ska bryta ner databarriärer Vagnar för kontor & konferensrumCEJNs guide till kopplingar för olika testmiljöer
Annonser