ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hemma hos Värmlands största spannmålsbonde

Jan Helin är en minst sagt rutinerad lantbrukare.
Ända sedan 1975 har brukat jorden i Härtsöga, strax utanför Karlstad. Och intresset som började bakom ratten på en 29 hästars Ford-traktor har under årens lopp kommit att bli en passion – fördelat över 750 hektar.

Rullar du in på gårdsplanen hemma hos Jan Helin är det knappast någon 10.000-kronors-fråga att gissa yrket. Praktiskt taget överallt står en maskin eller traktor – här bor utan tvekan en lantbrukare. Men gårdsplanen är bara en liten del av Jans verkliga tillgångar som finns i marken.

”Just nu äger jag runt 750 hektar varav 350 åker, resten arrende”, berättar Jan.

Den omfattningen var det inte 1975, när Jan som femte generation tog över gården.

”I takt med att åren har gått har det blivit mer och mer. Förr i tiden gick det att driva mindre lantbruk betydligt lättare, men idag är det storlantbruk som gäller, vilket gjort att vi ökat allteftersom”.

Våren är Jans favoritårstid
Jan plöjer, sår och skördar spannmål och vall. Såväl höst som vår.

”Varje år blir det väl i runda slängar 3000 ton spannmål och 10 000 ton vall. Hösten är nog den mest intensiva perioden; då slår jag vallen, tröskar och jobbar med höstsådden. Så då finns det att göra, skrattar Jan, och lägger till: ”Alla årstider har något visst. Men våren är alltid speciell, när allt sätter fart”.

Det är då Jans 44 år av lantbrukserfarenhet kommer särskilt till nytta. Tajming är A och O.

”Det viktigaste är alltid att så i rätt tid så att markfukten behålls så bra som möjligt. Samtidigt får man inte så för tidigt heller, då blir det för packat. Det kluriga är att hitta den gyllene medelvägen. Det finns ingen vår som är den andra lik. Sedan är det klart att man har utvecklat en känsla för när det är dags”.

Mer data och teknologi
Förutom fingertoppskänsla krävs det också utrustning. För Jans del allra helst från John Deere.

”Jag har haft John Deere rätt länge nu, och trivs bra med deras grejer. Idag är det data, data, data vilket kan vara en utmaning för en äldre lantbrukare som jag, men man försöker ju hänga med så gott det går”.

För den pågående högsäsongen har Jan också en önskan. Regn. Förra sommarens torka är inget Jan vill se en upprepning av.

”De två senaste somrarna har det inte regnat mycket alls. 2017 var det åtminstone svalare och marken torkade inte ut på samma sätt. När det blir så varmt som ifjol finns det egentligen inte mycket att göra…det är för stora arealer för att vattna. Så det får gärna regna med jämna mellanrum framöver”.

Låt oss – för Jan och alla lantbrukares skull – hoppas att väderguden lyssnar och nås av hans önskan.

Om reportageserien #ilovemymachine
Under parollen/hashtaggen #ilovemymachine kommer du framöver lära känna säljande och köpande kunder hos Klaravik. Personerna är olika och bor i hela landet. Men en sak för dem samman, nämligen kärleken till maskiner, verktyg och fordon.
Kontaktinformation
Postadress
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Besöksadress
Tynäs­gatan 10
65216 Karlstad
Region
Karlstad
Värmlands län
Sverige
Orgnr:
556881-8693
Grundat: 2012
Anställda: 46
Välkommen till Klaravik.se

Vi är Sveriges snabbast växande nätauktion för maskiner, verktyg och nyttofordon.
Klaravik anlitas av Sveriges största privata och statliga bolag och kommuner.

Välkommen att kontakta oss!

Senaste annonser från Klaravik Nätauktion

Se alla företagets 1 annonser »

Kontakter

Christian Knutsson
070-280 79 20
Klaravik Kundtjänst
Kundtjänst
054-151304
Karin Malmberg
Marknadsansvarig
070-666 98 04

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Världspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?
Annonser