MÅNDAG 20 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Henkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.

Henkel hjälper Envases Técnicos Zaragoza S.L. (Entinox)
Henkel hjälper Envases Técnicos Zaragoza S.L. (Entinox), en ledande spansk tillverkare av ölfat i rostfritt stål sätta upp en produktionslinje med en innovativ Bonderite-baserad process utan salpetersyra för betning och passivering av stål. Några exempel på fördelarna är en betydligt säkrare arbetsmiljö, längre livslängd för baden jämfört med traditionella betningssystem med blandade syror och dessutom enastående korrosionshärdighet.

Utmaningen med betningslösningar för rostfritt stål är att få bort glödskal, järnföroreningar och svetsoxider för att få fram en helt passiverad, jämn, ren och vacker yta. Inom livsmedelsindustrin och för viktiga produkter som ölfat måste ytan även vara helt fri från betningsmedel efter processen.

Tillverkarna måste dessutom uppfylla allt strängare arbetsmiljökrav när det gäller utsläpp av potentiellt skadliga ämnen såsom NOx till luften och nitrat till yt- och grundvatten.

"Vi bestämde oss för att början använda Henkels Bonderite C-CP 1300-process för betning och passivering på vår toppmoderna anläggning för fattillverkning i Zaragoza eftersom den erbjöd en idealisk kombination av hög produktivitet och hållbarhet utan kompromisser", berättar José Enrique Gerona, General Manager för Entinox. "Dessutom fick vi stor hjälp av Henkels experter med att sätta upp och optimera processen.”

Bonderite C-CP 1300 är den senaste generationen av Henkels beprövade rengöringsteknologier utan salpetersyra som ursprungligen utvecklades för flera år sedan. Henkels process skiljer sig från de betningssystem med syrablandningar som fortfarande är vanliga inom många områden där rostfritt stål används genom att ingen HNO3 (salpetersyra) ingår. Trots det ger Henkels process utmärkta betnings- och passiveringsresultat. Användningen av den nya processen innebär dessutom att ölbryggerierna nu slipper oroa sig för att rester från betningen med salpetersyra ska finnas kvar i ölfaten och påverka ölets smak.

"Vår Bonderite C-CP 1300-process utvecklades med det klara målet att slippa riskerna med HNO3 i de traditionella betningssystemen med syrablandningar”, förklarar Ronald Elemans, Business Development Manager för Cleaners hos Henkel. "Neutraliseringen av kväveoxidutsläppen från de traditionella systemen kan medföra betydande kostnader, och det finns ingen praktisk möjlighet att få bort nitratet från spillvattnet. Båda faktorerna begränsar dessutom möjligheterna att effektivisera betningsprocessen utan stora investeringar i metoder för att få bort NOx och NO3-joner.”

Bonderite C-CP 1300 kan användas i produktionslinjer med både sprutning och bad och lämpar sig för nästan alla kvaliteter av rostfritt stål baserade på austenitiskt, ferritiskt, martensitiskt stål eller duplexstål, inklusive AISI/SAE 4XX-kvaliteter med hög kromhalt. Systemet inkluderar en starter (ST) för att förbereda badet, två komponenter (R och Z) som upprätthåller betningslösningens pH samt oxidations- och passiveringskapacitet plus en accelerator (TO) som tillval för svårbetade material och applikationer med begränsad kontakttid.

Entinox fat tillverkas normalt av rostfri stålplåt av kvaliteten 1.4307 (AISI 304L), som är en av de mest använda austenitiska kromnickelstållegeringarna. Efter bockning, profilering och svetsning har varje fat en yta på 2 kvadratmeter. Före betningen rengörs faten och avfettas med en Bonderite C-AK-produkt i en spruttvätt. Därefter appliceras Bonderite C-CP 1300 R- och Z-blandningen i ett annat sprutsteg. Den nya tillverkningsanläggningen i Zaragoza har en produktionskapacitet på upp till 450 000 fat per år och erbjuder fatstorlekar från 20 till 50 liter samt 7,75 och 15,5 amerikanska gallon plus olika specialanpassade alternativ.

"Den kvalitet och effektivitet vi får på betningen med Henkels process är enastående”, säger Angel Roche, teknisk chef hos Entinox. "Korrosionshärdigheten är lika bra som med system med syrablandningar med salpetersyra, men Bonderite C-CP 1300-baden har betydligt längre livslängd. Dessutom är lösningen utan salpetersyra mer miljövänlig och gör att vi slipper risken med salpetersyraångor i produktionsområdet.

Och eftersom spillvattnet inte innehåller sexvärt krom kan det behandlas i vår vanliga anläggning för avfallsvatten.”

Förutom fat för transport av öl till barer och restauranger har Bonderite C-CP 1300 stor potential att ge motsvarande kostnads- och miljöfördelar på många andra marknader där rostfritt stål bearbetas. Exemplen omfattar allt från värmeväxlare och kemisk processutrustning till produkter och maskiner av rostfritt stål för livsmedels- och dryckesindustrin samt användningar inom läkemedels- och halvledartillverkning.

Bonderite är ett registrerat varumärke som tillhör Henkel och/eller dess dotterbolag i Tyskland och andra länder.

Anna Hjalmarsson
Marketing Manager AG
Nordics
anna.hjalmarsson@henkel.com
+46104807691

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-15
Volvo Car Group tecknar avtal med CATL och LG ChemVärmlandsföretaget Cellcomb gläds åt unikt EU-stödCramo AB och Besqab AB förnyar sitt mångåriga samarbeteBilfinger erhåller order för FUCHS-koncernens expansionNya BMW 8-serie Gran Coupé – här är första glimtenHydroscand lanserar SlangExpress MCKiwa Inspecta går samman med FORCE Technology Sweden FIA-studie oroas över tillgång till fordonsdatanCanon visar innovationer inom storformatsgrafik på FESPA 2019Viktiga beslut för Volkswagen-koncernens framtid
2019-05-14
Enad förändringskraft bland utställare och besökare under årets ElfackVilka utmaningar finns inom gängning?Konfigurera och beställ slangsatser för CEJNs högtryckshydraulikLKs svenska logistikcenter blir koldioxidneutraltGlobala samhällstrender gynnas av 3D-printingVärldens första sollcellsdrivna passagerarbil är härScantruck och Söderberg & Haak redo för Maskinmässa RosersbergAllt fler gör sig oberoende av priser på fossila bränslenBlåkläder byter logotype - Om Sverige vinner hockey-VMRekordminskning av biodrivmedel 2018Anders Borg: "2020 kommer bli en svår prövning för den svenska modellen”Trästomme och stenull gav fördelar i TrikåfabrikenEtt nytt rekordår för Midroc EuropeSäkerhet hela veckan i BoKlokYtterbygg satsar på solkraftEnkel mobil ​app​ vägleder patienter inför operationNytt forskningsprojekt om supermaterialet Grafen i 3D-printingIT-utrustning för industrin Panasonic introducerar R32 Big PACi – ny serie anpassad för grön omställningSäkerhet i fokus tillsammans med Skanska på Safety WeekNya Opel Grandland X Hybrid4 - Opel goes electricBahcos sortiment av tillbehör för maskindrivna verktyg nu komplettRenova bygger för världsunik metallåtervinningSTANLEY lanserar FATMAX CLASSIC PRO vattenpass
2019-05-13
3D Center utökar sin MJF-portfölj med 5200 produktions 3D-skrivarserierKompakt fläktlös IoT edge server med 8-kärnors Intel Core i9-9900KABB tar hem stororder för överföring av vindkraft från NordsjönHexagon Manufacturing Intelligence bjuder in rörtillverkare till event med fokus på rör- och trådmätning Stefan Lindau tar över rodret för Panasonic TOUGHBOOK i NordenHSF, Vimmerby investerar Stapelbara fläktlösning med automatisk funktion för resonansdetektionFörenklad hanteringen av maskin- och transporttjänster med autotilldelningAPM Terminals öppnar i Gävle16 maj öppnar Würths nya butik i MalmöSvevia sanerar mark med sjöutsiktNytt avtal för yrkesutbildningen ska ge fler lärlingarVäghyvel i mästarklass när Hidromek kommer till MaskinExpo
2019-05-10
Kalle Lindh Vargas, operativ chef, har en samordnande roll för kundens bästaLyckad första dag på SPINNERs IN-House Mässa i MünchenJacob Birkeland ny presschef på Skanska ABMaskinFransson har ny hemsidaOracle prisar Panasonic för förmågan att kunna leverera enastående kundupplevelserSå reparerar man komponenter i metall på ett hållbart sättNy Logistikchef på Wibax Redan fler än 10 000 förbokningar för Volkswagens nya elbil ID.3Svevia slår rekord i vunna beläggningsjobb för TrafikverketÅrets omgång av Venture Cup Startup imponerar! Circle K inviger första korridoren av supersnabbladdareDavid Frykerås och Elin Ledskog är årets mottagare av Jan Häckners bioenergiprisNy teknik minskar behov av växthusgas Rekordsnabbt bygge av kontor, verkstad och nordiskt reservdelslagerHidromek bryter ny mark sin nya generation maskiner
Annonser