ONSDAG 12 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?

Högskolans andra seminarium under Almedalen 2018 handlade om den svenska produktionsindustrin.
Tillverkningsindustrin upplever sin comeback och fler svenska företag väljer åter att producera på hemmaplan. Men hur får vi en livskraftig och hållbar produktionsindustri över hela landet och hur säkrar vi tillgången på kompetens?

Per Nylén är professor i produktionsteknik på Högskolan Väst, och har under flera år bedrivit ett framgångsrikt forskningssamarbete med tillverkningsindustrin i Trollhättan:

- Det är fullt möjligt att få företag att etablera sig och bygga upp sin kompetens, inte bara i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. En framgångsfaktor är att det måste finnas eldsjälar som driver detta. En annan framgångsfaktor handlar om den digitala revolutionen, och hur man kan tillvara på dess möjligheter. Hur skapar vi ett kreativt innovationsklimat?

Forskning handlar inte om att man först forskar i ett antal år, publicerar en avhandling, och sen gör tillämpad forskning.

Forskning är ständig kunskapsutveckling i samverkan mellan företag och forskare. Det uppstår ny kunskap hela tiden, och det är den kunskapen vi vill nå.

- Det är viktigt att forskningen ligger nära verkligen, för vi behöver hjälp från akademierna för att ligga i framkant. Forskning ska kunna omsättas i produktion, säger Hannes Carl Borg från GKN.

Frida Andersson kommer från organisationen Teknikföretagen, en av Sveriges största arbetsgivarorganisationer med 3 900 medlemsföretag som står för en tredjedel av Sveriges export:

- Ganska många av våra företag är globalt ägda. Man väljer ändå att investera i forskning och utveckling här i Sverige, och ibland på mindre orter. Det ser vi som ett oerhört gott betyg för Sverige som innovationsland. Idag har vi dessutom ett trendbrott; vi pratar om kompetensutveckling för de som redan är anställd. Sen är det inte säkert att våra medlemmar vet vilka kompetensbehov man har för att skapa konkurrenskraft. Här behöver vi hjälp från akademin.

Moderator
Maria Derner, Högskolan Väst

Panel
Per Nylén, professor i produktionsteknik, Högskolan Väst
Ulrika Lundh Snis, docent i informatik, Högskolan Väst
Frida Andersson, Teknikföretagen
Lars Hjälmered, riksdagsledamot (M) och vice ordf näringsutskottet
Tomas With, vice förbundsordförande, IF Metall
Hannes Carl Borg, Public Affairs Manager, GKN Aerospace Engine Systems Sweden

Anna Hallberg
Pressansvarig
anna.hallberg@hv.se
0520-22 31 52
0733-97 50 92
2018-12-10
Med Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare200 000 riskerar körförbud 1 januariNorditek flyttar monteringen för att möta stor efterfrågan på VS1220Rekordökning för laddbara bilar i novemberErfaren transportköpare tror på marknadsplats för logistiktjänsterFödelsedagsfirande och elektrifiering: Opel blickar framåt till 2019Här möter livsmedelsförpackningen framtiden Consids leveranskvalitet i topp enligt kundernaHelt nya Toyota RAV4 beställningsbar i SverigeMöt Bill Gates Factfullness-hjältinna: Anna Rosling Rönnlund på Stora Infradagen den 25 januari50 biogasdrivna Mercedes-Benz till Stockholms sophämtningFlest elbränder i äldre bostäderStockholm först ut i Sverige med fossilfria hemleveranserFord presenterar lösning som förutser var trafikolyckor kan inträffaSolel i bussbatterier kapar topparna och gör elnätet smartareEva Persson Fondak får forskningsbidragStefan Gesing utsedd till ny CFO på GROHEMått på cirkularitet testat på produkterMakita lanserar en ny borrskruvdragare och en ny slagborrmaskin på 18V
2018-12-05
Fingerfärdiga räknare från KüblerSkanska säljer utvecklingsprojektet Bergskvadraten i NorrköpingKabelindustrin stärks i nytt samarbeteSvensk försäljningsstart för nya Toyota Corolla Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknaderHögskolan ska kompetensutveckla specialister i basindustrinIKEA belönar medarbetare med en miljard kr10% av veckans vara till Rädda Barnen fram till julAutoexperten Sverige AB och KG Knutsson Verkstad AB blir medlemmar i MRFMatpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera konsekvenserna av sommarens torkaSå påverkar sjöfarten ÖstersjönMigrationsverket hindrar ABB-ingenjören Ali Omumi från att komma tillbaka till SverigeKONE tecknar nytt avtal med Sveriges största fastighetsbolagMälarenergi certifierade på nytt inom Schysst elhandelMeningsfullt arbete och innovation ger Väderstad toppbetygExperten tipsar, så får du ett hållbart företag 2019Så fungerar digital förmedling av maskin- och transporttjänsterPressinbjudan: KTH-studenter har skapat robot som tar lyrorJaguar I-PACE - Årets Elbil 2018 Sh bygg passerar en miljard kronor i omsättning
2018-12-04
ABB fortsätter expansionen inom Gör-det-själv-marknadenCNC Software lanserar ny hemsida för Mastercam-användare Midroc förvärvar företag inom instrumentmontagePanasonic lanserar nya robusta 4K-displayer i storformatultraFLOW – Snabbkopplingen för vätskekylning till kraftelektronik
Annonser