TISDAG 19 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?

En viktig fråga inom bygg och uthyrningsbranschen i dag är hur företag kan arbeta aktivt för att vara en del i kretsloppsekonomin.
Även om ni inte dagligdags använder ordet ”Kretsloppsekonomi” eller ”Hållbarhet” är ni säkert medvetna om vad det innebär. En kretsloppsekonomi strävar efter att överge den traditionella, linjära ekonomin och ett samhälle som baseras på ”slit och släng”-principen, för att istället fokusera på en mer hållbar inriktning. Metoden går ut på att företag använder sina resurser så länge som möjligt för att få ut största möjliga värde av dem, och sedan återvinna materialen i slutet av varje servicecykel.

För uthyrningsföretag betyder detta att ta fram och upprätthålla ett hållbart tillvägagångssätt som ger mindre avfall och gör att resurserna utnyttjas så effektivt som möjligt. Generellt sätt går kretsloppsekonomin ut på att:

● få större produktivitet med tillgängliga resurser
● göra den svenska ekonomin mer konkurrenskraftig
● ge Sverige de verktyg och resurser som krävs för att bättre kunna hantera problem med resurstillgång/bristande resurser i framtiden
● bidra till att minska den miljöpåverkan som uppstår genom vår produktion och konsumtion, både i Sverige och utomlands.

På European Rental Associations (ERA) hemsida www.erarental.org finns mer information som tydligt beskriver de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med konceptet ”HYR, istället för att köpa”.


Hur kan ert hyrsystem hjälpa er organisation bli mer miljövänlig?

Själva hyr-konceptet faller sig naturligt i en kretsloppsekonomi, eftersom det ger de företag som annars skulle köpa ny utrustning ett alternativ. Punkterna nedan hjälper er att ytterligare effektivisera hållbarheten inom ert uthyrningsföretag:

Välj lämplig utrustning redan från början

Med utförlig information sparad om era produkter i hyrsystemet (bilder, produktinformation, ritningar), kan ni hitta exakt rätt produkt att hyra ut (grävdjup, lyftkraft, storlek, inredning osv) säkerställer ni att rätt utrustning väljs när ni sätter upp ett hyresavtal, vilket leder till en mer ekonomisk lösning för er kund och er. Ett exempel kan vara ett byggföretag som hyr en bod för användning som omklädningsrum, där det är mer ekonomiskt att välja en bod som är byggd för bruk av både män och kvinnor istället för att beställa en bod för varje kön. Detta eliminerar också en onödig leveransresa.

Få ut det mesta möjliga av varje leverans och upphämtning

En noggrann planering att hitta de mest lämpliga transportvägarna kan leda till stora ekonomiska fördelar – och mer planering behöver inte innebära en större tidsåtgång. Med den lättanvända ruttplaneringen och kartorna i MCS-rm kan ni planera leverans och hämtning av utrustning på ett effektivt sätt. Transportansvarig kan i realtid delegera jobb till egna eller externa chaufförers mobila enheter, vilket minskar resandet och ökar effektiviteten.

Förebyggande underhåll och verkstadshistorik

För att säkerställa att er uthyrningsflotta hålls i gott skicka så länge som möjligt kan ni enkelt ställa in service-intervaller i ert hyrsystem. Ni får då en bättre översikt och mer ekonomisk och proaktiv hantering som leder till färre avbrott hos er kund och kostsamma åtgärder från er sida om en maskin går sönder ute på ett jobb.
Ni kan dessutom registrera alla tillhörande kostnader för reparationsjobb, vilket gör att ni får en överblick av eventuella problem. Ni kan även identifiera vilka maskiner eller grupper av maskiner som löper störst risk att gå sönder och fastställa när utrustning ska skrivas av för att på så sätt nå bästa möjliga ekonomiska resultat. En del hyrsystem ger er dessutom möjlighet att spara garantiinformation för era artiklar samt vilka reservdelar som ska köpas till olika modeller och vilken leverantör ni föredrar, vilket säkerställer att ni alltid får rätt reservdel, vilket i sin tur ytterligare förlänger livslängden på era tillgångar, samt kan minska antalet inhyrningar.

Optimera era reparationer ute på fältet

Om en kund kontaktar er och anmäler att en maskin har gått sönder vill ni troligen skicka dit den tekniker som befinner sig närmast för att åtgärda problemet. En bra verkstadsapp på en mobil enhet kan övervaka serviceteknikernas exakta position ute på fältet via spårenheter i fordon eller mobiltelefoner, vilket ger er möjlighet att välja den tekniker som befinner sig geografiskt närmast. Detta innebär inte enbart kortare körsträckor, utan även snabbare kundservice. Montören kan använda mobilappen för att registrera vilka reservdelar han använt, så att nya delar kan beställas direkt.

Effektiv lagerkontroll

En bra programvarulösning säkerställer att enskilda tillgångar inte slits ut och att ni inte har hyllvärmare som tar plats och inte tjänar pengar. Ni kan enkelt se till att ni inte hyr ut samma

MCS Uthyrningssystem

2019-02-14
Global konkurrens i digitaliseringBASF lanserar ny digital plattform för byggindustrinNy vibrationsövervakning på pappersmaskin i HallstavikIKEA investerar i en av världens största vindkraftsparkerMarkant ökning av kvinnliga forskare inom produktionsteknikFokus på inkluderande och jämställd arbetsplats på Personal & Chef
2019-02-13
Ny Forrester-rapport: 69% av företagen är missnöjda med sitt molnbaserade kundvårdssystem Indikera maskinens statusStationschef till Luleå (Krossvägen)Peab bygger bostäder och galleria i FalkenbergHur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2019-02-12
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2019-02-11
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastruktur
Annonser