LÖRDAG 22 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?

En viktig fråga inom bygg och uthyrningsbranschen i dag är hur företag kan arbeta aktivt för att vara en del i kretsloppsekonomin.
Även om ni inte dagligdags använder ordet ”Kretsloppsekonomi” eller ”Hållbarhet” är ni säkert medvetna om vad det innebär. En kretsloppsekonomi strävar efter att överge den traditionella, linjära ekonomin och ett samhälle som baseras på ”slit och släng”-principen, för att istället fokusera på en mer hållbar inriktning. Metoden går ut på att företag använder sina resurser så länge som möjligt för att få ut största möjliga värde av dem, och sedan återvinna materialen i slutet av varje servicecykel.

För uthyrningsföretag betyder detta att ta fram och upprätthålla ett hållbart tillvägagångssätt som ger mindre avfall och gör att resurserna utnyttjas så effektivt som möjligt. Generellt sätt går kretsloppsekonomin ut på att:

● få större produktivitet med tillgängliga resurser
● göra den svenska ekonomin mer konkurrenskraftig
● ge Sverige de verktyg och resurser som krävs för att bättre kunna hantera problem med resurstillgång/bristande resurser i framtiden
● bidra till att minska den miljöpåverkan som uppstår genom vår produktion och konsumtion, både i Sverige och utomlands.

På European Rental Associations (ERA) hemsida http://www.erarental.org finns mer information som tydligt beskriver de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med konceptet ”HYR, istället för att köpa”.


Hur kan ert hyrsystem hjälpa er organisation bli mer miljövänlig?

Själva hyr-konceptet faller sig naturligt i en kretsloppsekonomi, eftersom det ger de företag som annars skulle köpa ny utrustning ett alternativ. Punkterna nedan hjälper er att ytterligare effektivisera hållbarheten inom ert uthyrningsföretag:

Välj lämplig utrustning redan från början

Med utförlig information sparad om era produkter i hyrsystemet (bilder, produktinformation, ritningar), kan ni hitta exakt rätt produkt att hyra ut (grävdjup, lyftkraft, storlek, inredning osv) säkerställer ni att rätt utrustning väljs när ni sätter upp ett hyresavtal, vilket leder till en mer ekonomisk lösning för er kund och er. Ett exempel kan vara ett byggföretag som hyr en bod för användning som omklädningsrum, där det är mer ekonomiskt att välja en bod som är byggd för bruk av både män och kvinnor istället för att beställa en bod för varje kön. Detta eliminerar också en onödig leveransresa.

Få ut det mesta möjliga av varje leverans och upphämtning

En noggrann planering att hitta de mest lämpliga transportvägarna kan leda till stora ekonomiska fördelar – och mer planering behöver inte innebära en större tidsåtgång. Med den lättanvända ruttplaneringen och kartorna i MCS-rm kan ni planera leverans och hämtning av utrustning på ett effektivt sätt. Transportansvarig kan i realtid delegera jobb till egna eller externa chaufförers mobila enheter, vilket minskar resandet och ökar effektiviteten.

Förebyggande underhåll och verkstadshistorik

För att säkerställa att er uthyrningsflotta hålls i gott skicka så länge som möjligt kan ni enkelt ställa in service-intervaller i ert hyrsystem. Ni får då en bättre översikt och mer ekonomisk och proaktiv hantering som leder till färre avbrott hos er kund och kostsamma åtgärder från er sida om en maskin går sönder ute på ett jobb.
Ni kan dessutom registrera alla tillhörande kostnader för reparationsjobb, vilket gör att ni får en överblick av eventuella problem. Ni kan även identifiera vilka maskiner eller grupper av maskiner som löper störst risk att gå sönder och fastställa när utrustning ska skrivas av för att på så sätt nå bästa möjliga ekonomiska resultat. En del hyrsystem ger er dessutom möjlighet att spara garantiinformation för era artiklar samt vilka reservdelar som ska köpas till olika modeller och vilken leverantör ni föredrar, vilket säkerställer att ni alltid får rätt reservdel, vilket i sin tur ytterligare förlänger livslängden på era tillgångar, samt kan minska antalet inhyrningar.

Optimera era reparationer ute på fältet

Om en kund kontaktar er och anmäler att en maskin har gått sönder vill ni troligen skicka dit den tekniker som befinner sig närmast för att åtgärda problemet. En bra verkstadsapp på en mobil enhet kan övervaka serviceteknikernas exakta position ute på fältet via spårenheter i fordon eller mobiltelefoner, vilket ger er möjlighet att välja den tekniker som befinner sig geografiskt närmast. Detta innebär inte enbart kortare körsträckor, utan även snabbare kundservice. Montören kan använda mobilappen för att registrera vilka reservdelar han använt, så att nya delar kan beställas direkt.

Effektiv lagerkontroll

En bra programvarulösning säkerställer att enskilda tillgångar inte slits ut och att ni inte har hyllvärmare som tar plats och inte tjänar pengar. Ni kan enkelt se till att ni inte hyr ut samma

MCS Uthyrningssystem

2018-09-18
Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätetInterEast rekryterar marknadsansvarig Sigma Technology tror på LoRaWAN™Allmänhet och Skövdeskolor bjuds in till en fredag i sann forskarandaPeab Asfalt jubilerarKraftig resandeökning för Tåg i BergslagenEntreprenör utsedd för kulturhuset i BergsjönIKEA siktar på nollutsläpp för hemleveranser i fem storstäder till 2020Isabellestipendiet – för en mer jämställd byggbransch Produkter i världsklass förutsätter ett effektivt och väl sammanhållet IT-stöd Woody Bygghandel fortsatt aktiva på miljöområdet Orio Logistics satsar på e-handelslogistikEn medicinsk revolution inom ortopedin – nu på USÖHelt nya insikter om elKomposthink bokashi omvandlar matrester till jordförbättring och växtnäring!Premiär för Kia ProCeed: Skapar eget segmentRätt produkter för precision i flödesmätning och regleringSnabbt växande marknadsintresse för Moniers integrerade solenergitakHauschild+Siegel från Malmö vinner Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab
Annonser