LÖRDAG 23 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

I huvudet på produktutvecklarna hos CTC, del 2: Så förändras designen på värmepumparna

Dags för del 2 i CTC:s artikelserie om morgondagens värmepumpar, denna gång med fokus på design och klimat.
Hur kommer framtidens värmepumpar att se ut, och hur klimatvänliga har de egentligen potential att bli?

Med nya enklare sätt att både välja rätt värmepump, och att installera den, ser CTC:s utvecklare inget som kommer att dämpa det stora suget efter värmepumpar som energikälla. Enligt statistik från Energimyndigheten har antalet småhus med värmepump ökat med över 50 procent sedan år 2009. I dag har åtminstone en miljon småhus en värmepump.

Ny grafitgrå design

Under hösten lanseras CTC:s nya serie värmepumpar EcoAir 600M, med lägre ljudnivåer, mer interaktiv teknik och bättre prestanda. Dessutom har de en ny design, berättar Joachim Carlsson, som är utvecklingschef på CTC.

– De nya värmepumparna har en mörkare grafitgrå färg och flera designdetaljer har setts över vilket gör att de smälter in bättre i omgivningen på många fastigheter.

Enligt Joachim är en genomtänkt design på värmepumparna något som värdesätts allt mer. Många kunder lägger i dag stor vikt vid de utrymmen i fastigheten där värmepumpar placeras, vilket gör att designen blir allt mer prioriterat.

– Att investera i ett nytt värmesystem är oftast en stor kostnad för många kunder och därmed är det viktigt att helheten känns rätt. De flesta konsumenter letar efter en luftvärmepump som kombinerar det bästa när det gäller besparing, miljö och design, säger han och fortsätter:

– Framtidens värmepumpar kommer troligen att bli ännu mer diskreta ur ett designperspektiv. De ska finnas och göra sitt jobb, men inte synas.

Varje pump testas individuellt

På plats i Ljungby i Småland sker all tillverkning och utveckling av CTC:s värmepumpar. Varje leverantör som levererar komponenter till tillverkningen följs upp kontinuerligt för att säkerställa att kvalitén upprätthålls. I produktionen kontrolleras alla produkter i flera delsteg innan det är dags för slutkontroll där funktion och prestanda testas.

– Varje produkt står därmed under fullständig kvalitetskontroll, från ritbordet till att den sista detaljen monteras, säger Joachim Carlsson.

En annan viktig aspekt för köpare av värmepumpar är att vara miljövänlig. Ett ökande intresse för klimatneutrala uppvärmningskällor är en orsak till att värmepumpar blivit allt mer populärt under det senaste decenniet.

Lever upp till hårda miljökrav

Att värmepumparna tillverkas i Sverige innebär att företaget följer hårda svenska miljökrav. Därmed gynnar den som investerar i en värmepump från CTC klimatet två gånger om. Först för att den väljer ett klimatvänligt uppvärmningsalternativ – samtidigt som den stöder inhemsk tillverkning som har höga miljökrav.

– Med en svensktillverkad värmepump slipper du också en hel del transporter, som ju är en av de största utmaningarna i Sverige och internationellt, säger Björn Alm som är produktchef på CTC.

Ökat intresse för solceller

På senare år har speciellt intresset för solceller skjutit i höjden, något som CTC:s produktutvecklare ser positivt på. Värmepumpar och solceller går nämligen utmärkt att integrera med varandra.

– Kunden kan koppla vilka värmekällor som helst till våra värmepumpar. Det följer med som standard på CTC:s produkter och kostar inget extra. På så sätt ser vi att värmepumparna kommer vara en viktig pusselbit i den energiomställning som håller på och ta fart, avslutar Björn.
2019-02-19
De jobbar med högteknologiskt hantverkNya funktioner lanserade i vår CAD-servicePeab bygger kontor och bostäder i LinköpingNu är vi på plats på LogiMat 2019! Världspremiär för holografisk artificiellt intelligent mässvärd Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator ”Samarbeten är det viktigaste för att skapa ett fossilfritt 2045”Väderstad ser fram mot SIMAAutomation stärker svensk industris konkurrenskraftRenta expanderar och öppnar ny depå i Hässleholm!ITAB och Logent inleder långsiktigt partnerskapConsid stänger ännu ett rekordår – miljarden i sikteUppkopplad byggplatsSubaru VIZIV Adrenaline ConceptErlandsson Bygg och Ramirent i värdefullt säkerhetssamarbeteUppdaterad hemsida för Norton Clipper reservdelarDet är nödvändigt med ökad samverkanKraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriserSiemens uppdaterar sin NX-programvara med artificiell intelligens och maskininlärningOpel flyttar huvudkontoret till MalmöSCA först ut att testa flishugg som ger mindre spill
2019-02-18
Så kommer modern datadelning att förändra SaaSÖppet hus 14 mars i SollentunaHexagon håller event i södra SverigeProcurator i Örnsköldsvik i virtuellt showroomFord släpper ST-version av nya FocusNCC:s nya huvudkontor blir en hållbar byggnad i Solna EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitetNya innovativa och smarta soptunnor på plats i StrömstadFree2move och IBM utbildar fastighetsbranschen om IoT och AISCA hade Grand Opening av Östrand och Zert var där!Johanna Osbeck ska Utveckla Sigmas Verksamhet inom Inbyggda SystemSRS lanserar ny halvpall tillverkad av kasserade pallarSchneider Electric vinner designpris för kabelvinda Mitsubishi premiärvisar 2020 års ASX på bilsalongen i GenèveÖkat fokus på Saab-affären och LogistikHållbarhet i fokus på Norje Smidesfabrik
2019-02-15
Panasonic förbättrar leveranstiderna för TOUGHBOOK Upptäck värmeutveckling i tidSkanska bygger ny grundskola i KarlstadLiten, billig och smartPeab startar bostadsrättsskola på flera språkCarlstad Machinetools inleder samarbete med Siemens Finans!DHL Express Sverige har tilldelats utmärkelsen Top Employer för femte året i rad Nowaste Logistics satsar på autonoma truckarShuttlesystem för förbättrad lagerhanteringFortsatt tillväxt och kraftig lönsamhetsförbättringHär är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare 2019”!Ett välvt tillskott i Strands-familjenStadens transporter ska vara fossilfria senast 2030Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutetHenkel visar hållbar teknologi på Scandinavian Coating 2019Armatec utvecklas och har förstärkt med nya medarbetareMLT´s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige.Lindab öppnar Innovation Hub i HelsingborgElmia belönar framgångsrika utställare med nytt prisHilti levererar den saknade biten i inventariehanteringspussletSkattemedel ska användas effektivtVolkswagen släpper designskiss på kommande T-Roc R
2019-02-14
Safe Control fördubblar sin kapacitet för dragprovningNu släpps KIMOs nya Utbildningskoncept Lunch & Learn!ABB Sveriges vd tilldelas medalj från H.M. Konungen
Annonser