LÖRDAG 15 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

I huvudet på produktutvecklarna hos CTC, del 2: Så förändras designen på värmepumparna

Dags för del 2 i CTC:s artikelserie om morgondagens värmepumpar, denna gång med fokus på design och klimat.
Hur kommer framtidens värmepumpar att se ut, och hur klimatvänliga har de egentligen potential att bli?

Med nya enklare sätt att både välja rätt värmepump, och att installera den, ser CTC:s utvecklare inget som kommer att dämpa det stora suget efter värmepumpar som energikälla. Enligt statistik från Energimyndigheten har antalet småhus med värmepump ökat med över 50 procent sedan år 2009. I dag har åtminstone en miljon småhus en värmepump.

Ny grafitgrå design

Under hösten lanseras CTC:s nya serie värmepumpar EcoAir 600M, med lägre ljudnivåer, mer interaktiv teknik och bättre prestanda. Dessutom har de en ny design, berättar Joachim Carlsson, som är utvecklingschef på CTC.

– De nya värmepumparna har en mörkare grafitgrå färg och flera designdetaljer har setts över vilket gör att de smälter in bättre i omgivningen på många fastigheter.

Enligt Joachim är en genomtänkt design på värmepumparna något som värdesätts allt mer. Många kunder lägger i dag stor vikt vid de utrymmen i fastigheten där värmepumpar placeras, vilket gör att designen blir allt mer prioriterat.

– Att investera i ett nytt värmesystem är oftast en stor kostnad för många kunder och därmed är det viktigt att helheten känns rätt. De flesta konsumenter letar efter en luftvärmepump som kombinerar det bästa när det gäller besparing, miljö och design, säger han och fortsätter:

– Framtidens värmepumpar kommer troligen att bli ännu mer diskreta ur ett designperspektiv. De ska finnas och göra sitt jobb, men inte synas.

Varje pump testas individuellt

På plats i Ljungby i Småland sker all tillverkning och utveckling av CTC:s värmepumpar. Varje leverantör som levererar komponenter till tillverkningen följs upp kontinuerligt för att säkerställa att kvalitén upprätthålls. I produktionen kontrolleras alla produkter i flera delsteg innan det är dags för slutkontroll där funktion och prestanda testas.

– Varje produkt står därmed under fullständig kvalitetskontroll, från ritbordet till att den sista detaljen monteras, säger Joachim Carlsson.

En annan viktig aspekt för köpare av värmepumpar är att vara miljövänlig. Ett ökande intresse för klimatneutrala uppvärmningskällor är en orsak till att värmepumpar blivit allt mer populärt under det senaste decenniet.

Lever upp till hårda miljökrav

Att värmepumparna tillverkas i Sverige innebär att företaget följer hårda svenska miljökrav. Därmed gynnar den som investerar i en värmepump från CTC klimatet två gånger om. Först för att den väljer ett klimatvänligt uppvärmningsalternativ – samtidigt som den stöder inhemsk tillverkning som har höga miljökrav.

– Med en svensktillverkad värmepump slipper du också en hel del transporter, som ju är en av de största utmaningarna i Sverige och internationellt, säger Björn Alm som är produktchef på CTC.

Ökat intresse för solceller

På senare år har speciellt intresset för solceller skjutit i höjden, något som CTC:s produktutvecklare ser positivt på. Värmepumpar och solceller går nämligen utmärkt att integrera med varandra.

– Kunden kan koppla vilka värmekällor som helst till våra värmepumpar. Det följer med som standard på CTC:s produkter och kostar inget extra. På så sätt ser vi att värmepumparna kommer vara en viktig pusselbit i den energiomställning som håller på och ta fart, avslutar Björn.
2018-12-11
Norwegian ingår avtal med AVTECH Nya digitala lösningar medför nya utmaningarKombinera fritt med nästa generations modulära drivsystemHalléns digitaliserar transportplaneringenWeberfloor 318 slipsats grov DR- traditionellt golvbruk i modern tappningRototilt bygger ut fabriken i Vindeln Lyckad lansering av SSG On site på SkoghallTH1NG förvärvar plattformsverksamhet för snabbare och flexiblare IoT lösningVälgörenhet högst upp på personalens önskelistaWästbygg bygger ännu mer i LimhamnINGO öppnar automatstation i BjästaSåhär får entreprenadföretaget full kontroll över maskinernaÖrebro in i europeisk 3D-printingsatsning: Industriella nätEnklare slipning i svåråtkomliga utrymmen med ny lamellrondellKommer AI ta över ditt jobb i framtiden? Utökning i ventilfamiljen!Industrikommunerna samlade i Trollhättan Säkrare fordon genom MDH-forskning Säljstart för nya Volkswagen T-CrossVD-byte i 24StorageNy fyrteknik sparar miljöDrakar på hjälpmedelsmässa ska ge vardagslösningar en skjuts in på marknaden Logents Bemanningskontor i Borås växer och är nu en av Borås 100 största arbetsgivare
2018-12-10
Järpås Verkstad satsar på Fiberlaser från IntercutSmart sensor för temperatur och fuktighetDerome engagerar sig i MusikhjälpenSå blir julen en glädjens tid även för handlarePeab ingår ramavtal med statliga SpecialfastigheterNaturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktarAlmi Invest investerar 2 miljoner i cybersäkerhetsföretaget DebrickedRenova utvecklar bränslecellsdriven sopbil Bättre hälsa med elcykel Skånska Energi prisat som inspiratör för hållbarhetClaremont stärker sitt erbjudande kring datadriven tillväxt med ny VDAnpassningsbara rapporteringsfält möjliggör hantering av alla typer av uppdragDAF LF utses återigen till "Fleet Truck of the Year"Kylning med hygienutformning för livsmedelsindustrinThermotech söker UtvecklingsingenjörIntensiv fas i LCDM-projektetNära relationer mellan transportköpare och logistikleverantörer - ett vinnande konceptNy ackumulatortank bidrar till minskade utsläpp i Göteborg 5 - stjärnor till Jaguar I-PACEMed Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare
Annonser