SÖNDAG 21 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

I huvudet på produktutvecklarna hos CTC, del 2: Så förändras designen på värmepumparna

Dags för del 2 i CTC:s artikelserie om morgondagens värmepumpar, denna gång med fokus på design och klimat.
Hur kommer framtidens värmepumpar att se ut, och hur klimatvänliga har de egentligen potential att bli?

Med nya enklare sätt att både välja rätt värmepump, och att installera den, ser CTC:s utvecklare inget som kommer att dämpa det stora suget efter värmepumpar som energikälla. Enligt statistik från Energimyndigheten har antalet småhus med värmepump ökat med över 50 procent sedan år 2009. I dag har åtminstone en miljon småhus en värmepump.

Ny grafitgrå design

Under hösten lanseras CTC:s nya serie värmepumpar EcoAir 600M, med lägre ljudnivåer, mer interaktiv teknik och bättre prestanda. Dessutom har de en ny design, berättar Joachim Carlsson, som är utvecklingschef på CTC.

– De nya värmepumparna har en mörkare grafitgrå färg och flera designdetaljer har setts över vilket gör att de smälter in bättre i omgivningen på många fastigheter.

Enligt Joachim är en genomtänkt design på värmepumparna något som värdesätts allt mer. Många kunder lägger i dag stor vikt vid de utrymmen i fastigheten där värmepumpar placeras, vilket gör att designen blir allt mer prioriterat.

– Att investera i ett nytt värmesystem är oftast en stor kostnad för många kunder och därmed är det viktigt att helheten känns rätt. De flesta konsumenter letar efter en luftvärmepump som kombinerar det bästa när det gäller besparing, miljö och design, säger han och fortsätter:

– Framtidens värmepumpar kommer troligen att bli ännu mer diskreta ur ett designperspektiv. De ska finnas och göra sitt jobb, men inte synas.

Varje pump testas individuellt

På plats i Ljungby i Småland sker all tillverkning och utveckling av CTC:s värmepumpar. Varje leverantör som levererar komponenter till tillverkningen följs upp kontinuerligt för att säkerställa att kvalitén upprätthålls. I produktionen kontrolleras alla produkter i flera delsteg innan det är dags för slutkontroll där funktion och prestanda testas.

– Varje produkt står därmed under fullständig kvalitetskontroll, från ritbordet till att den sista detaljen monteras, säger Joachim Carlsson.

En annan viktig aspekt för köpare av värmepumpar är att vara miljövänlig. Ett ökande intresse för klimatneutrala uppvärmningskällor är en orsak till att värmepumpar blivit allt mer populärt under det senaste decenniet.

Lever upp till hårda miljökrav

Att värmepumparna tillverkas i Sverige innebär att företaget följer hårda svenska miljökrav. Därmed gynnar den som investerar i en värmepump från CTC klimatet två gånger om. Först för att den väljer ett klimatvänligt uppvärmningsalternativ – samtidigt som den stöder inhemsk tillverkning som har höga miljökrav.

– Med en svensktillverkad värmepump slipper du också en hel del transporter, som ju är en av de största utmaningarna i Sverige och internationellt, säger Björn Alm som är produktchef på CTC.

Ökat intresse för solceller

På senare år har speciellt intresset för solceller skjutit i höjden, något som CTC:s produktutvecklare ser positivt på. Värmepumpar och solceller går nämligen utmärkt att integrera med varandra.

– Kunden kan koppla vilka värmekällor som helst till våra värmepumpar. Det följer med som standard på CTC:s produkter och kostar inget extra. På så sätt ser vi att värmepumparna kommer vara en viktig pusselbit i den energiomställning som håller på och ta fart, avslutar Björn.
2018-10-16
Siemens på SKYDD: Rätt integrerad säkerhetslösning spar pengar och miljöGripdonet PGN-plus-P från SCHUNK nu också i explosionsskyddat utförande Ett steg närmre mot mer hållbara asfalttransporterPressinbjudan: Logistik & Transport 2018Stjärnorna på företagarhimlen: Vem blir Årets Företagare i Sverige 2018?DAF presenterar en ny kollektionMiljörivarna fortsätter sin tillväxtresa Innovativa material från kemiindustrin en förutsättning för hållbara förpackningarNorton lanserar nya slipduksrullar och –arkVD håller låda #11 - Let's talk!Ekstrands presenterar ytterdörrar i ek panelKundanpassad träpall säkrar godsetNy kampanj ska minska antalet pågrävda elledningarGreen Cargo testkör de nya Transmontanaloken
2018-10-15
VBN Components firar 10 år av materialutvecklingErgonomisk fatkärra för ex-zonerNy Toughbook-studie hjälper post- och logistikföretag att möta framtidens utmaningarVolvo Cars tillåter HVO100 för taxibolagen i SverigeInbjudan till Stora Ensos media och analytiker webbsändningar den 26 oktober 2018ABB:s Robotikstipendium tilldelas forskarstudent vid MDHSkanska tecknar tilläggskontrakt för projekt i Nashville, USA, för USD 59 M, cirka 534 miljoner kronorFinja lanserar rörliga arbetsanvisningar i 3D om badrumsrenoveringnorelem förankrar säkerheten med nya lastbärande öglor och skruvarVTI utvecklar effektivare halkbekämpningCTC lanserar ny större varvtalsstyrd bergvärmepumpHär är storsäljaren framför alla – baklampan du aldrig behöver byta utSvevia bygger om trafikplats HedentorpNärmare 10 000 besökte årets Scanautomatic och ProcessTeknikTMF i siffror & TMF:s marknadsrapport från Trä- och MöbelföretagenHager fortsätter bredda produktportföljenFlest miljardföretag i elinstallationsbranschenebm-papst bygger ny produktionsanläggning i KinaUpplands Motor stärker marknadsteametScanDraft erbjuder utbildning inom helfoliering i Göteborg Nu storsatsar Hitachis verktygsverksamhet under nytt varumärke Derome blir Superföretag för femte året i radCramo AB i nytt samarbete med Veidekke Entreprenad AB​Fem nya specialmaskiner lanserade av Hitachi
2018-10-12
3000 ton salt, krångelfritt och snabbt lossatFramtidens passerkort är ett mikrochip i handenOnepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019
Annonser