SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvården

I Coronavirusets fotspår råder brist på skyddsutrustning och vården behöver snabbt fylla på sina förråd. Den värmländska produktionsanläggningen The Wood Region börjar nu 3D-printa delar till ansiktsvisir för att hjälpa till.
Sedan i måndags är anläggningen i Sysslebäck igång med att printa hållare, så kallade skalmar, till ansiktsvisir som behövs i sjukvården.

– Vi hörde från Region Värmland och andra att behovet var stort och började fundera på hur klustret skulle kunna bidra, berättar Peter Edberg på Paper Province, som delfinansierar The Wood Region genom projektet Bioinno.

3D-utskrift kom snabbt på tal och efter en rundringning visade det sig att personalen på The Wood Region var inne på samma idé.

– Bara några dagar senare var produktionen igång, berättar Malin Fleen som jobbar som designer och maskinperatör på The Wood Region.

Till vardags legotillverkar de produkter genom additiv tillverkning, även kallat 3D-print, med biokomposit. Det är ett biobaserat material gjort av träspån och majsstärkelse.

– Nu printar vi delar på två skrivare och räknar med att kunna leverera en första uppsättning skalmar i slutet av veckan, fortsätter Malin Fleen.

Delarna skickas vidare till 3d-verkstan i Stockholm som slutmonterar visiren och distribuerar dem vidare till vårdinrättningar runt om i Sverige. Men på sikt hoppas teamet bakom The Wood Region att kunna leverera direkt till närområdet i Värmland och Dalarna.

– Vi börjar så här för att få en snabb start. Men det är absolut möjligt att vi utökar verksamheten här i Sysslebäck och monterar färdiga visir längre fram, beroende på tillgängligt material och sjukvårdens önskemål och krav, säger Malin Fleen.

– Kanske Paper Province medlemsföretag har överblivna OH-blad ute på sina arbetsplatser som vi kan samla in och använda till visiren. Vi utreder alla möjligheter, tillägger Peter Edberg.

Delarna som printas kallas för skalmar och är själva hållaren för ansiktsskydden som slutmonteras på en verkstad i Stockholm.

Mer information och kontakt

Malin Fleen, The Wood Region
malin.fleen@thewoodregion.se
073-0651210
www.thewoodregion.se

Peter Edberg, Paper Province
p.edberg@paperprovince.com
073-0617517
www.paperprovince.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN