LÖRDAG 25 MAJ 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Industrikommunernas möte i Örnsköldsvik 11-12 april

Nätverket Svenska industrikommuner har träffats i Örnsköldsvik den 11-12 april. Huvudtemat för mötet var industriella småföretag och deras tillväxtförutsättningar.
Vid mötet framkom att industrin fortsatt har stor betydelse för Sverige och välfärden. Industrin skapar även innovationer så landet kan möta stora samhällsutmaningar och industrin skapar förutsättningar för att leva och utvecklas i hela landet. I samman- hanget är då de små- och medelstora företagen (SME) viktiga då de skapar lokal förutsättningar.

Vid mötet medverkade statssekreteraren i näringsdepartementet Emil Högberg. Han talade om betydelsen av industriella småföretag och deras tillväxtförutsättningar. De viktigaste åtgärder, som regeringen fokuserar på är: grön omställning, digitalisering/smart industri och kompetensförsörjnings- frågor.

Industrikommunerna lyfte fram de problem kommunerna och näringslivet upplever med att de statliga stimulansmedlen ofta ställs till förfogande med kort varsel och det är då svårt för kommunerna och företagen att ta tillvara dessa resurser. Dessutom är även genomförandetiden ofta för kort. Regeringen borde därför fundera på om resurserna gör maximal nytta. Det finns även behov av att olika statliga myndigheter samarbetar mer för att underlätta för kommunerna. Industrikommunerna kommer nu att tillsammans med näringsdepartementet hitta former för en löpande dialog. Dessutom kommer industrikommunerna att ställa samman sina synpunkter och frågor och redovisa dessa till regeringen/departementet. Det är då viktigt att industrikommunerna, som en seriös samtalspart, är konstruktiva och redovisar de problem som hindrar näringslivsutvecklingen i kommunerna.

Vid mötet deltog även Företagarnas VD Günther Mårder och han beskrev småföretagens tillväxtförutsättningar och hinder. Bland annat framkom att 99,4% av alla företag är SME företag. 29% eller 130 miljarder av kommunernas intäkter kommer från SME- företag. En av de utmaningar Företagarna ser rör frågan om skolan gör allt för att förbereda dagens unga på rätt sätt för arbetslivet? Det handlar då enligt Företagarna huvudsakligen om: rätt attityd - ansvarstagande - självgående. Industrikommunerna och Företagarna är nu överens om att utveckla samarbetet i framtiden.

VD Göran Lundwall talade vid mötet om ALMI:s olika stöd till småföretag, som ett statlig bolag. Nyutlåning och tillväxt samt affärsutveckling är en stor del av verksamheten. Finansieringsrådgivning rör företag som vill se över lönsamheten utan att vara beroende av långivare. ALMI Invest jobbar med ägarkapital till nya företag och arbetar mycket med Start ups under tidiga skeenden.

Ett uppskattat inslag under mötet var de lokala SME- företag som medverkade i programmet och reflekterade över mötestemat om industriföretagens tillväxtförutsättningar. De som medverkade var Leif Lundgren, VD Örnalp/Unizon och Marita Sjödin, Plant Manager, Nordic Flanges. Örnalp/Unizon tillverkar specialutrustning för exempelvis off- shore industrin och kärnkraft- verken. Nordic Flanges tillverkar flänsar till rörsystem.

När det gäller rekrytering och kompetensförsörjning framkom bland annat vikten av hitta system för att få in personer i arbetslivet som är långt från arbetsmarknaden och i det sammanhanget har även företagen en roll när det exempelvis gäller integration. SME- företagen önskar enklare verktyg, redskap och enklare regler mer än bidrag. Företagsledarna menar att kommunerna ska stå för ”hygien faktorer” såsom flygplats, väg, järnväg, service med mera eftersom företagen själva har fullt fokus på affärerna, produktion, kunder, ekonomi.

Avslutningsvis så beslutade industrikommunerna att den 2 juli genomföra ett seminarium om infrastruktur och tillväxt i samband med Almedalsveckan. Dessutom ska industrikommunerna medverka i den så kallade Industridagen i Sandviken den 30 september, som samlar industrin och arbetsmarknadens parter inom Industrirådet.

Vid nätverkets möten deltar i huvudsak kommunstyrelsens ordförande, kommundirektören och näringslivschefen i medlemskommunerna.

Upplysningar
För mer information kontakta gärna Industrikommunernas Senior Advisors Christer Asplund, 070-782 26 50 eller Peter Nygårds, 070-690 16 00 samt sekretariatsansvarig Ted Lindquist (kontaktuppgifter se nedan).

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-05-21
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
2019-05-20
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
2019-05-17
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
2019-05-16
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Annonser