FREDAG 23 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Industrikommunernas möte i Örnsköldsvik 11-12 april

Nätverket Svenska industrikommuner har träffats i Örnsköldsvik den 11-12 april. Huvudtemat för mötet var industriella småföretag och deras tillväxtförutsättningar.
Vid mötet framkom att industrin fortsatt har stor betydelse för Sverige och välfärden. Industrin skapar även innovationer så landet kan möta stora samhällsutmaningar och industrin skapar förutsättningar för att leva och utvecklas i hela landet. I samman- hanget är då de små- och medelstora företagen (SME) viktiga då de skapar lokal förutsättningar.

Vid mötet medverkade statssekreteraren i näringsdepartementet Emil Högberg. Han talade om betydelsen av industriella småföretag och deras tillväxtförutsättningar. De viktigaste åtgärder, som regeringen fokuserar på är: grön omställning, digitalisering/smart industri och kompetensförsörjnings- frågor.

Industrikommunerna lyfte fram de problem kommunerna och näringslivet upplever med att de statliga stimulansmedlen ofta ställs till förfogande med kort varsel och det är då svårt för kommunerna och företagen att ta tillvara dessa resurser. Dessutom är även genomförandetiden ofta för kort. Regeringen borde därför fundera på om resurserna gör maximal nytta. Det finns även behov av att olika statliga myndigheter samarbetar mer för att underlätta för kommunerna. Industrikommunerna kommer nu att tillsammans med näringsdepartementet hitta former för en löpande dialog. Dessutom kommer industrikommunerna att ställa samman sina synpunkter och frågor och redovisa dessa till regeringen/departementet. Det är då viktigt att industrikommunerna, som en seriös samtalspart, är konstruktiva och redovisar de problem som hindrar näringslivsutvecklingen i kommunerna.

Vid mötet deltog även Företagarnas VD Günther Mårder och han beskrev småföretagens tillväxtförutsättningar och hinder. Bland annat framkom att 99,4% av alla företag är SME företag. 29% eller 130 miljarder av kommunernas intäkter kommer från SME- företag. En av de utmaningar Företagarna ser rör frågan om skolan gör allt för att förbereda dagens unga på rätt sätt för arbetslivet? Det handlar då enligt Företagarna huvudsakligen om: rätt attityd - ansvarstagande - självgående. Industrikommunerna och Företagarna är nu överens om att utveckla samarbetet i framtiden.

VD Göran Lundwall talade vid mötet om ALMI:s olika stöd till småföretag, som ett statlig bolag. Nyutlåning och tillväxt samt affärsutveckling är en stor del av verksamheten. Finansieringsrådgivning rör företag som vill se över lönsamheten utan att vara beroende av långivare. ALMI Invest jobbar med ägarkapital till nya företag och arbetar mycket med Start ups under tidiga skeenden.

Ett uppskattat inslag under mötet var de lokala SME- företag som medverkade i programmet och reflekterade över mötestemat om industriföretagens tillväxtförutsättningar. De som medverkade var Leif Lundgren, VD Örnalp/Unizon och Marita Sjödin, Plant Manager, Nordic Flanges. Örnalp/Unizon tillverkar specialutrustning för exempelvis off- shore industrin och kärnkraft- verken. Nordic Flanges tillverkar flänsar till rörsystem.

När det gäller rekrytering och kompetensförsörjning framkom bland annat vikten av hitta system för att få in personer i arbetslivet som är långt från arbetsmarknaden och i det sammanhanget har även företagen en roll när det exempelvis gäller integration. SME- företagen önskar enklare verktyg, redskap och enklare regler mer än bidrag. Företagsledarna menar att kommunerna ska stå för ”hygien faktorer” såsom flygplats, väg, järnväg, service med mera eftersom företagen själva har fullt fokus på affärerna, produktion, kunder, ekonomi.

Avslutningsvis så beslutade industrikommunerna att den 2 juli genomföra ett seminarium om infrastruktur och tillväxt i samband med Almedalsveckan. Dessutom ska industrikommunerna medverka i den så kallade Industridagen i Sandviken den 30 september, som samlar industrin och arbetsmarknadens parter inom Industrirådet.

Vid nätverkets möten deltar i huvudsak kommunstyrelsens ordförande, kommundirektören och näringslivschefen i medlemskommunerna.

Upplysningar
För mer information kontakta gärna Industrikommunernas Senior Advisors Christer Asplund, 070-782 26 50 eller Peter Nygårds, 070-690 16 00 samt sekretariatsansvarig Ted Lindquist (kontaktuppgifter se nedan).

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-16
APM Terminals anställer för framtidenRamirent deltar på GatherDerome förvärvar Woody bygghandel i AnderstorpNorden går i spetsen för bioflygbränsleOKQ8 och Tanka gör det enkelt för bilister att bli fossilfriaOrio fortsätter utveckla satsningen på Saab Original och LogisticsFrån lokal skrothandel till storföretag – Areco fyller 75 årVälkommen till Mapei, Fredrik Derwinger!GARO AB levererar laddinfrastruktur för elbussar Alexandra Stassais Söderblom ny affärschef på TyrénsFord drar 500 ton med elektrisk F-150 – firar med pickup-emoji
2019-08-15
Verizon Software-Defined Interconnect möjliggör anslutning av privata IP-nätverk på bara några minuterFortsatta utmaningar med lägre transportintäkterSchneider Electric hjälper till att framtidssäkra Norrlands universitetssjukhusAxelent tar över agenturer och breddar sitt utbudPressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtid Peab Asfalt vinner asfaltkontrakt i Säffle och Åmåls kommun5 goda skäl att besikta bilenJohan Edén är ny Försäljningschef på SoftOne GroupHelhetslösning från OEM Electronics hjälpte TylöHelo​Bilbranschen varnar för insmugglad AC-gasPorsche Carrera Cup Scandinavia: Prins Carl Philip och Jacques Villeneuve kör Kanonloppet.Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling!Maskinstyrning på väg in i grävmaskinernaWiklund satsar tyngre med Kramer hjullastareOffentlig utvärdering av maskindirektivet med fokus på ny teknik​Elbilar kan laddas på fler platserNya Volkswagen T-Roc Cabriolet – en frisk fläkt i SUV-segmentetZmarta Group flyttar till nya lokalerOscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VMXL-Bygg Habo blir en del av Woody-kedjanDi Luca & Di Luca väljer Aditro Logistics som 3PL-partner för sin framtida tillväxtProduktlansering HERU NEXT GENERATION
2019-08-14
Träffa Bastec på Fastighetsmässan i Göteborg 4-5 sept 2019Conrad fortsätter att expandera sitt B2B-sortimentLantmännen Maskin, Swecon och Försvarsmakten i samarbete om kompetensförsörjningAllkal anställer ny säljareIoT-experten: ”Enklare än du tror att göra stora vinster”Vd-succession i Lambertsson Sverige ABTobias Hansson utsedd till ny platschef för ABB i LudvikaBravida förvärvar ventilationsföretag i StockholmWürth ställer ut på Load Up North 29 – 31 augusti 2019 Alnova ställer ut på Fastighetsmässan i Göteborg den 4 - 5 septemberEM-kval och försmak inför NM i Timbersports Storsatsning med fokus på transportbilar på Load Up North i UmeåMaskiner för en miljon stals från byggarbetsplats i Jönköping – återfanns i HelsingborgGPA levererade till den nya avloppsledningen mellan Bua och Varberg
2019-08-13
Bra mix av mässbesökare ger affärerSchneider Electric når över hållbarhetsmålen för andra kvartalet 2019NCC bygger 65 bostadsrätter i ÄngelholmLaserrök – ett mycket hälsofarligt ämneNordens ledande Fastighetsmässor sedan 2009 är tillbaka till GöteborgHyundai kopplar upp nya modeller med Bluelink® Connected Car ServicesRobotar lockar rekordpublik till Tekniska – dubblade besökarsiffror för juliSöderberg & Haak visar upp BomagNolias vd: ”Norrlands tillväxtcentrum samlar de starkast växande branscherna under Load Up North” nVent visar digitala nyheter på Elmässan NorrBörja resan mot fossilfrihet - möt oss på FastighetsmässanMellansvenska Fasad går med i FasadgruppenTillförordnad vd Daniel Andoff blir ordinarie VD för Scandbio Hur säkrar din organisation informationssäkerheten i ICS- och SCADA system?Historiskt stark orderstock
Annonser