SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ingenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativiteten

Några ingenjörer på ett stort högteknologiskt företag tyckte att det organiserade kreativa arbetet dödade kreativiteten i stället för att stimulera den.
De tog saken i egna händer och försökte öka den vardagliga kreativiteten med bland annat teater och leklera. Initiativet har undersökts i en studie på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

– I stället för de vanliga metoderna med idélådor, programmeringsmaraton och olika typer av workshopar använde de teater, leksaker och manifesto för att öka lekfullheten och hitta andra sätt att kommunicera, berättar Anna Grzelec.

Syftet var att göra det vanliga arbetet mer kreativt i stället för att vara kreativ på en viss tid eller plats, men det handlade också om att ta tillvara på den kreativa förmågan hos alla.

– Det är lätt att man bara pratar om den stora kreativiteten som skapar självkörande bilar och smarta telefoner.

Kreativitet kan också handla om små enkla saker och om nya arbetssätt som i förlängningen kan leda till något annat, säger Anna.

Teamet gjorde en uppskattad teaterföreställning om sitt arbete i stället för att använda en powerpoint när man skulle berätta om vad man gör för kollegor. De försökte stimulera lekfullhet genom att lägga ut leklera i fikarummen. Lekleran fick ett lite tvetydigt mottagande, kollegorna visste inte riktigt hur de skulle hantera den. De tog fram ett manifesto, ett verktyg som ofta används i konstnärliga sammanhang.

Manifestot försöker kommunicera något som inte ryms inom en strategi exempelvis genom uttryck som ”vi är nyfikna, vi vågar vara galna, vi tror att man kan vara allvarlig och ha roligt samtidigt”.

– Manifestot togs fram av teamet. Det är olika storlekar på texten och andra typer av ord och uttryck än man brukar använda på ett företag. Det är mer en vision och att man använder sig av manifestot som verktyg för att kommunicera något om hur man får lov att vara och som inte ryms inom de vanliga ramarna, säger Anna Grzelec.

I studien framkom också att ett sätt att jobba kreativt på företaget var skunkworks, att jobba i hemlighet på egna projekt som man har ett starkt personligt engagemang för.

– Det förvånade mig att personal i hemlighet jobbade vidare på projekt som ledningen uttryckligen sagt nej till och att det sågs som positivt för det var från sådana projekt företagets mest framgångsrika produkter hade kommit. De upplevde att kreativitet nästan kräver att man bryter lite regler, säger Anna.

Mer information
Anna Grzelec disputerar 4 oktober 2019 på avhandlingen
Organizing Creativity and Creative Organizing at a high tech company, Anna Grzelec (2019), Företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Länk till avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/61530

Kontaktuppgifter
Anna Grzelec, tel 031-786 1498, 0733-344 247, e-post anna.grzelec@handels.gu.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nytt AI-verktyg ska öka lönsamhetenTECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management System
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa