LÖRDAG 23 FEBRUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Inspireras till forskning i Piteå

Lokalproducerad forskning samlad på ett ställe.
I Piteå testar ForskarFredag ett nytt koncept, där de under fredagen har bjudit in Piteås samtliga förstaårselever på gymnasiet till ett späckat program. Eleverna kommer att få träffa lokala forskare från bland annat RISE Interactive, LTU och RISE ETC som berättar om varför de blev forskare och visar sin forskning.

– Forskarfredag är ett bra tillfälle för oss att under lättsamma former visa ungdomar exempel på vad vi gör inom RISE och intressera dom för framtidens energilösningar, säger Malou Petersson som forskar vid RISE ETC.

ForskarFredag vill väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Festivalen vill också öka dialogen mellan allmänhet och forskare och motverka stereotypa bilder av forskare. 2018 arrangeras aktiviteter på 28 orter i hela landet. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som uppmärksammas i över 340 städer i Europa samma dag, alltid den sista fredagen i september.

Alla aktiviteter under ForskarFredag är gratis, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp.

– ForskarFredag vill visa upp ny, spännande forskning, berätta om vad vetenskap är, hur forskningsprocessen går till – men framförallt skapa spännande möten mellan forskarna och besökarna, säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som samordnar ForskarFredag i Sverige.

ForskarFredag riktar sig till alla och bjuder under kvällen in till ett Science Café. Daniel Gustafsson, Piteå Science Park, kommer svara på frågan om varför spel är så beroendeframkallande och prata om forskningen kring gamification. Alla deltagare har också möjlighet att testa bland annat VR-spel. Musikquizens mästare Elias Borg finns på plats och håller i ett nervkittlande quiz under kvällen.

-Vi har busat till det lite och lagt in programpunkter för ForskarFredag även under lördagen eftersom fler är lediga då, säger Katarina Selin, som projektleder ForskarFredag i Piteå.

På Universitetsområdet i Piteå finns två världsunika forskningsanläggningar - Orgel Acusticum och Solvåg. Under lördagen ges allmänheten möjlighet att se båda. Orgel Acusticum är en av Europas största orglar med sina 9 000 pipor och har lockat artister som Benny Andersson. Solvåg är en solcellspark bestående av 117 dubbelsidiga solpaneler i olika vädersträck och lutningar mot solen, och ämnar undersöka optimal placering av solcellerna och verkningsgrad.

ForskarFredag Piteå arrangeras av Piteå Science Park med stöd av Sparbanken Nord, Piteå Kommun och Europeiska Unionen.

För mer information:

Katarina Selin, projektledare ForskarFredag Piteå, tel 070-560 92 50, katarina.selin@piteasciencepark.se

Sanne Renberg Nyström ,projektledare ForskarFredag Piteå, tel 070-387 39 69, sanne@piteasciencepark.se

Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare ForskarFredag, 070-716 06 44, lena@v-a.se

www.forskarfredag.se
2019-02-19
De jobbar med högteknologiskt hantverkNya funktioner lanserade i vår CAD-servicePeab bygger kontor och bostäder i LinköpingNu är vi på plats på LogiMat 2019! Världspremiär för holografisk artificiellt intelligent mässvärd Snart rullar eldriven sopbil på Göteborgs gator ”Samarbeten är det viktigaste för att skapa ett fossilfritt 2045”Väderstad ser fram mot SIMAAutomation stärker svensk industris konkurrenskraftRenta expanderar och öppnar ny depå i Hässleholm!ITAB och Logent inleder långsiktigt partnerskapConsid stänger ännu ett rekordår – miljarden i sikteUppkopplad byggplatsSubaru VIZIV Adrenaline ConceptErlandsson Bygg och Ramirent i värdefullt säkerhetssamarbeteUppdaterad hemsida för Norton Clipper reservdelarDet är nödvändigt med ökad samverkanKraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriserSiemens uppdaterar sin NX-programvara med artificiell intelligens och maskininlärningOpel flyttar huvudkontoret till MalmöSCA först ut att testa flishugg som ger mindre spill
2019-02-18
Så kommer modern datadelning att förändra SaaSÖppet hus 14 mars i SollentunaHexagon håller event i södra SverigeProcurator i Örnsköldsvik i virtuellt showroomFord släpper ST-version av nya FocusNCC:s nya huvudkontor blir en hållbar byggnad i Solna EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitetNya innovativa och smarta soptunnor på plats i StrömstadFree2move och IBM utbildar fastighetsbranschen om IoT och AISCA hade Grand Opening av Östrand och Zert var där!Johanna Osbeck ska Utveckla Sigmas Verksamhet inom Inbyggda SystemSRS lanserar ny halvpall tillverkad av kasserade pallarSchneider Electric vinner designpris för kabelvinda Mitsubishi premiärvisar 2020 års ASX på bilsalongen i GenèveÖkat fokus på Saab-affären och LogistikHållbarhet i fokus på Norje Smidesfabrik
2019-02-15
Panasonic förbättrar leveranstiderna för TOUGHBOOK Upptäck värmeutveckling i tidSkanska bygger ny grundskola i KarlstadLiten, billig och smartPeab startar bostadsrättsskola på flera språkCarlstad Machinetools inleder samarbete med Siemens Finans!DHL Express Sverige har tilldelats utmärkelsen Top Employer för femte året i rad Nowaste Logistics satsar på autonoma truckarShuttlesystem för förbättrad lagerhanteringFortsatt tillväxt och kraftig lönsamhetsförbättringHär är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare 2019”!Ett välvt tillskott i Strands-familjenStadens transporter ska vara fossilfria senast 2030Så mycket påverkar hemleveranser köpbeslutetHenkel visar hållbar teknologi på Scandinavian Coating 2019Armatec utvecklas och har förstärkt med nya medarbetareMLT´s unika kamerasystem Iris M tar sig nu även in på pappersbruken i Sverige.Lindab öppnar Innovation Hub i HelsingborgElmia belönar framgångsrika utställare med nytt prisHilti levererar den saknade biten i inventariehanteringspussletSkattemedel ska användas effektivtVolkswagen släpper designskiss på kommande T-Roc R
2019-02-14
Safe Control fördubblar sin kapacitet för dragprovningNu släpps KIMOs nya Utbildningskoncept Lunch & Learn!ABB Sveriges vd tilldelas medalj från H.M. Konungen
Annonser