LÖRDAG 20 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

ITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-Teknik

Simon Lorentzon och Felix Larsson har gått ut andra årskursen på ITU-programmet och sommarjobbar nu på GKN i Trollhättan.


Felix Larsson och Simon Lorentzon är elever på ITU-programmet på GKN i Trollhättan. De är två av deltagarna i årets Ungdoms-SM i CNC-teknik som arrangeras av Skärteknikcentrum. GKN Aerospace är med som sponsor och bidrar med mentorer för eleverna inför tävlingen.

Skärtekniskt centrum sitter också med som representant i Programrådet för industritekniska programmet. Där diskuteras framför allt gymnasial yrkesutbildning och behoven på arbetsmarknaden. Ledamöterna är representanter från arbetslivet.

Felix och Simon har genomfört steg 1 i tävlingen som består av tre steg. De har nu gått vidare till andra deltävlingen.

”Genom att vara med och tävla får vi ett roligt och bra sätt att lära oss programmering av svarvar”, säger Felix och Simon.

Den första deltävlingen som genomförts under våren 2019 har bestått av två moment: en webbaserad teoretisk del med frågor ur Industriteknik BAS och en praktisk del där de tävlande utifrån en ritning svarvar ett ämne.

Den andra deltävlingen genomförs under augusti/september 2019. Tävlingsuppgifterna är av samma karaktär som i den första omgången, men svårighetsgraden är något högre. Från steg 2 går totalt åtta lag vidare till finalveckan på Elmia Subcontractor i Jönköping 12 – 15 november 2019.

I finalen gör åtta lag upp om titeln svenska ungdomsmästare i CNC-teknik. Tävlingsmomenten består av ritningsläsning, programmering, maskinkörning och mätning. Finalen genomförs i Jönköping på Elmia Subcontractor, 12-15 november. Tävlingen pågår under samtliga dagar och avslutas med stor prisutdelning på fredagen.

De två lag som kvalificerar sig till finaldagen är samtidigt kvalificerade till Yrkes-SM 2020, i Helsingborg/Jönköping där deltagarna gör upp om två platser i WorldSkills i Shanghai, Kina, 2021.

"ITU-programmet ger våra elever en mycket bra kompetens för de olika yrken som finns inom industrin. När elever kan delta i ett yrkes-SM är det ett starkt bevis för att utbildningen håller en hög och relevant klass, där de använder den senaste maskintekniken", säger Stefan Smith, GKN Aerospace Sweden.

Vi önskar Felix och Simon ett stort Lycka Till!!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser