MÅNDAG 19 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

ITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-Teknik

Simon Lorentzon och Felix Larsson har gått ut andra årskursen på ITU-programmet och sommarjobbar nu på GKN i Trollhättan.


Felix Larsson och Simon Lorentzon är elever på ITU-programmet på GKN i Trollhättan. De är två av deltagarna i årets Ungdoms-SM i CNC-teknik som arrangeras av Skärteknikcentrum. GKN Aerospace är med som sponsor och bidrar med mentorer för eleverna inför tävlingen.

Skärtekniskt centrum sitter också med som representant i Programrådet för industritekniska programmet. Där diskuteras framför allt gymnasial yrkesutbildning och behoven på arbetsmarknaden. Ledamöterna är representanter från arbetslivet.

Felix och Simon har genomfört steg 1 i tävlingen som består av tre steg. De har nu gått vidare till andra deltävlingen.

”Genom att vara med och tävla får vi ett roligt och bra sätt att lära oss programmering av svarvar”, säger Felix och Simon.

Den första deltävlingen som genomförts under våren 2019 har bestått av två moment: en webbaserad teoretisk del med frågor ur Industriteknik BAS och en praktisk del där de tävlande utifrån en ritning svarvar ett ämne.

Den andra deltävlingen genomförs under augusti/september 2019. Tävlingsuppgifterna är av samma karaktär som i den första omgången, men svårighetsgraden är något högre. Från steg 2 går totalt åtta lag vidare till finalveckan på Elmia Subcontractor i Jönköping 12 – 15 november 2019.

I finalen gör åtta lag upp om titeln svenska ungdomsmästare i CNC-teknik. Tävlingsmomenten består av ritningsläsning, programmering, maskinkörning och mätning. Finalen genomförs i Jönköping på Elmia Subcontractor, 12-15 november. Tävlingen pågår under samtliga dagar och avslutas med stor prisutdelning på fredagen.

De två lag som kvalificerar sig till finaldagen är samtidigt kvalificerade till Yrkes-SM 2020, i Helsingborg/Jönköping där deltagarna gör upp om två platser i WorldSkills i Shanghai, Kina, 2021.

"ITU-programmet ger våra elever en mycket bra kompetens för de olika yrken som finns inom industrin. När elever kan delta i ett yrkes-SM är det ett starkt bevis för att utbildningen håller en hög och relevant klass, där de använder den senaste maskintekniken", säger Stefan Smith, GKN Aerospace Sweden.

Vi önskar Felix och Simon ett stort Lycka Till!!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-13
Digitalisera produktionen - hur gör man?Solcellsparken snart slutsåldTre av fem chefer redo att låta AI:n ta beslut
2019-08-12
ABB utser Björn Rosengren till ny VD och koncernchefNya KNX Närvarodetektorer möjliggör automatisering av belysning och värme i alla typer av rumMässan en språngbräda för fortsatt tillväxtTeknik från Alfa Laval gör luften renare i KinaEnda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona Weland Solutions i samarbete med BITO LagersystemZAPTEC Sverige - nytt partnerföretag i Power CircleFristads lanserar Heritage – ikoniska arbetsplagg för en ny generationSAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/TrysilÅrets Stora Nolia slut – nu startar ett stort utvecklingsarbete för mässgigantenStiga tar grönytan in på Entreprenad LiveDigital marknadsplats ska minska slöseriet i bygg- och anläggningsbranschenBeck Maskin kommer med nyheter från BaumaFramtidens verktyg är här - HiKOKI visar vägen med smart teknikDet modulära testsystemet FAME - nu för 19-tums rackShoppa en 50-tonnare hos Delvator på Load Up North! Hydroscand etablerar sig i Armenien
2019-08-05
Nyhet! Eluttag och telefonladdare infällda i bordet – både smart och snyggt
2019-07-29
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse Foundation – ska identifiera tusen lösningar för ett bättre klimat
2019-07-22
---- TREVLIG SOMMAR! ----Ny IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare drift
2019-07-15
Ny rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändning
2019-07-12
Uthyrare växer i NorrlandSchüco Welcome Forum – det nya hjärtatHur kan Sverige bli världsledande på textilåtervinning?
2019-07-11
Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt! Brion Installation & Service QSR & Brion bildar vitvaruservicebolag ihopClimeon en av 100 innovationer med störst potential att minska koldioxidutsläppBillerudKorsnäs först med maskinproduktion av pappersbatteriAbu Dhabi beställer 168 långfärdsbussar av VolvoGenom att digitalisera och automatisera ekonomiprocesser skapar Amesto värdeVattenfall vinner anbud på nederländsk vindkraftInstalco förvärvar ventilationsbolag i GävleSå här får du en lyckad bilresa i EuropaPrisbelönad Volvo lockar unga besökareSommarpremiär för CadMouse Pro Wireless och CadMouse Pro Wireless Left
2019-07-10
Regeringens kontraproduktiva klimatsatsning!Marknaden för elbilar växer – Hedin Bil investerar i 250 laddningsstationer från Schneider ElectricABB Robotics tar fram lösningar för framtidens sjukhusNCC bygger Nordsjällands nya supersjukhusPeab Asfalt vinner kontrakt i Hylte kommunElbilen ett alternativ för allt flerHyundai lanserar helt ny bilmodell för Europa Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfästeNya Master och nya Trafic tar Renaults transportbilar till en ny nivå Nu lanseras en helt elektrisk MINI CooperHur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet?Toyota och Subaru enas om att tillsammans utveckla en plattform och en batteridriven suvSvensk får toppjobb i den globala kärnkraftsindustrin - Ingemar Engkvist blir VD för WANONytt projekt utvecklar fossilfria transporter
2019-07-09
CEJN utrustar sin produktion med kollaborativa robotar för ökad säkerhet, kvalitet och produktivitet. Peab Asfalt underhåller vägarna i Åre kommun och ÅrehusDachser Sweden hämtar in en Business Development ManagerElding Oscarson ritar Stockholms smartaste hus i trä vid Tekniska museetSveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja.​Småföretagare blir lugna av att jobba på semesternSvevia tryggar broarna i norra Sverige Vi kan avvattna sportanläggningar!Helen Berhane - ny Product Manager på Datscha
Annonser