SÖNDAG 15 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

ITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-Teknik

Simon Lorentzon och Felix Larsson har gått ut andra årskursen på ITU-programmet och sommarjobbar nu på GKN i Trollhättan.


Felix Larsson och Simon Lorentzon är elever på ITU-programmet på GKN i Trollhättan. De är två av deltagarna i årets Ungdoms-SM i CNC-teknik som arrangeras av Skärteknikcentrum. GKN Aerospace är med som sponsor och bidrar med mentorer för eleverna inför tävlingen.

Skärtekniskt centrum sitter också med som representant i Programrådet för industritekniska programmet. Där diskuteras framför allt gymnasial yrkesutbildning och behoven på arbetsmarknaden. Ledamöterna är representanter från arbetslivet.

Felix och Simon har genomfört steg 1 i tävlingen som består av tre steg. De har nu gått vidare till andra deltävlingen.

”Genom att vara med och tävla får vi ett roligt och bra sätt att lära oss programmering av svarvar”, säger Felix och Simon.

Den första deltävlingen som genomförts under våren 2019 har bestått av två moment: en webbaserad teoretisk del med frågor ur Industriteknik BAS och en praktisk del där de tävlande utifrån en ritning svarvar ett ämne.

Den andra deltävlingen genomförs under augusti/september 2019. Tävlingsuppgifterna är av samma karaktär som i den första omgången, men svårighetsgraden är något högre. Från steg 2 går totalt åtta lag vidare till finalveckan på Elmia Subcontractor i Jönköping 12 – 15 november 2019.

I finalen gör åtta lag upp om titeln svenska ungdomsmästare i CNC-teknik. Tävlingsmomenten består av ritningsläsning, programmering, maskinkörning och mätning. Finalen genomförs i Jönköping på Elmia Subcontractor, 12-15 november. Tävlingen pågår under samtliga dagar och avslutas med stor prisutdelning på fredagen.

De två lag som kvalificerar sig till finaldagen är samtidigt kvalificerade till Yrkes-SM 2020, i Helsingborg/Jönköping där deltagarna gör upp om två platser i WorldSkills i Shanghai, Kina, 2021.

"ITU-programmet ger våra elever en mycket bra kompetens för de olika yrken som finns inom industrin. När elever kan delta i ett yrkes-SM är det ett starkt bevis för att utbildningen håller en hög och relevant klass, där de använder den senaste maskintekniken", säger Stefan Smith, GKN Aerospace Sweden.

Vi önskar Felix och Simon ett stort Lycka Till!!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser