SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ivar Bråten Mekaniske AS effektiviserar med laser

Genombrott som OS leverantör
Sedan investeringen i rörlaserskärmaskinen har produktionstakten ökat markant för Ivar Bråten Mekaniske i Ottestad, Norge.

Nu tar de ytterligare ett kliv in i laservärlden med en ny maskininvestering.

Genombrott som OS leverantör
1982 startade Ivar Bråten en liten plåtverkstad som fick namnet Ivar Bråten Mekaniske. Det var med två tomma händer allt började och på den tiden gjorde jag allt – reparationer och detaljer på beställning, berättar Ivar. 1998 konverterade företaget till aktiebolag Ivar Bråten Mekaniske AS. Det stora genombrottet kom 1992 då Ivar fick uppdraget att bygga hoppbacken inför vinter OS i Lillehammer. Vi köpte in merparten av komponenterna men byggde hela fundamentet och monterade allt på egen hand, säger Ivar. Det här gjorde de så bra att de även fick uppdraget att bygga om Holmenkollen inför VM 2011 och den här gången gjorde de allt själva. Hoppbackarna är de största jobben vi gjort, tyvärr byggs det inte alltför många sådana, skrattar Ivar.

Hisschakt, trappor och räcken i alla former och utföranden
Specialiteten idag är i stället hisschakt, där man är marknadsledande i Norge. Ivar Bråten Mekaniske producerar hisschakt både för invändigt och utvändigt bruk samt monterar dem på och i olika varianter av byggnader. Schakten tillverkas i alla storlekar och förutom plåt ingår även ofta glaspartier, automatiska dörrar och andra finesser. Allt levereras till hundra procent färdigt från oss, berättar Per Ivar Nordnes, Produktionsansvarig. Från ritning till konstruktion, produktion, lackering och till sist montering på plats. Det här deras största produkt och den följs tätt av trappor och räcken som även dessa finns i ett antal utseenden och funktioner. Vi gör alla sorters special, säger Per Ivar, trappor i alla storlekar och former med olika lutningar, och så klart alla typer av design. När något nytt ska byggas eller byggas om – då är vi med, fortsätter Per Ivar, i allt från bostadshus till offentliga byggnader.

Sparar in en fjärdedel av tillverkningstiden med rörlaserskärning
Produktionen består till cirka 20 % av legotillverkning. Ökningen har varit stor inom lego det senaste året sedan man 2020 bland annat förstärkte maskinparken med en rörlaserskärmaskin – en TRUMPF TruLaser Tube 7000 fiber. Tekniken öppnade upp för nya möjligheter med laserskurna rör och profiler. Tidigare kapade och borrade vi manuellt, berättar Per Ivar och jobb som då kunde ta flera dagar gör vi nu på ett par timmar. Vi sparar in en hel fjärdedel av tiden på tillverkningsprocessen med den här investeringen. I rörlasern tillverkas allt kring segmentet räcken och en hel del även till hisschakten. TruLaser Tube 7000 fiber har verkligen gjort skillnad för oss, säger Per Ivar. Detta trots att Covid slog till i samband med investeringen och vi hade lite besvärligt att få hit tekniker för support samt fick genomföra vår utbildning med TRUMPF via teams. Men det gick jättebra, och Covid har tack och lov inte påverkat oss negativt på något sätt, säger Ivar. Vi har haft en jättebra ökning som delvis beror på den nya maskinen men vi har även sålt mer hisschakt en någonsin och ökat omsättningen i år med närmare 20%.

Satsar på framtiden med ytterligare lasermaskin
Det blev en TRUMPF rörlaserskärmaskin då den motsvarar vårt behov att ligga i framkant med produkter och investeringar, säger Ivar. Vår styrka är att vi har bra utrustning och det avspeglas såväl i maskinparken. Den består i övrigt av bland annat en plasmaskärmaskin, kantpress, stansmaskin och en ganska unik borr och gängmaskin. Även sandblästring finns i huset. Den senaste investeringen är i skrivande stund just beslutad kring och här fortsätter man ta klivet in i laservärlden med ytterligare en lasermaskin. Det är en laserskärmaskin från TRUMPF vid namn TruLaser 3060 fiber och kommer med 6kW och i ett extra stort format på 2,5 x 6 meter. Den ser vi fram emot. Målet är att förnya allt i rätt takt, fortsätter Ivar, följa utvecklingen och investera efter den.

Skräddarsydda produkter med korta leveranstider
Det som är avgörande för Ivar Bråtens konkurrenskraft och gynnar deras stadiga uppgång är att de tillhandahåller den komplett slutprodukten. När allt finns i huset kan vi erbjuda korta leveranstider samt mycket hög flexibilitet då vi inte är låsta till standardprodukter, säger Per Ivar. Kunderna är återkommande entreprenörer och vi har ett tätt samarbete. Vi får vanligtvis en arkitekturritning, löser konstruktionen efter den med önskvärd design. Vi har tre civilingenjörer hos oss som designar och tar fram 3D ritningar till kunden som visar slutresultatet på plats. Sedan tillverkar vi i stort sett allt i vår egen produktion och monterar på plats, säger Ivar. Med andra ord arbetar vi väldigt nära våra kunder hela tiden, vilket behövs då det är ofta handlar om stora miljonprojekt. Vår styrka är så klart också att vi skräddarsyr allt, är konkurrenskraftiga på priset och har ett bra geografiskt läge till många kunder, i detta långa land, skrattar Ivar.

En annan avgörande faktor är att vi har så mycket duktig personal, säger Ivar. Många av de 35 anställda i företaget har börjat som lärlingar som sedan mynnat ut i fast anställning, ett effektivt sätt att få bra kompetent personal. Lokalerna är tillräckliga med sina dryga 1500 kvm. Det blev en utbyggnad på ca 600 kvm i samband med rörlasern, berättar Ivar, men det var det värt. Målet för framtiden är att ha kvar samma lokaler och samma antal personal så vi kommer främst att satsa på att succesivt byta ut maskinparken och gärna automatisera mer, säger Per Ivar.

TruLaser Tube 7000 fiberns möjligheter ger ringar på vattnet
Rörlaserskärmaskinen utnyttjar fastkroppslaserns styrkor optimalt, viket genererar korta bearbetningstider för ett stort utbud av rör och profiler med högsta kvalitet. Den hanterar en diameter upp till 254 mm och en längd på upp till 6,5 meter. Hos Ivar Bråten körs numera rörlasern i ett och ett halvt skift per dag. På legosidan skär vi väldigt mycket komponenter nu och marknaden fortsätter att öka, berättar Per Ivar. Två operatörer är utbildade på maskinen programmerar och kör den. De tar ett stort helhetsansvar, är drivna och intresserade. Allt kring maskinen har gått väldigt smärtfritt och vi kunde snabbt efter installation börja köra i gång avancerat med olika funktioner.

Nya kunder kommer in hela tiden och det är väldigt givande att kunna visa på så mycket vi kan erbjuda i och med den här maskinen – gängning, bockning, skärning mm. Det är en avancerad maskin helt klart men den har ju alla möjligheter, säger Per Ivar. Fantasin har inga gränser längre, ibland känns det lite som att vi tidigare var på stenåldern, skrattar han. Nu har vi en helt annan flexibilitet och när kunderna ser vad vi kan åstadkomma har det gett oss många ringar på vattnet, säger han. Vi lutar oss lite tillbaka just nu och åker med - fram till det är dags för nästa investering, avslutar Ivar.
Kontaktinformation
Postadress
Box 606
44117 Alingsås
Besöksadress
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-3369
Grundat: 1984
Anställda: 50
Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Kontakter

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Filmer

Vad är TRUMPF?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-12
BOLIST vill att fler lyckas med sina byggprojektHur kan organisationer maximera värdet av AI Mestergruppen behåller den ledande positionen Ökat cyberhotTryckkärl för industriellt bruk och deras betydelse
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
2024-04-08
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka