LÖRDAG 22 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Jämtkraft bygger nytt i Åre

Jämtkraft investerar i Åre kommun.
Nytt fjärrvärmeverk i Åre, ny pelletspanna i Järpen, större magasin i Hallen, nya anslutningar i Duved och stor utbyggnad av fjärrvärmenätet.

Under hösten har Jämtkraft genomfört den största utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Åre sedan 90-talet. Drygt en kilometer rör har dragits från Årevägen vid Åreskolan via Bergbanan ända upp till Hotell Fjällgården som ligger mitt i skidbacken. Utmed sträckan har flera kunder anslutit sig till fjärrvärmenätet och utbyggnaden möjliggör ytterligare utveckling av nätet.

- Nu när vi har fjärrvärme i området finns det goda möjligheter att utveckla fjärrvärme ovanför E14, det så kallade Granen-området. Det finns utrymme att ansluta fler kunder om det skulle finnas behov av det, säger Mikael Lindvall, projektledare vid Jämtkraft.

Fjärrvärmeledningen är byggd för att kunna försörja den eventuella utbyggnaden av området kring Kabinbanan med bland annat handel, butiker och lägenheter.

- När vi bygger en sån här stor fjärrvärmeledning så görs en omvärldsanalys av vilka kunder som skulle kunna vara intresserade av att ansluta sig, Skistar och kabinbaneområdet har vi sett som en sådan tänkbar kund. Även om det dröjer flera år innan planerna blir verklighet så är det förberett för anslutning, säger Mikael Lindvall.

På södra sidan av Åresjön, ”Sösia”, bygger Jämtkraft ett helt nytt fjärrvärmeverk bredvid det befintliga. Anläggningen eldas med biobränsle från regionen och byggs för dagens och framtidens miljökrav.

- Nuvarande anläggning är till åren och i minsta laget. Med en ny större anläggning kan fler fastigheter i Åre ansluta sig till fjärrvärmenätet och leveranserna blir ännu stabilare och säkrare, säger Mikael Ericsson, avdelningschef Jämtkraft Värme.

Den anläggning som finns idag kommer att rivas. Den är byggd i mitten av 90-talet och sedan dess har produktionen i nätet fördubblats. Enligt de byggplaner som finns fortsätter Åre också att växa, det kräver mer och stabilare värmeförsörjning. Anläggningen ska vara i drift hösten 2018.

Under våren och sommaren bygger Jämtkraft även fjärrvärmeuttag för fossilfri uppvärmning av de stora tälten som används under alpina VM i februari 2019. Jämtkraft investerar för att möta expansionen och efterfrågan av hållbar fjärrvärme i Åre.

- Just nu ansluter vi till exempel två områden vid Åre Strand till fjärrvärmenätet. Vi bygger även en ny stam för att kunna erbjuda kunder längs Karl-Johans väg möjlighet att ansluta sig. Vi investerar också i Duved som vi ser börja växa, där har vi anslutit området Hamrelia och nya centrumhuset i byn, säger Mikael Lindvall.

I Industribyn i Järpen har en ny pelletspanna installerats och den gamla flispannan har tagits bort. En investering för tryggare och mer hållbar energi i Åre kommun. Under hösten har Jämtkraft också byggt ett större magasin för pellets i Hallen. Bättre möjligheter till förvaring innebär att transporterna av pellets minskar och leveranssäkerheten ökar.

Karin Bodén
Pressansvarig
karin.boden@jamtkraft.se
063- 57 74 72
2018-09-18
Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätetInterEast rekryterar marknadsansvarig Sigma Technology tror på LoRaWAN™Allmänhet och Skövdeskolor bjuds in till en fredag i sann forskarandaPeab Asfalt jubilerarKraftig resandeökning för Tåg i BergslagenEntreprenör utsedd för kulturhuset i BergsjönIKEA siktar på nollutsläpp för hemleveranser i fem storstäder till 2020Isabellestipendiet – för en mer jämställd byggbransch Produkter i världsklass förutsätter ett effektivt och väl sammanhållet IT-stöd Woody Bygghandel fortsatt aktiva på miljöområdet Orio Logistics satsar på e-handelslogistikEn medicinsk revolution inom ortopedin – nu på USÖHelt nya insikter om elKomposthink bokashi omvandlar matrester till jordförbättring och växtnäring!Premiär för Kia ProCeed: Skapar eget segmentRätt produkter för precision i flödesmätning och regleringSnabbt växande marknadsintresse för Moniers integrerade solenergitakHauschild+Siegel från Malmö vinner Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab
Annonser