ONSDAG 20 JUNI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Jämtkraft bygger nytt i Åre

Jämtkraft investerar i Åre kommun.
Nytt fjärrvärmeverk i Åre, ny pelletspanna i Järpen, större magasin i Hallen, nya anslutningar i Duved och stor utbyggnad av fjärrvärmenätet.

Under hösten har Jämtkraft genomfört den största utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Åre sedan 90-talet. Drygt en kilometer rör har dragits från Årevägen vid Åreskolan via Bergbanan ända upp till Hotell Fjällgården som ligger mitt i skidbacken. Utmed sträckan har flera kunder anslutit sig till fjärrvärmenätet och utbyggnaden möjliggör ytterligare utveckling av nätet.

- Nu när vi har fjärrvärme i området finns det goda möjligheter att utveckla fjärrvärme ovanför E14, det så kallade Granen-området. Det finns utrymme att ansluta fler kunder om det skulle finnas behov av det, säger Mikael Lindvall, projektledare vid Jämtkraft.

Fjärrvärmeledningen är byggd för att kunna försörja den eventuella utbyggnaden av området kring Kabinbanan med bland annat handel, butiker och lägenheter.

- När vi bygger en sån här stor fjärrvärmeledning så görs en omvärldsanalys av vilka kunder som skulle kunna vara intresserade av att ansluta sig, Skistar och kabinbaneområdet har vi sett som en sådan tänkbar kund. Även om det dröjer flera år innan planerna blir verklighet så är det förberett för anslutning, säger Mikael Lindvall.

På södra sidan av Åresjön, ”Sösia”, bygger Jämtkraft ett helt nytt fjärrvärmeverk bredvid det befintliga. Anläggningen eldas med biobränsle från regionen och byggs för dagens och framtidens miljökrav.

- Nuvarande anläggning är till åren och i minsta laget. Med en ny större anläggning kan fler fastigheter i Åre ansluta sig till fjärrvärmenätet och leveranserna blir ännu stabilare och säkrare, säger Mikael Ericsson, avdelningschef Jämtkraft Värme.

Den anläggning som finns idag kommer att rivas. Den är byggd i mitten av 90-talet och sedan dess har produktionen i nätet fördubblats. Enligt de byggplaner som finns fortsätter Åre också att växa, det kräver mer och stabilare värmeförsörjning. Anläggningen ska vara i drift hösten 2018.

Under våren och sommaren bygger Jämtkraft även fjärrvärmeuttag för fossilfri uppvärmning av de stora tälten som används under alpina VM i februari 2019. Jämtkraft investerar för att möta expansionen och efterfrågan av hållbar fjärrvärme i Åre.

- Just nu ansluter vi till exempel två områden vid Åre Strand till fjärrvärmenätet. Vi bygger även en ny stam för att kunna erbjuda kunder längs Karl-Johans väg möjlighet att ansluta sig. Vi investerar också i Duved som vi ser börja växa, där har vi anslutit området Hamrelia och nya centrumhuset i byn, säger Mikael Lindvall.

I Industribyn i Järpen har en ny pelletspanna installerats och den gamla flispannan har tagits bort. En investering för tryggare och mer hållbar energi i Åre kommun. Under hösten har Jämtkraft också byggt ett större magasin för pellets i Hallen. Bättre möjligheter till förvaring innebär att transporterna av pellets minskar och leveranssäkerheten ökar.

Karin Bodén
Pressansvarig
karin.boden@jamtkraft.se
063- 57 74 72
2018-06-15
Gott samarbete med Eon underlättade arbetetForskning i framkant när lärosäten samarbetarIT i vården på Östersunds sjukhusInfraröd strålning kortar torkprocessen vid papperstillverkningKraftigare statiska reläer i storlek 22,5 mm bredd från Crydom Hager Group och AUDI i samarbetar kring hemma­nätverk för billaddningInvigning av holländsk chartersatsning till Skellefteå.FlixBus blir världens första bussoperatör integrerad till Google Assistant Som partner till OEM-industrin kan ebm-papst erbjuda en unik breddFramtidens självkörande fordon kräver nya skyddssystemBAB är ny samarbetspartner till Derome FörvaltningSTIHL HSA 56 bäst i test bland batteridrivna häcksaxarAlzinova erhåller stärkt patentskydd för ALZ-101 och grundteknologin i USAVattenfall vinner FAR:s pris - Bästa redovisning av hållbarhet Forskare från 20 länder deltar på internationell konferens Readly satsar på tillväxt – rekryterar ny Chief Growth OfficerAkzoNobel Specialty Chemicals bygger demonstrationsanläggningAvancerad elektronik i nya transportbilar
2018-06-14
Falck väljer HCL för stort förändringsprojekt med heltäckande infrastukturtjänsterForskningssamarbete för minskade utsläppSmart Connected AssemblySwecon fortsätter som titelsponsor till Rallycross-VM i HöljesNCC och Byggnads regioner överens om landsomfattande löneavtalNästan 700 000 deltog i årets skräpjaktBest Transport och NLX går sammanEaton och Ingram Micro inleder samarbete Ökande e-handel förändrar våra städerSvenskt initiativ till klimatsmart persontransportDigitaliseringen skapar tillväxt för AM System Full fart i torkskåpsfabriken Framtidens maskinförare utbildas i Skellefteå!AQ Groups grundare Claes Mellgren och P-O Andersson är klara för världsfinalen i entreprenörskapKlartecken för att skörda på ekologiska fokusarealer och viss trädaJönköpingsregionen ska bli bäst på digitaliseringÖver 500 nya biogasfordon på vägarnaGateway för Profibus till ProfinetSkånes universitetssjukhus delar ut 22,3 miljoner kronor till forskare Volvo CE testar banbrytande 5G-teknikVart tionde svenskt företag ID-kapatWint och Avida lanserar ny finansieringslösning för småföretag500 DAF XF-lastbilar till Girteka LogisticsEltel Networks Oy och Kubicom inleder samarbeteBatterimaterial för framtidens elfordonNy ledning hos snabbväxande startupFem dagar med heta branschfrågorTelia startar partnerprogram för 5GMay the laser ALC 8 be with you! Alltid!Svevia värnar om broarbetare med ny metodWästbygg och Förbo bygger hyresrätter i MölnlyckeFörsta "spadtaget" för 188 hyresrätter i HelsingborgMångsidig driftslarmsändare
2018-06-13
Ny digital teknik utvecklar verksamheten i StorbritannienNordic Truckcenter lanserar TRP – Truck & trailer parts i SverigeRekordutdelning till svensk hjärnforskningSAS och Apollo förnyar samarbetsavtalInternationell elvägs­konferens demonstrerar unik elvägVIRTA blir partnerföretag i Power CircleKGK lanserar verkstads­inredning tillsammans med Kamasa ToolsTrollhättan levererar till rymden − igenKalmar Energi lämnar pelletsmarknaden och rustar för framtiden Intelligenta kartor hjälper robotar att hitta i ditt hemDatscha har redan anställt 6 av 10 utvecklare i Luleå
Annonser