FREDAG 23 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Jämtkraft bygger nytt i Åre

Jämtkraft investerar i Åre kommun.
Nytt fjärrvärmeverk i Åre, ny pelletspanna i Järpen, större magasin i Hallen, nya anslutningar i Duved och stor utbyggnad av fjärrvärmenätet.

Under hösten har Jämtkraft genomfört den största utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Åre sedan 90-talet. Drygt en kilometer rör har dragits från Årevägen vid Åreskolan via Bergbanan ända upp till Hotell Fjällgården som ligger mitt i skidbacken. Utmed sträckan har flera kunder anslutit sig till fjärrvärmenätet och utbyggnaden möjliggör ytterligare utveckling av nätet.

- Nu när vi har fjärrvärme i området finns det goda möjligheter att utveckla fjärrvärme ovanför E14, det så kallade Granen-området. Det finns utrymme att ansluta fler kunder om det skulle finnas behov av det, säger Mikael Lindvall, projektledare vid Jämtkraft.

Fjärrvärmeledningen är byggd för att kunna försörja den eventuella utbyggnaden av området kring Kabinbanan med bland annat handel, butiker och lägenheter.

- När vi bygger en sån här stor fjärrvärmeledning så görs en omvärldsanalys av vilka kunder som skulle kunna vara intresserade av att ansluta sig, Skistar och kabinbaneområdet har vi sett som en sådan tänkbar kund. Även om det dröjer flera år innan planerna blir verklighet så är det förberett för anslutning, säger Mikael Lindvall.

På södra sidan av Åresjön, ”Sösia”, bygger Jämtkraft ett helt nytt fjärrvärmeverk bredvid det befintliga. Anläggningen eldas med biobränsle från regionen och byggs för dagens och framtidens miljökrav.

- Nuvarande anläggning är till åren och i minsta laget. Med en ny större anläggning kan fler fastigheter i Åre ansluta sig till fjärrvärmenätet och leveranserna blir ännu stabilare och säkrare, säger Mikael Ericsson, avdelningschef Jämtkraft Värme.

Den anläggning som finns idag kommer att rivas. Den är byggd i mitten av 90-talet och sedan dess har produktionen i nätet fördubblats. Enligt de byggplaner som finns fortsätter Åre också att växa, det kräver mer och stabilare värmeförsörjning. Anläggningen ska vara i drift hösten 2018.

Under våren och sommaren bygger Jämtkraft även fjärrvärmeuttag för fossilfri uppvärmning av de stora tälten som används under alpina VM i februari 2019. Jämtkraft investerar för att möta expansionen och efterfrågan av hållbar fjärrvärme i Åre.

- Just nu ansluter vi till exempel två områden vid Åre Strand till fjärrvärmenätet. Vi bygger även en ny stam för att kunna erbjuda kunder längs Karl-Johans väg möjlighet att ansluta sig. Vi investerar också i Duved som vi ser börja växa, där har vi anslutit området Hamrelia och nya centrumhuset i byn, säger Mikael Lindvall.

I Industribyn i Järpen har en ny pelletspanna installerats och den gamla flispannan har tagits bort. En investering för tryggare och mer hållbar energi i Åre kommun. Under hösten har Jämtkraft också byggt ett större magasin för pellets i Hallen. Bättre möjligheter till förvaring innebär att transporterna av pellets minskar och leveranssäkerheten ökar.

Karin Bodén
Pressansvarig
karin.boden@jamtkraft.se
063- 57 74 72
2018-03-20
Världens första anläggning för att avlägsna CO2 från atmosfärenProcurator och Saps Service Management i avtal om arbetskläder och förbrukningsvarorAnn-Louice Olofsson blir ny operativ chef för MyresjöhusHallandstrafiken erbjuder Fria Resor med KrösatågenSt1 tecknar avtal med Menigo för butiksverksamhetenParkers nya online-verktyg förenklar valet av O-ringSå gör vi verklighet av den digitala byggarbetsplatsenSkanska bygger kontors- och bostadsprojekt i Nashville, USA, för 1,3 miljarder kronorBlodstamcells- transplantation effektivaste behandlingen vid skovvis MSFortsatt stora mängder el-avfall samlas inYaskawa fokuserar på strategisk expansion genom att investera i uppstartsföretag.Så påverkas konsumenten av Riksdagens beslut att flytta energiskattenLycksele får digitalt servicecenter
2018-03-19
Nytt ABB AbilityTM Collaborative Operations Center i SverigeNy svensk satellit ska kartlägga okända vindarSolcellsstödet höjs väsentligt under 2018 Ny kundorienterad organisation för SSGVinnarna i NODA Awards 2018 är utseddaPrivatpersoner har på rekordtid investerat 10 miljoner i solenergi på landsbygden i AfrikaStarkt resultat för Öresundskraft 2017Systematiskt brandskyddsarbete är enklare än det låterGrabber lanserar LTX-skruven för diskreta montage av listverk Nokas och JSB, John Svensson Byggnadsfirma, förlänger samarbetetCoreIT med rötterna i Norrland etablerar sig i Stockholm och SvealandSJs webbsajt utsedd till Sveriges bästaÄlvporten nominerat till Årets Bygge!DomiLINE en miniatyrgejd för injustering och positionering. Umeå Energi till final i energitävling i Vasa
2018-03-16
Andrenverken AB investerar i robotcellColliers, det självklara valet inom Industri & LogistikKravet på aktiv jordbrukare tas bortNytt unikt projekt kopplar samman design och materialforskning i SkåneUtökad garanti på Volvo reservdelar hos SweconMöbelhusets produktutveckling leder till framgångDe skapar unik inredning i plåtRenat skogsavfall ger framtidens hållbara produkterKmK instrument - B2B-försäljning med passion för kvalitet och precisionÄnnu ett starkt år för skånsk solenergi 2017Outnorth får ny VDRobusta tigersågar från FLEX ryter av kraftGodsstrategi och sund konkurrens i fokus på Elmia LastbilAir France och KLM satsar ytterligare i NordenFramtidens rekrytering, AI och digitaliseringens nya kravRent vatten i bassängernaVärldsnyhet från Wiha
2018-03-15
Nu är finalisterna i Innovationsrace 2018 klaraStora Enso genomför en emission av ett nytt obligationslån på 300 MEURStyrelsen i Ahlsell AB föreslår långsiktiga incitamentsprogramPeab får nytt väguppdrag i DalslandEnkelt att minska energiförbrukningen, även i maskiner8 av 10 byggföretag upplever svårigheter att rekryteraJärnvägsforskare får patent på slitagemätareSony lanserar kraftfull mobil projektor i fickformatNy mätmetod ska ge rakare rörCastellum i Uppsala bygger nytt kontor åt NCCAllmiljö ny entreprenör för sophämtning i Sala, Heby och EnköpingMariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner lanserar e-tjänst för bygglov Michelle Werner ny marknadsbolagschef för AstraZeneca Nordic-BalticAutomatiserad produktion viktigaste framtidsfaktorn för svensk industriHENT ska bygga Skellefteås nya kulturhusVi expanderar nätet – uppåtNu har DATRON äntligen kommit ut med sin nya katalog
Annonser