LÖRDAG 15 DECEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Jämtkraft bygger nytt i Åre

Jämtkraft investerar i Åre kommun.
Nytt fjärrvärmeverk i Åre, ny pelletspanna i Järpen, större magasin i Hallen, nya anslutningar i Duved och stor utbyggnad av fjärrvärmenätet.

Under hösten har Jämtkraft genomfört den största utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Åre sedan 90-talet. Drygt en kilometer rör har dragits från Årevägen vid Åreskolan via Bergbanan ända upp till Hotell Fjällgården som ligger mitt i skidbacken. Utmed sträckan har flera kunder anslutit sig till fjärrvärmenätet och utbyggnaden möjliggör ytterligare utveckling av nätet.

- Nu när vi har fjärrvärme i området finns det goda möjligheter att utveckla fjärrvärme ovanför E14, det så kallade Granen-området. Det finns utrymme att ansluta fler kunder om det skulle finnas behov av det, säger Mikael Lindvall, projektledare vid Jämtkraft.

Fjärrvärmeledningen är byggd för att kunna försörja den eventuella utbyggnaden av området kring Kabinbanan med bland annat handel, butiker och lägenheter.

- När vi bygger en sån här stor fjärrvärmeledning så görs en omvärldsanalys av vilka kunder som skulle kunna vara intresserade av att ansluta sig, Skistar och kabinbaneområdet har vi sett som en sådan tänkbar kund. Även om det dröjer flera år innan planerna blir verklighet så är det förberett för anslutning, säger Mikael Lindvall.

På södra sidan av Åresjön, ”Sösia”, bygger Jämtkraft ett helt nytt fjärrvärmeverk bredvid det befintliga. Anläggningen eldas med biobränsle från regionen och byggs för dagens och framtidens miljökrav.

- Nuvarande anläggning är till åren och i minsta laget. Med en ny större anläggning kan fler fastigheter i Åre ansluta sig till fjärrvärmenätet och leveranserna blir ännu stabilare och säkrare, säger Mikael Ericsson, avdelningschef Jämtkraft Värme.

Den anläggning som finns idag kommer att rivas. Den är byggd i mitten av 90-talet och sedan dess har produktionen i nätet fördubblats. Enligt de byggplaner som finns fortsätter Åre också att växa, det kräver mer och stabilare värmeförsörjning. Anläggningen ska vara i drift hösten 2018.

Under våren och sommaren bygger Jämtkraft även fjärrvärmeuttag för fossilfri uppvärmning av de stora tälten som används under alpina VM i februari 2019. Jämtkraft investerar för att möta expansionen och efterfrågan av hållbar fjärrvärme i Åre.

- Just nu ansluter vi till exempel två områden vid Åre Strand till fjärrvärmenätet. Vi bygger även en ny stam för att kunna erbjuda kunder längs Karl-Johans väg möjlighet att ansluta sig. Vi investerar också i Duved som vi ser börja växa, där har vi anslutit området Hamrelia och nya centrumhuset i byn, säger Mikael Lindvall.

I Industribyn i Järpen har en ny pelletspanna installerats och den gamla flispannan har tagits bort. En investering för tryggare och mer hållbar energi i Åre kommun. Under hösten har Jämtkraft också byggt ett större magasin för pellets i Hallen. Bättre möjligheter till förvaring innebär att transporterna av pellets minskar och leveranssäkerheten ökar.

Karin Bodén
Pressansvarig
karin.boden@jamtkraft.se
063- 57 74 72
2018-12-11
Norwegian ingår avtal med AVTECH Nya digitala lösningar medför nya utmaningarKombinera fritt med nästa generations modulära drivsystemHalléns digitaliserar transportplaneringenWeberfloor 318 slipsats grov DR- traditionellt golvbruk i modern tappningRototilt bygger ut fabriken i Vindeln Lyckad lansering av SSG On site på SkoghallTH1NG förvärvar plattformsverksamhet för snabbare och flexiblare IoT lösningVälgörenhet högst upp på personalens önskelistaWästbygg bygger ännu mer i LimhamnINGO öppnar automatstation i BjästaSåhär får entreprenadföretaget full kontroll över maskinernaÖrebro in i europeisk 3D-printingsatsning: Industriella nätEnklare slipning i svåråtkomliga utrymmen med ny lamellrondellKommer AI ta över ditt jobb i framtiden? Utökning i ventilfamiljen!Industrikommunerna samlade i Trollhättan Säkrare fordon genom MDH-forskning Säljstart för nya Volkswagen T-CrossVD-byte i 24StorageNy fyrteknik sparar miljöDrakar på hjälpmedelsmässa ska ge vardagslösningar en skjuts in på marknaden Logents Bemanningskontor i Borås växer och är nu en av Borås 100 största arbetsgivare
2018-12-10
Järpås Verkstad satsar på Fiberlaser från IntercutSmart sensor för temperatur och fuktighetDerome engagerar sig i MusikhjälpenSå blir julen en glädjens tid även för handlarePeab ingår ramavtal med statliga SpecialfastigheterNaturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktarAlmi Invest investerar 2 miljoner i cybersäkerhetsföretaget DebrickedRenova utvecklar bränslecellsdriven sopbil Bättre hälsa med elcykel Skånska Energi prisat som inspiratör för hållbarhetClaremont stärker sitt erbjudande kring datadriven tillväxt med ny VDAnpassningsbara rapporteringsfält möjliggör hantering av alla typer av uppdragDAF LF utses återigen till "Fleet Truck of the Year"Kylning med hygienutformning för livsmedelsindustrinThermotech söker UtvecklingsingenjörIntensiv fas i LCDM-projektetNära relationer mellan transportköpare och logistikleverantörer - ett vinnande konceptNy ackumulatortank bidrar till minskade utsläpp i Göteborg 5 - stjärnor till Jaguar I-PACEMed Mapei blev Jan-Erik Johansson en del av en italiensk familjSSG Hydraulikdagar – i klimatarbetets teckenSchneider Electric och Lidl i samarbete
2018-12-07
Lesjöfors bryter ny mark med vridfjädrar i AustralienYtterligare en senare­läggning för finskt kärnkraftverkMakita lanserar kolborstfri 18V 165 mm cirkelsåg med AWSEco-bonus godkänt av EUFörsta spadtaget på ny ackumulatortank IKEA toppar Svensk Hållbarhetsrankinggop växer inom fasadStorsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschenNy belysningsserie från MaluxPiteEnergi är återigen certifierade som "Great Place to Work"Per-Arne Andersson ny VD och Koncernchef för SvedbergsVarannan husägare kan tänka sig installera solcellerNordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”
2018-12-06
Överlägsna lastfrånskiljare från LovatoNCC bygger om kontor till hotell på Helsingfors centralstationBerendsen, Nordens ledande textilserviceföretag, vässar hållbarhetsarbetet ytterligare
Annonser